Ανακοίνωση ΣΕΥΠΕ για τις σχολές ΕΠΑΣ – ΟΑΕΔ

By on 11/05/2021

Το Συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Περιοχής Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) στηρίζει τον αγώνα των συναδέλφων στις σχολές των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και των καθηγητών απέναντι στο νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση αλλά και την γενικότερη κατάσταση που επικρατεί λόγω πανδημίας. Καλούμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη κινητοποίηση που έχουν προαναγγείλει μαθητές και καθηγητές την Παρασκευή  14/05/2021, 11:00 στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας.

Με το νομοσχέδιο αυτό γίνεται υποβάθμιση του πτυχίου από επίπεδο 4 σε επίπεδο 3 και άρα υποβαθμίζονται και τα εργασιακά τους δικαιώματα ενώ θα χρειαστούν να δώσουν εξετάσεις ΕΟΠΕΠ χωρίς την αντίστοιχη προετοιμασία λόγω της πανδημίας.

Πλέον το άνοιγμα και κλείσιμο των ειδικοτήτων θα το καθορίζει η ντόπια αγορά και οι ανάγκες που θα έχει σε εργατικό δυναμικό, με τη θέση του διευθυντή να παίρνει ο μάνατζερ. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουσες ειδικότητες θα κλείσουν και συνάδελφοι που θα μείνουν απέξω από τις σχολές. Το ίδιο θα συμβεί και με τους καθηγητές, είτε μόνιμους είτε ωρομίσθιους, αφού πλέον θα προσλαμβάνονται εμπειροτέχνες, κάτι που πετάει έξω τη συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη τραγική κατάσταση που επιδεινώθηκε περισσότερο εν μέσω πανδημίας. Οι σχολές παρέμειναν κλειστές και οι σπουδαστές κλήθηκαν να μάθουν την ειδικότητα μέσω υπολογιστή. Χωρίς καμία μέριμνα από το υπουργείο για δωρεάν Internet και υπολογιστές για τους σπουδαστές. Ενώ αποφασίστηκε άνοιγμα των σχολών από την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας της υγείας των σπουδαστών. Όλη αυτή τη περίοδο οι πρακτικές των συναδέλφων είχαν σταματήσει ενώ δεν μπορούσαν να βρουν μεροκάματα ούτε δικαιούνται ταμείο ανεργίας, κάτι που τους έχει οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο. Η κρατική χρηματοδότηση δίνεται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα να υπάρχουν βιβλία εργαστήρια και εξοπλισμός προ 20ετίας.

Η επίθεση της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου και των μεγαλοεργοδοτών απέναντι στους εργάτες, τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι ολομέτωπη, σε Παιδεία Υγεία και όλους τους χώρους δουλειάς. Γι’ αυτό με σύνθημα όλοι για έναν και ένας για όλους κανένας εργάτης δεν πρέπει να είναι μόνος.

 

Όλοι την Παρασκευή 14/05/2021 στην κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας στις 11 πμ.

 

Απαιτούμε:

  • Να μην υποβαθμιστεί η αξία του πτυχίου από επίπεδο 4 (ν.3475/2006) σε επίπεδο 3 το οποίο δίνει μια απλή βεβαίωση σπουδών αντί πτυχίου.
  • Να υπάρξει ενίσχυση των σπουδαστών που δεν εργάζονται και συνεπώς δεν έχουν κάποιο οικονομικό βοήθημα.
  • Να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (επιπλέον αίθουσες, τεστ COVID-19).
  • Να παρθεί πίσω το νομοσχέδιο για τις σχολές του ΟΑΕΔ
  • Αύξηση χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, εργαστηρίων και βιβλίων
  • Καμία απόλυση μόνιμου ή αναπληρωτή καθηγητή. Μονιμοποίηση όλων των καθηγητών και προσλήψεις νέων.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: