Ανοιχτά Ολα τα Σενάρια για την Πώληση των Λιγνιτών

By on 18/02/2019

Η εικόνα για το μέλλον της αποεπένδυσης της ΔΕΗ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρουν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Οι πληροφορίες πάντως, έως αυτήν τη στιγμή, έχουν δημιουργήσει ένα «θολό» τοπίο για την τύχη του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών μονάδων σε Μεγαλόπολη και Φλώρινα.

Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο αναφέρεται σε συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία κηρύχτηκε άγονη, με αλλαγές των όρων της σύμβασης αγοραπωλησίας των προς πώληση λιγνιτικών μονάδων (SPA), όπως είχαν ζητήσει οι επενδυτές, ώστε να έχει επιτυχή έκβαση ο διαγωνισμός. Μάλιστα,  στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με την Κομισιόν, φαίνεται ότι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να μην τεθεί κατώφλι τιμήματος από τον ανεξάρτητο εκτιμητή, περίπτωση που απεύχεται η πλευρά της ΔΕΗ.  Παράλληλα, πηγές της επιχείρησης αναφέρουν ότι, πλέον υπάρχει και ο χρόνος ώστε να ξεκαθαρίσουν οι εκκρεμότητες που αποτελούσαν βαρίδια για την αποεπένδυση όπως η οριστικοποίηση των οικονομικών δεδομένων των λιγνιτικών μονάδων, ο μηχανισμός αποζημίωσης που θα εισπράττουν οι μονάδες για τη διασφάλιση ισχύος (τα λεγόμενα ΑΔΙ), υπόθεση που εκκρεμεί ακόμη στην Κομισιόν, αλλά και η τιμή στην προμήθεια λιγνίτη για τη μονάδα της Μελίτης.

Ωστόσο, υπάρχουν σκέψεις, κυρίως από τη ΔΕΗ, για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, με διαφοροποίηση ορισμένων όρων ώστε να ενθαρρυνθεί η είσοδος και άλλων επενδυτών στο «παιχνίδι». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι, στέλεχος της επιχειρήσεις – μιλώντας προημερών με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) για την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για τον Ελληνικό Ενεργειακό Τομέα το 2019 – αναφέρθηκε σε επαφές της διοίκησης της ΔΕΗ με ιδιώτες, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδικασία ώστε να διευρυνθεί η συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Όσο για την περίπτωση να διενεργηθεί ο διαγωνισμός υπό την Κομισιόν, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέξει τον φορέα που θα «τρέξει» τη διαδικασία, χωρίς κατώτατο όριο τιμήματος, στέλεχος του ΥΠΕΝ επισημαίνει στο «Βήμα»,  ότι οι κανονισμοί πράγματι προβλέπουν ότι μπορεί η DG COMp (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού) να αναλάβει τα ηνία. Όμως, όπως υποστηρίζει η ίδια πηγή, από τις επαφές που είχε αντιπροσωπία του υπουργείου με ευρωπαίους αξιωματούχους την προηγούμενη εβδομάδα, διαφαίνεται ότι η DGCOMp τη θεωρεί «έσχατη λύση» και γι΄ αυτό «αναζητούμε μαζί τρόπο να αποφύγουμε αυτή τη λύση, καθώς είναι και εξαιρετικά ευάλωτη νομικά».  Τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν και στελέχη της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με το στέλεχος του ΥΠΕΝ, αυτή τη στιγμή όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για το πώς θα προχωρήσει η πώληση των μονάδων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Κομισιόν δεν έχει θέσει κανένα ζήτημα «εμπλουτισμού» του «πακέτου» με υδροηλεκτρικές μονάδες. Όπως εκτιμά, «σε ορίζοντα δεκαημέρου θα έχουμε καταλήξει στο πως θα προχωρήσουμε ώστε στα τέλη Μαρτίου ο νέος ιδιοκτήτης να έχει το κλειδί στην τσέπη».

Ανεξαρτήτως πάντως με το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, η αποτυχία του διαγωνισμού, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, δημιουργούν ένα έξτρα πρόβλημα στη ΔΕΗ.  Κι αυτό διότι, σύμφωνα με παράγοντα της επιχείρησης, οι δημοπρατούμενες ποσότητες ενέργειας (στα ΝΟΜΕ), οι οποίες θα περιορίζονταν σημαντικά με την πώληση των μονάδων, θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τη ΔΕΗ καθώς υπολογίζεται ότι το 2019 θα δημοπρατηθεί το 115% της λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της.

 της Μάχης Τράτσα

energia.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: