Ανακοίνωση για τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων λόγω των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής

By on 21/07/2021
syriza

Μόλις χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις Ελάχιστες Βάσεις Εισαγωγής (ΕΒΕ) που θα καθορίσουν το ποσοστό των μαθητών που θα καταφέρουν να εισαχθούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ο αποκλεισμός περισσότερων από 20.000 μαθητών – σύμφωνα με τις πιο «ευνοϊκές» εκτιμήσεις –  από τα δημόσια ΑΕΙ της χώρας είναι η μεγάλη είδηση των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων που αδιαμφισβήτητα φέρει την σφραγίδα της Ν. Κεραμέως.

Δεν μας προξενεί εντύπωση, βέβαια, αφού η υπουργός λειτουργεί ως ντίλερ των ιδιωτικών συμφερόντων των ιδιοκτητών των κολεγίων, δημιουργώντας πελατεία για τις επιχειρήσεις τους. Κατ’ επέκταση, στερεί με το «έτσι θέλω» από χιλιάδες νέους και νέες – ακόμα και σε όσους αρίστευσαν –  το δικαίωμα πρόσβασης  στην ποιοτική και δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο αποκλεισμός μεγάλου ποσοστού των υποψηφίων έρχεται να επιτείνει το άγχος και τις δυσκολίες που αυτοί κλήθηκαν, κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να αντιμετωπίσουν τόσο λόγω της πανδημικής κρίσης όσο και εξαιτίας των ανεύθυνων χειρισμών της κυβέρνησης στον τομέα της εκπαίδευσης.

Το υπ. Παιδείας δεν διστάζει με κάθε ευκαιρία να απαξιώσει την δημόσια εκπαίδευση, γεγονός που το έχει αποδείξει με μια σειρά από νόμους που έχει θεσπίσει. Όσο επικαλείται αναβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων, τόσο θέτει εμπόδια και φραγμούς στο δικαίωμα της φοίτησης και οξύνει τις ανισότητες μεταξύ των μαθητών/-τριών.

Καλούμε την υπ. Παιδείας να καταργήσει αυτό το απαράδεκτο μέτρο των Ελάχιστων Βάσεων Εισαγωγής, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας υποψήφιος.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: