Αλλάζει ο χάρτης της υγείας στη Δυτική Μακεδονία

By on 07/02/2011

alt  Σε νέα βάση μπαίνει πλέον το καυτό ζήτημα με τις εξελίξεις στον τομέα της Υγείας στη Δυτική Μακεδονία.

 

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου να ”αναβαθμίσει” τα Νοσοκομεία Γρεβενών, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας από τη Γ στη Β ζώνη Εφημέρευσης, μετά τη ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργού σε ραδιοφωνική συνέντευξη, κατά τη διάρκεια της οποίας προανήγγειλε ότι στα 5 Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας θα γίνουν συγχωνεύσεις κλινικών.

Πηγή: Πρωινή Κοζάνης

 

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Λοβέρδος

 

«Στη Δυτική Μακεδονία, σε 5 πόλεις που απέχουν η μία από την άλλη 50 χλμ και το οδικό δίκτυο είναι καταπληκτικό, έχουμε 5 Νοσοκομεία. Θα παραμείνουν και τα 5 Νοσοκομεία. Δεν θα κλείσουμε κανένα.

 

Αυτά τα Νοσοκομεία, όμως, έχουν και τα 5 ελλείψεις, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε και δεν πρέπει να καλύψουμε και στα 5. Μετά από τη συζήτηση που θα κάνουμε σε συγκεκριμένους τομείς, αυτά τα Νοσοκομεία  θα αποκτήσουν επάρκεια.

Οι τομείς που θα καλλιεργούνται σε εκτεταμένο βαθμό από το Α’ Νοσοκομείο, δεν θα καλλιεργούνται από το άλλο.

Δηλαδή θα δυναμώσουμε τα Νοσοκομεία ανά κλινικές. Θα ξέρεις δηλαδή ότι αν πάθεις τη καρδιά σου θα πας σε αυτό το Νοσοκομείο και αν πάθεις τα νεφρά σου θα πας σε εκείνο το Νοσοκομείο. Και εκεί δε θα σου λένε ότι δεν μπορούν να σε εξυπηρετήσουν, γιατί έχουν έλλειψη προσωπικού.  Θα συγκεντρώνονται όλοι οι γιατροί της κάθε συγκεκριμένης ειδικότητας σε ένα χώρο. Βέβαια θα μου πεις ότι θα πρέπει κάθε φορά να διανύω 20 και 30 χλμ. Θα σου απαντήσω λοιπόν ότι άμα είναι να πας σε καμιά ταβέρνα, πας… Στο γιατρό γιατί δε μπορείς να πας, για να βρεις την πλήρη προστασία της υγεία σου;».

 

 

Μετά λοιπόν από τη συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Λοβέρδου, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο χάρτης της Υγείας στη Δυτική Μακεδονία αλλάζει άρδην και από τον Ιούνιο και μετά (η συζήτηση από το Υπουργείο θα διαρκέσει από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο), θα υπάρξει συγχώνευση των κλινικών των Νοσοκομείων. Δηλαδή, για παράδειγμα , στο Νοσοκομείο Γρεβενών θα μείνει η τάδε κλινική και θα συγκεντρωθούν σε αυτή όλοι οι γιατροί των άλλων 4 Νοσοκομείων της Περιφέρειας. Αντίστοιχα λοιπόν και σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα Νοσοκομεία θα γίνει το ίδιο. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή, κάθε ένα από αυτά τα 5 Νοσοκομεία θα “εξειδικευτεί ” σε κάποιες κλινικές.

 

Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι φωνές που υποστήριζαν όλο το προηγούμενο διάστημα ότι πίσω από την περίφημη “αναβάθμιση” των Νοσοκομείων στη Β’ Ζώνη Εφημέρευσης, κρυβόταν ο προγραμματισμός για συγχωνεύσεις κλινικών. Αυτή η ”αναβάθμιση” έγινε για το λόγο ότι δεν μπορείς να συγχωνεύσεις δύο ανόμοια πράγματα. Δηλαδή δεν μπορούσες να συγχωνεύσεις μία κλινική του Νοσοκομείου της Κοζάνης με μία κλινική του Νοσοκομείου των Γρεβενών, γιατί μέχρι πρότινος, το ένα ανήκε στη Β’ Ζώνη (Κοζάνης) και το άλλο (Γρεβενών) στη Γ’. Ομοίως και με τα Νοσοκομεία Καστοριάς και Πτολ/δας τα οποία ανήκαν επίσης στη Γ’ Ζώνη και πλέον “αναβαθμίζονται” στη Β’. Πλέον, και τα 4 αυτά Νοσοκομεία θα ανήκουν στη Β’ Ζώνη, οπότε είναι δυνατόν να γίνουν οι συγχωνεύσεις.

Αυτό που μένει πλέον να δούμε είναι το μέγεθος των αντιδράσεων που ενδεχομένως να προκαλέσουν στις τοπικές κοινωνίες των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας οι προαναφερόμενες προθέσεις του υπουργού Υγείας.

Ας μη ξεχνάμε ότι μπορεί το κεντρικό οδικό δίκτυο της Δυτικής Μακεδονίας να είναι ”καταπληκτικό” (ελέω Εγνατίας και κάθετων αξόνων της), ωστόσο υπάρχει ένα ιδιότυπο γεωγραφικό ανάγλυφο σε όλους τους νομούς, με αρκετούς ορεινούς οικισμούς που απέχουν χιλιόμετρα από τα αστικά κέντρα και με ένα ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο ιδιαίτερα δύσκολο, αλλά και πολύ επικίνδυνο τους χειμερινούς μήνες.

Πόσο εύκολο είναι λοιπόν να προσεγγίσει το Νοσοκομείο της Πτολ/δας, για παράδειγμα, ένας κάτοικος των πρώην ορεινών κοινοτήτων του νομού Γρεβενών; Πόσος χρόνος θα απαιτείται, για να μην αναφέρουμε και το κόστος μεταφοράς;

 

 

Εξώδικη διαμαρτυρία Νοσοκομειακών  Γιατρών


Σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται επίσης ότι, εκτός από την τοπική κοινωνία, σοβαρότατες αντιδράσεις θα υπάρξουν και από την κοινότητα των Νοσοκομειακών Γιατρών της Δυτικής Μακεδονίας, αφού με τις συγχωνεύσεις, θα πρέπει πολλοί από τους γιατρούς να αλλάξουν πόλη εργασίας και κατοικίας, εκτός αν προτιμήσουν να μεταφέρονται καθημερινά από το τόπο κατοικίας τους στο τόπο εργασίας, διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα καθημερινά, με όι συνεπάγεται αυτό.

Ήδη, οι Νοσοκομειακοί Γιατροί βρίσκονται εδώ και δύο χρόνια στα “χαρακώματα” με το Υπουργείο για τα θέματα των εφημεριών και όχι μόνο.

 

Μάλιστα προσφάτως – και πριν από τη προαναφερόμενη δήλωση του κ.Λοβέρδου – οι Νοσοκομειακοί Γιατροί Δυτικής Μακεδονίας απέστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία  προς τον υπουργό και υφυπουργό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο και Γιάννη Τιμοσίδη, με την οποία διαμαρτύρονται για τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την ένταξη των Νοσοκομείων Καστοριάς, Γρεβενών και Πτολεμαίδας από την Γ’ στην Β’ Ζώνη.

Στην εξώδικο, χαρακτηρίζονται ως απαράδεκτες οι αλλαγές αυτές χωρίς να έχουν επιλυθεί ουσιαστικά ζητήματα όπως προσλήψεις γιατρών και η στελέχωση των νοσοκομείων με ιατρικό δυναμικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην 20σέλιδη εξώδικη διαμαρτυρία:

 

«Ενόψει των νέων πρωτοφανών και πρωτόγνωρων δεδομένων, που προσβάλλουν τη κοινή λογική και βάλλουν ευθέως κατά της αξιούμενης διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο εμπεριέχει την εξασφάλιση επαρκών όρων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας των Ιατρών αλλά και της υγείας των ασθενών, τα ως άνω τρία Γενικά Νοσοκομεία οδηγούνται πλέον σε πλήρη αδυναμία κάλυψης των Κλινικών και Τμημάτων τους με εφημερίες για ολόκληρο το μήνα όχι μόνο με τη παρούσα στελέχωση αλλά και τη μετάταξή τους στη Β’ από τη Γ’ Ζώνη, που εκ των πραγμάτων περιορίζει

ακόμη περισσότερο τα ήδη πενιχρά κονδύλια για τη κάλυψη των εφημεριακών αναγκών.

 

Άλλωστε, σχετικές είναι και οι από 03 Ιανουαρίου 2011 και 05 Ιανουαρίου 2011 αντίστοιχα Αποφάσεις των Συνελεύσεων των Ιατρών των Γενικών Νοσοκομείων Γρεβενών και Πτολεμαΐδας όπως και η από 03 Ιανουαρίου 2011 Ανακοίνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.

 

Από τα ανωτέρω παρέπεται, ότι τα μέλη μας Ιατροί, που υπηρετούν στα ως άνω Γενικά Νοσοκομεία, θα προσαρμόσουν τα ανά μήνα κατατιθέμενα Προγράμματα εφημεριών στα όρια που καθορίζει ο Ν.3868/2010 για τη Β’ Ζώνη, χωρίς να περιλαμβάνεται η παραμικρή πρόσθετη εφημερία, η οποία αποτελεί εμπαιγμό, ουτοπία και πρωτοφανή εξαπάτηση, εφόσον ουδεμία σαφής ρύθμιση υπάρχει ως προς το τύπο και τον αριθμό τους αλλά ούτε εγγύηση τόσο για τη πληρωμή όσο και για την αποπληρωμή τους.

Αυτό δε πρακτικά σημαίνει, ότι σταδιακά και ανά μήνα θα κλείνουν οι Κλινικές και τα Τμήματα των εν λόγω Νοσοκομείων, ανάλογα με τη στελέχωσή τους, προκειμένου για το χρόνο που θα λειτουργούν να υφίσταται καθεστώς ασφαλούς εφημέρευσης. Περαιτέρω, σας επισημαίνουμε, ότι ουδείς Ιατρός θα αναγκασθεί να εργασθεί σε καθεστώς παράνομης, επισφαλούς και κυρίως απλήρωτης εργασίας.

Έτι περαιτέρω σας δηλώνουμε, ότι η μόνη ασφαλής κάλυψη των Κλινικών και των Τμημάτων των ως άνω Νοσοκομείων, που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών, είναι αποκλειστικά η ενεργός εφημερία των ειδικευμένων και των ειδικευόμενων Ιατρών και όχι η εφημερία ετοιμότητας. Δεν είναι πλέον δυνατόν να υπάρξει συναίνεση για επισφαλείς συνθήκες κάλυψης των επειγόντων περιστατικών, εφόσον δεν τηρούνται οι όροι ασφαλούς κάλυψης των επειγόντων περιστατικών των πληθυσμών που καλύπτουν τα ως άνω Γενικά Νοσοκομεία».

 

Καταλήγοντας στην εξώδικη τους διαμαρτυρία οι Νοσοκομειακοί Γιατροί, ξεκαθαρίζουν τη πρόθεσή τους να προσφύγουν στα δικαστήρια, σε περίπτωση που δεν αποσυρθεί η συγκεκριμένη διάταξη του νομοσχεδίου.

 

Όπως αναφέρουν: «Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τις ως άνω απερίγραπτες νομοθετικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες κατά το μέρος που αφορούν στη μετάταξη των Γενικών Νοσοκομείων Γρεβενών, Καστοριάς και Πτολεμαΐδας από τη Γ’ στη Β’ Ζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιούμενη ασφαλή εφημέρευση, ενέργειες οι οποίες κατεδαφίζουν και αποσαθρώνουν αντί να αναδιαρθρώνουν συγκροτημένα με συνέπεια και συνέχεια

Σας καλούμε να επαναφέρετε τα ως άνω Νοσοκομεία στη Γ’ Ζώνη για τη πραγματοποίηση ακίνδυνων και ασφαλών εφημεριών, εξασφαλίζοντας την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία τους με την άμεση πλήρωση των υπαρχουσών κενών οργανικών θέσεων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τοπικοί πληθυσμοί, οι οποίοι πλήττονται όχι μόνο από τη παρούσα δεινή οικονομική συγκυρία, αλλά μειονεκτούν και λόγω των πρόδηλων ιδιαιτεροτήτων (κοινωνικών, γεωγραφικών, συγκοινωνιακών και οικιστικών) των περιοχών τους, άλλως,  σας δηλώνουμε, ότι θα προσφύγουμε για τη προστασία των μελών μας Ιατρών, που υπηρετούν στα ως άνω Νοσοκομεία, ενώπιον κάθε αρμόδιας Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Αρχής».

 


Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: