Ήρθε ο καιρός, λοιπόν, που μας λένε ”Βούλγαρους”… Καταγγέλλει ο δικηγόρος Τάσος Καραλίγκας

By on 17/09/2018

Το Σάββατο των εγκαινίων της ΔΕΘ η Θεσσαλονίκη μας έζησε σκηνές αστυνομικής αλητείας !

Ζήσαμε πρωτοφανή αστυνομική χούντα, όπου Αθηναίοι αστυνομικοί των ΜΑΤ αποκαλούσαν ‘Βούλγαρους’ τους διαδηλωτές για την ελληνικότητα της Μακεδονίας …

Η 8η Σεπτεμβρίου 2018 δεν θα ξεχαστεί ποτέ, ειδικά από όσους νιώσαμε στο πετσί μας τις παρενέργειές της. Τέτοια βία και καταστολή από τα όργανα της Αστυνομίας δεν έχει βιώσει ποτέ η Θεσσαλονίκη.

Τα χημικά που εξαπέλυσαν οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, προκειμένου να διαλύσουν το συλλαλητήριο ενάντια στην προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, δεν έχουν πέσει ποτέ σε καμιά άλλη πορεία ή συγκέντρωση διαδηλωτών. Το γράφω με την ευθύνη της επώνυμης πένας, καθώς με έχουν διαβεβαιώσει γι` αυτό επίσημα χείλη Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εντολή ήταν σαφής από την Κυβέρνηση: όπως στο Πισοδέρι κατά την ημέρα της υπογραφής της επαίσχυντης συμφωνίας, έτσι και στην Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, η καταστολή των διαδηλωτών πρέπει να είναι παραδειγματικά βίαιη.

Με κυβερνητική εντολή πρέπει να καμφθεί το φρόνημα όλων, όσοι θεωρούμε προδοτική την κυβέρνηση και επαίσχυντη την συμφωνία που υπέγραψε. Όλοι όσοι αντιδρούμε στην προδοσία της Μακεδονίας, πρέπει να σιωπήσουμε με ‘αριστερόστροφα’ χημικά και αστυνομική βία.

Προκειμένου να πετύχει την μέγιστη αγριότητα εις βάρος των διαδηλωτών, η κυβέρνηση ‘επιστράτευσε’ διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα, αφού φοβόταν προφανώς, πως οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης ίσως δυσκολεύονταν να ασκήσουν υπέρμετρη βία κατά συμπολιτών τους.

Αποτέλεσμα αυτής της ‘επιστράτευσης’ Αθηναίων αστυνομικών, ήταν να δούμε πρωτοφανή πράγματα, που δεν χωράει ο ελληνικός νους. Είναι πρωτοφανές, αν μη τι άλλο, αστυνομικοί να αποκαλούν ‘Βούλγαρους’ τους διαδηλωτές που κρατούν ελληνικές σημαίες και ψάλλουν τον ελληνικό ύμνο.

Αξίζει να παραθέσω την καταγγελία, όπως την δημοσίευσε ο δημοσιογράφος Τάσος Ασλανίδης. « Πριν από λίγη ώρα και ενώ κάλυπτα το ρεπορτάζ των επεισοδίων έξω από τη ΔΕΘ δέχτηκα επίθεση από αστυνομικούς των ΜΑΤ. Εξηγώ τον λόγο της επίθεσης: Νωρίτερα ένας από τους αστυνομικούς της συγκεκριμένης διμοιρίας απαντούσε στις ύβρεις διαδηλωτών λέγοντας: ΄΄Καλά σας γαμάει ο Τσίπρας κωλοβούλγαροι.΄΄

Διαπίστωσα ότι η συγκεκριμένη διμοιρία ανήκει στη δύναμη των Αθηνών. Πλησίασα τον συγκεκριμένο αστυνομικό και του είπα ότι θα ήταν καλό να μην απαντά στις προκλήσεις των διαδηλωτών με ρατσιστικές ατάκες. Όπως φάνηκε δεν του άρεσε η παρατήρησή μου. Μόλις με βρήκε μόνο μου, στο σκοτάδι, κάτω από το λευκό πύργο μου επιτέθηκε από κοινού με έναν ακόμη συνάδελφο του. Με έπιασαν από το λαιμό και προσπαθούσαν να μου κόψουν την αναπνοή. Αντέδρασα ζητώντας τα στοιχεία των αστυνομικών που βιαιοπράγησαν εναντίον μου.

Δέχτηκα νέα επίθεση από την πλειοψηφία των μελών της διμοιρίας. Ζήτησα από τον επικεφαλής των ΜΑΤ να πράξει τα νόμιμα. Με εκφράσεις πεζοδρομίου απείλησε τόσο εμένα όσο και τους πολίτες που έσπευσαν να καταγράψουν με τα κινητά τους την επίθεση σε βάρος μου. Δεν με τρομάζουν οι τραμπούκοι. Με τρομάζει ο φασισμός της Κυβέρνησης και των οργάνων της. Η κοινωνία πρέπει να αντιδράσει. Η χώρα που γέννησε τη δημκρατία ξέρει να διώχνει τις χούντες. Θα το κάνει σύντομα..»

Η αστυνομική τρομοκρατία στους οπαδούς

Το ανωτέρω καταγγελλόμενο περιστατικό, δεν είναι μεμονωμένο, και δεν αφορά μόνο την συγκεκριμένη διαδήλωση. Αφορά σε μία γενικότερη αντιμετώπιση των νοτιοελλαδιτών οργάνων της τάξης απέναντι σε πολίτες από Μακεδονία και Θράκη.

Προσωπικά τα τελευταία 28 χρόνια έχω ακολουθήσει τον ΑΡΗ σε όλα τα γήπεδα σχεδόν της Ελλάδας. Επί είκοσι οκτώ χρόνια είμαι ενεργός οπαδός και έχω βιώσει στο πετσί μου την τρομοκρατία της αστυνομίας απέναντι στους οπαδούς.

Έχω να καταθέσω προσωπικές εμπειρίες από εκδρομές μου με πούλμαν οπαδών του ΑΡΗ, όπου αστυνομικοί της Αθήνας, της Πελοποννήσου και άλλων περιοχών της νοτίου Ελλάδας μας αποκαλούν ‘Βούλγαρους’, αποδίδοντας στην προσφώνηση αυτή μία άκρως υποτιμητική χροιά και αμφισβητώντας ξεκάθαρα την ελληνικότητά μας.

Πολλές φορές μάλιστα, κατά τον έλεγχο των πούλμαν των οπαδών, οι νοτιοελλαδίτες αστυνομικοί μας ειρωνεύονταν, ζητώντας διαβατήρια, προκειμένου να κατηφορίσουμε προς Θεσσαλία και πιο κάτω. Δυστυχώς ήρθε ο καιρός που εκτός από τα γήπεδα των Αθηνών, ζήσαμε τον αστυνομικό ρατσισμό και μέσα στην Θεσσαλονίκη μας !

Η πρωτεύουσα της Μακεδονίας ξεχειλίζει πλέον από οργή: η αστυνομοκρατία και ο ρατσισμός μας γύρισαν σε εποχές, που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε !

* Ο κ. Καραλίγκας είναι Δικηγόρος παρ` Αρείω Πάγω. Κατάγεται από την Κοζάνη, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: