Ανοιχτή Επιστολή Νο 5γ: Γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα

By on 14/06/2019

Με αφορμή την ψήφιση (17-4-2019) από την Βουλή των αξιώσεων της Ελλάδας, για τις Γερμανικές αποζημιώσεις, από την ναζιστική θηριωδία, επιγραμματικά και εμπειρικά σημειώνουμε τα παρακάτω :

Α. Διαχρονικά η επίσημη Ελλάδα με τους εκπροσώπους  της δεν παραιτήθηκε ποτέ από τις αξιώσεις των αποζημιώσεων. Ζήτημα παραίτησης δεν υφίσταται και ενισχύεται και από την διακοίνωση της Γερμανίας στις 31-3-1967.

Διαχρονικά επίσης η ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων είναι μία :

ΔΕΝ ΕΠΙΔΙΩΞΑΝ ΣΘEΝAΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚHΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΠΟΖΗΜIΩΣΕΩΝ

 

Β.  Χρήματα που δόθηκαν για αποζημιώσεις όπως π.χ. :

α. Υπέρ κυρίως των θυμάτων, Εβραίων Ελλήνων πολιτών

β. Την υποχρέωση αποζημίωσης, που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών  της Γερμανίας τον Μάιο του 2013

γ. Την αποζημίωση εκατοντάδων ομήρων, το 2000 από τη Γερμανία  μέσω ενός ιδρύματός της .

Δείχνουν με  απλές σκέψεις ότι  δεν έχει χαθεί η νομιμοποιητική βάση των διεκδικήσεων. Άλλωστε αυτό προκύπτει και από τις παρακάτω δηλώσεις του Γερμανού ιστορικού Καρλ Χάιντς Ροθ : «Τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από πλευράς Γερμανίας στην Ελλάδα μέχρι σήμερα είναι 700 εκατομμύρια ευρώ κι αυτά δεν είναι ούτε το 0,1% από εκείνα που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα». Αυτό δήλωσε ο Γερμανός ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροθ (Κarl Heinz Roth) ένας εκ των δύο συγγραφέων του βιβλίου: «Η οφειλή των Επανορθώσεων : υποθήκες της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» το οποίο παρουσιάστηκε στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Ο καθηγητής θέλοντας να υπολογίσει τις γερμανικές αποζημιώσεις τόνισε ότι έχουν γίνει συγκρίσεις μεταξύ των διαφορών της ελληνικής και της γερμανικής πλευράς «Έχουμε συγκρίνει τα χρήματα που έχει πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια και διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία χρωστάει 190 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα» (Τμήμα από την ιστοσελίδα RIZOPOYLOS).

Επίσης πριν 2 χρόνια, ο αμερικανός οικονομολόγος  Τεντ Μάλοχ δήλωσε: Η Γερμανία ΧΡΩΣΤΑΕΙ στην Ελλάδα 340 δισεκατομμύρια ευρώ! (Πηγή : masternews.gr

 

). Ο Τέντ Μάλοκ, σε συνέντευξή του στο γερμανικό Der Spiegel, είπε … για να θέσει βέτο στην τοποθέτηση του Μάλοξ ως πρεσβευτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση ….. ο ίδιος είχε αφήσει ανοιχτό και το ενδεχόμενο πληρωμής πολεμικών αποζημιώσεων.

Γ.  Το δικαστήριο της Χάγης αναγνώρισε ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων υφίσταται και το Ιταλικό Συνταγματικό Δικαστήριο δέχεται ότι οι πολίτες μπορούν να εγείρουν ατομικές αξιώσεις εναντίον Κράτους. Το νομικό οπλοστάσιο της Χώρας  μας είναι ισχυρό και μπορεί να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ανόητη εκδοχή των αντιδίκων. (βλέπε Νομικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κράτους (CNN Greece 27-22-2015) ή Αριστομένη Ι. Συγγελάκη, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και πολλών άλλων νομικών και ειδικών στο εν λόγω θέμα).

 

Δ. Στην ναζιστική θηριωδία δεν δικαιούται κανείς πολίτης ή κράτος να χρησιμοποιεί νομικά προσχήματα ώστε να θεωρηθεί ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων έχει λήξει, αλλά απλά θα θεωρηθεί και θεωρείται γελοίος ( βλέπε Γιέγκερ εκπρόσωπο του  τότε υπουργού οικονομικών κ. Σόιμπλε).

Για τις  πρόσφατες δηλώσεις του Εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, διαβάζουμε :            

Αποσπάσματα από την δημοσίευση    

05/06/2019, 13:15 46 Το Βερολίνο θεωρεί ότι το ζήτημα έχει λήξει τόσο νομικά όσο και πολιτικά – Η τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς έρχεται μία ημέρα μετά τη ρηματική διακοίνωση της Αθήνας, που ζήτησε την έναρξη διαπραγματεύσεων

Δεν διευκρινίστηκε αν θα υπάρξει επίσημη απάντηση
Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Ράινερ Μπρόιλ προσέθεσε ότι η Γερμανία ασφαλώς αναγνωρίζει την πολιτική και ηθική της υποχρέωση για τα εγκλήματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ταυτόχρονα διευκρίνισε: «Αυτό που μας είναι σημαντικό είναι να τονίσουμε την παράμετρο ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει πολιτικά και νομικά κλείσει. Αυτό βεβαίως δεν αποκλείει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να δημιουργήσουμε μια κοινή “κουλτούρα αναμνήσεων” και για εμφανή δείγματα συμφιλίωσης, έχουμε π.χ. ιδρύσει το Γερμανοελληνικό Ταμείο για το Μέλλον, με το οποίο θέλουμε να προωθήσουμε προγράμματα τα οποία στοχεύουν στο καλό κοινό μέλλον και των δύο χωρών. Άρα δεν είναι απλώς ότι επαναλαμβάνουμε αυτό που λέμε πάντα. Μένουμε προσηλωμένοι στο διάλογο, στη συνεργασία και έτσι θα συνεχίσουμε».

Αποσπάσματα προηγούμενης χρονικής περιόδου :

Τετάρτη 06/01/2016 – 16:48

Το Reuters: Ξεκινά διπλωματική εκστρατεία για να πιεστεί η Γερμανία να καταβάλει επανορθώσεις για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.

Η «Sueddeutsche Zeitung» επισημαίνει πως «νομικοί και ιστορικοί και των δυο χωρών δεν συμφωνούν σχετικά με το κατά πόσο είναι βάσιμο το αίτημα των Ελλήνων».

Το Spiegel: Τουλάχιστον στο τέλος μερικές ηπιότερες σκέψεις: Αν μπορούσαμε να μάθουμε κάτι από τις εξελίξεις, ποια λύση θα ήταν η καλύτερη για την Ελλάδα και τη Γερμανία;

Σε μια άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη του Γερμανού καθηγητή Ιστορίας και Οικονομίας, Albrecht Ritschl, στο Spiegel, αναδύεται στην επιφάνεια η σοβαρότητα του θέματος των Ελληνικών αξιώσεων επί της Γερμανίας σε ό,τι αφορά τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Αυτό το οποίο πολλοί φοβούνται να ξεστομίσουν, ο Γερμανός καθηγητής το λέει ευθαρσώς. «Αν η Γερμανία αναγκαστεί να πληρώσει, θα μας πάρουν ακόμη και τα σώβρακα».

Το «Focus» στη διαδικτυακή του σελίδα αναφέρεται στη θηριωδίες των ναζί, στις εξοντώσεις, στα μαρτυρικά χωριά και σημειώνει πως δεν συμφωνούν όλοι οι Γερμανοί πολιτικοί με τη θέση της κυβέρνησης πως το θέμα θεωρείται λήξαν.

Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ μιλώντας στο Focus Online δηλώνει: «Ο σεβασμός απέναντι στην Ελλάδα απαιτεί να διαφοροποιηθεί κανείς απέναντι σε αυτή την απαίτηση και να αντιπαρατεθεί με ευαισθησία». Ο ίδιος δηλώνει πως δεν έχει τοποθετηθεί οριστικά. Ο Γκρέγκορ Γκίζι του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) δηλώνει μάλιστα όσον αφορά τα κατοχικό δάνειο: «Ακόμα και οι ναζί είχαν ξεκινήσει να το ξεπληρώνουν» και επισημαίνει πως ούτε η πρώην Ανατολική ούτε η πρώην Δυτική Γερμανία ήταν πρόθυμες να συνεχίσουν να πληρώνουν. Υπογραμμίζει ακόμη πως η θέση του είναι σαφής: «Πιστεύω πως το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί. Για το ύψος των τόκων μπορούμε να διαφιλονικήσουμε ωστόσο τελικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε».

Η Ritschl: Οι χρεοκοπίες της Γερμανίας τα περασμένα χρόνια το δείχνουν : Το λογικότερο είναι τώρα να συμφωνηθεί μια μείωση του χρέους. Όποιος δάνεισε λεφτά στην Ελλάδα, πρέπει να χάσει ένα μεγάλο μέρος τους. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τράπεζες, γι” αυτό θα ήταν αναγκαίο ένα πρόγραμμα βοήθειας. Μπορεί αυτή η λύση να είναι ακριβή για τη Γερμανία, αλλά έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουμε.Κι έτσι θα είχε και η Ελλάδα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Στην την Ανοιχτή επιστολή μας  Νο 5α: 1) Αυτοκριτική-Δανειστές-Φιλέλληνες-Ομάδες πιέσεις (Λόμπυ), 2) Προτάσεις-θέσεις και διαχρονικές σχέσεις με το Γερμανικό Κράτος,   το επισημάναμε αυτό και προτείναμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα βοήθειας, που πιστεύουμε πως είναι και η πιο ήπια, συναινετική και  εφαρμόσιμη λύση!

Ε. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, πρόσφατα μετά από αίτημα ελληνικών οργανώσεων, θεωρεί ότι έχει αρμοδιότητα να πάρει θέση για τις Γερμανικές αποζημιώσεις και γι αυτό ζητάει να τις δοθούν εγγράφως οι επίσημες θέσεις της Γερμανίας, της Ελλάδος και της Κομισιόν. (MATRIX 24 (17-7-2018)

 

ΣΤ. Η μεγαλοψυχία της Ελλάδος μαζί με τις 19 Σύμμαχες Χώρες έβαλαν, στο Λονδίνο το 1953, στην κατάψυξη τις αποζημιώσεις μέχρι να γίνει η επανένωση των δύο Γερμανιών. Δυστυχώς  οι τέσσαρες μεγάλες δυνάμεις (ΡΩΣΙΑ, ΑΓΓΛΙΑ, ΓΑΛΙΑ και ΗΠΑ), «ξέχασαν», στη Μόσχα το 1990, να αφαιρέσουν τον όρο της εμπόλεμης κατάστασης με την Γερμανία, το περίφημο κόλπο του Κολ, με τη συνθήκη των 2+4. Έχει αναλογιστεί κανείς εάν είχαν δοθεί οι αποζημιώσεις στην Ελλάδα, που θα βρισκόμασταν ως Χώρα   σήμερα και που θα βρισκόταν η Γερμανία ;

Οφείλει  λοιπόν η Γερμανία να διαπραγματευτεί με την Ελλάδα σ ένα πλαίσιο  ισότιμης αναγνώρισης και αποδοχής συγκεκριμένου αριθμού-ποσού χρημάτων, για το σύνολο όλων  των αποζημιώσεων (Υλικών, Ψυχικών, Πνευματικών, Ηθικών)

 

Στην παραπάνω κατεύθυνση δημοσιεύσαμε την Ανοιχτή επιστολή μας  Νο 5α: 1) Αυτοκριτική-Δανειστές-Φιλέλληνες-Ομάδες πιέσεις (Λόμπυ), 2) Προτάσεις-θέσεις και διαχρονικές σχέσεις με το Γερμανικό Κράτος       (δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ 20-10-2018) και την κοινοποιήσαμε  και στην Καγκελάριο κα Άγγελα Μέρκελ (βλέπε επιστολή μας Νο 8α: Προς την Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών και σε Θεσμικούς Φορείς εντός και εκτός Ελλάδος (δημοσιεύτηκε στα ΜΜΕ 15-3-2019)  και θα την κοινοποιήσουμε στην Ελληνική Βουλή και στην Επιτροπή Αναφορών του Ερωκοινοβουλίου, , μετά τις εκλογές στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, μαζί με όλες τις εργασίες μας.

Τις παραπάνω εργασίες τις  τοποθετήσαμε στην ιστοσελίδα μας

Η Πολιτεία της Ουτοπίας https://thomasgkatzoflias.wordpress.com/

Με τις σκέψεις αυτές προτείνουμε στο σημερινό Γερμανικό Κράτος,  να συμμετέχει στην ανάπτυξη της Χώρας μας, με άμεσο στόχο την υλοποίηση των υποχρεώσεών του και όχι το κέρδος, αν και έμμεσα φαίνεται πως θα έχει και όφελος απ’ αυτή την προτεινόμενη  ανάπτυξη της Χώρας μας. Και αυτό είναι κάτι, που μπορεί και επιβάλλεται να το κάνει τουλάχιστο ηθικά. Ο δε ελληνικός λαός θα πρέπει να τείνει έμπρακτη χείρα φιλίας στον Γερμανικό λαό, αφού ενημερωθεί σωστά, από πηγές, όπως με το βιβλίο του γερμανού  ιστορικού «Η οφειλή των Επανορθώσεων: υποθήκες της Γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

Στην παραπάνω επιστολή μας (5α) καταθέτουμε μία σειρά τεκμηριωμένων  προτάσεων γι αυτού του είδους την συνεργασία (όπως το σύστημα Κλίρινγκ με κανόνες, όπως όφειλε το επίσημο Γερμανικό Κράτος και  όχι με την αυθαιρεσία της ναζιστικής κατοχής, που το εφάρμοσε μονομερώς και δεν απέδωσε για την Ελλάδα, μέχρι σήμερα, απολύτως τίποτα). Αναφερόμαστε, ως παράδειγμα, στην Αξιοποίηση-Ανάπτυξη  της Δυτική Μακεδονίας στην φάση της μεταλιγνιτικής πλέον   εποχής, που όμως είχε και έχει ακόμη  λιγνίτες, αναλογιζόμενοι την αντίστοιχη αντιμετώπιση των ορυχείων στη Γερμανία. Συνηθίζεται δε στην καθημερινότητά μας να ονομάζουμε την περιοχή των Ορυχείων μας,  με τις λέξεις «Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΟΥΡ» της Ελλάδος.

Επίσης στην Αξιοποίηση-Ανάπτυξη των τεχνιτών λιμνών ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ-ΙΛΑΡΙΩΝΟΣ στην Δυτική Μακεδονία, με την μορφή  ενός Πάρκου για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες και ειδικά για τα παιδιά και ακόμα  ειδικότερα για άτομα με Αναπηρία. Η λειτουργία του Πάρκου αυτού να γίνει παράδειγμα προς μίμηση, όπου οι ρύποι στο περιβάλλον θα είναι μηδενικοί. Προτείνουμε επίσης την ίδρυση, κατασκευή και λειτουργία ενός Νοσοκομείου τριτοβάθμιας νοσηλείας, με τη συμμετοχή  και ενός αντίστοιχου Ιδρύματος του Γερμανικού Κράτους , με στόχο την κάλυψη των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας και των Δυτικών Βαλκανίων, σε παροχές τριτοβάθμιας νοσηλείας, που έχει ανάγκη η ευρύτερη Περιοχή.

Βέβαια στην παραπάνω πρόταση μας, προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης δεν μπορεί να ληφθεί  υπόψη το σύμφωνο συνεργασίας που υπέγραψαν η Ελλάδα και η Γερμανία τον Μάιο του 2010, χωρίς  θεσμικό προηγούμενο στην Ε.Ε., που είναι αντίθετο με το Ελληνικό Σύνταγμα και την Κοινοτική νομοθεσία και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί αφού μας θύμισε εποχές της αποικιοκρατίας τους (βλέπε την περίοδο που αλώνιζε ο κ. Φούχτελ τον Ελλαδικό χώρο????). Δεν χρειάζεται βέβαια να έχει κανείς νομικές γνώσεις, για να το καταλάβει.

 

Θωμάς Γκατζόφλιας ,  Φωτεινή Χατζάρα              

Το μαρτυρικό Κοντομάρι Κρήτης (2 Ιουνίου 1941)                          

Η πρώτη μαζική εκτέλεση αμάχων στην Ευρώπη: Ο Χέλμουτ Ριβ  ζητά συγνώμη (Πύργοι Εορδαίας)

 

  • “Καρέ καρέ η εκτέλεση ενός ολόκληρου χωριού της Κρήτης από τους Ναζί”

 

 

  • Στις 2 Ιουνίου 1941, στο χωριό Κοντομαρί Χανίων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 23 άνδρες, ως αντίποινα για τις εκτελέσεις και τη σφαγή πολλών Γερμανών αλεξιπτωτιστών, που είχαν πέσει μέσα στους θάμνους. Πτώματα Γερμανών είχαν εντοπιστεί κοντά στο χωριό. Οι Γερμανοί όρμησαν στα σπίτια, έβγαλαν όλο τον κόσμο έξω, ξεχώρισαν τους άνδρες και τους εκτέλεσαν σε παρακείμενο ελαιώνα

 

                                                                                                                                           

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΜΠΑΣ  May 24, 20179 (αποσπάσματα) : 1170 ήταν τα χωριά που έκαψαν σε όλη την επικράτεια, όπως φαίνονται στον παρακάτω χάρτη, με τις κόκκινες κουκκίδες. Οι Γερμανοί εφάρμοσαν ένα προμελετημένο σχέδιο προκειμένου να κάμψουν το ηθικό του ελληνικού πληθυσμού (κάτι που βέβαια δεν κατάφεραν).

     

 

        ΔΙΣΤΟΜΟ   

            

                                Πεινασμένο παιδί στους δρόμους της Αθήνας. Προσωπική συλλογή Γεώργιου Χανδρινού

Αθηναίοι ψάχνουν για τρόφιμα στα σκουπίδια, 1942. Προσωπική συλλογή Ιάσονα Χανδρινού.

Λεζάντες φωτογραφιών

Φωτογραφία 1.Το πυρηνικό “μανιτάρι” ύψους 18 χιλιομέτρων που σχηματίστηκε από την έκρηξη στο Ναγκασάκι. Φωτογραφία 2 . Οι κρεμασμένοι της Φλώρινας. Φωτογραφία 3 .Κρέμασμα πέντε Ελλήνων σε ορεινή τοποθεσία από Γερμανούς. Φωτογραφία 4 . Αντάρτισσα του ΕΛΑΣ στην κρεμάλα. Φωτογραφία 5 Ομαδική εκτέλεση στο Κοντομάρι της Κρήτης.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: