Ανάσα για την Δυτική Μακεδονία η Πτολεμαΐδα 5

By on 09/12/2012

Aπό πλευράς Επιμελητηρίου, στην συζήτηση με τον κ. Ζερβό τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να προχωρήσει η επένδυση το συντομότερο

 

Στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής από την κατασκευή της νέας λιγνιτικής μονάδας «Πτολεμαίδα 5» ευελπιστούν τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Π.Ε. Κοζάνης. Πρόκειται για ένα συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησαν στον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΔΕΗ Α.Ε., κ. Αρθούρο Ζερβό και κατόπιν στην ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και στον Δ/ντή, κ. Γιάννη Στεφανάτο, της αναδόχου εταιρίας του έργου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Προτεραιότητα στα θέματα που τέθηκαν στις συναντήσεις που πραγματοποίησαν στην Αθήνα τα μέλη της Δ.Ε του ΕΒΕ, είχαν οι συναντήσεις με τους παραπάνω, καθώς μετά την απόφαση του Eurogroup για την καταβολή προς την χώρα μας των νέων δόσεων, αίρονται οι αβεβαιότητες για την κατασκευή του έργου «Πτολεμαίδα 5».

Μάλιστα, τόσο η ΔΕΗ Α.Ε, όσο και η ΓΕΝΟΠ και η ανάδοχος εταιρία ΤΕΡΝΑ, σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν στη διοίκηση του ΕΒΕ οι εκπρόσωποί τους, πιστεύουν ότι ήδη η πορεία του έργου «είναι σε καλό δρόμο και σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά».

Από πλευράς Επιμελητηρίου, στην συζήτηση με τον κ. Ζερβό τονίστηκε ιδιαίτερα η ανάγκη να προχωρήσει η επένδυση το συντομότερο.

Σκοπός είναι η επίτευξη ενός έργου με σημαντική συνεισφορά στην ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση σε όλη τη χώρα, για την ανανέωση των ήδη εγκατεστημένων για περισσότερα από 30 χρόνια παλαιών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με λιγότερη κατανάλωση λιγνίτη και λιγότερες ρυπογόνες ουσίες.

Η μείωση της ανεργίας, είναι ένα ακόμα ζητούμενο, όπως και η τόνωση της οικονομίας της περιοχής, η οποία μπορεί να βοηθηθεί ουσιαστικά από το έργο «Πτολεμαίδα 5», που τόσο στη φάση κατασκευής του, όσο και λειτουργίας του, θα δημιουργήσει νέα προοπτική για δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.

Ακόμα, ο κ. Ζερβός μιλώντας για το έργο, του οποίου ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,4 δις, επιβεβαίωσε ότι η νέα ατμοηλεκτρική μονάδα μεικτής ισχύος 600 MW, με καύσιμο εγχώριο λιγνίτη, θα έχει και δυνατότητα παροχής θερμικής ισχύος για τηλεθέρμανση 140MW και ότι το κόστος καυσίμου, συνυπολογίζοντας το κόστος από τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου θα είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με τις υφιστάμενες μονάδες.

 

ypodomes.com

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: