«Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Γιατί;;;;;;» Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

By on 03/09/2021

ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΟΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΚΑΙ Η ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ

Στο μεσοδιάστημα από την απολιγνιτοποίηση έως την επαρκή χρήση της πράσινης ενέργειας (2050;) θα έχει την τιμητική του το Φυσικό Αέριο (Φ.Α.) ως καύσιμο για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας (Η/Ε). Όσο μεγαλύτερο το διάστημα αυτό (άμεσο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής Η/Ε) τόσο μεγαλύτερα τα κέρδη από την χρήση του ορυκτού Φ.Α. και φυσικά ακόμα μεγαλύτερες οι απώλειες εισοδήματος των πολιτών.

Επειδή όμως οι επενδυτές αποφεύγουν τις αντίστοιχες βιομηχανικές κ.λπ.  επενδύσεις με υψηλές τιμές καυσίμων, αναζητώντας χαμηλότερες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) βρήκε τη λύση: Αύξηση της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα.

Το ΕΚ προαποφάσισε αδιαφορώντας για τις λίαν επώδυνες επιπτώσεις στην οικονομία των χωρών-μελών της ΕΕ εξ αιτίας της πανδημίας, τις άμεσες αυξήσεις του CO2 για να ενθαρρύνει δήθεν τις επενδύσεις στις πράσινες τεχνολογίες. Μόλις έσπευσε η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει άρον-άρον τις λιγνιτικές μονάδες, αύξησαν με γεωμετρική πρόοδο την τιμή του Φ.Α. 

Ακόμα το ΕΚ δεδομένου του κινδύνου μετεγκατάστασης ρυπογόνων βιομηχανιών σε χώρες με λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, αποφάσισε την τιμολόγηση του άνθρακα  εντός του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS). Δηλαδή και για κράτη όπως η Αλβανία, Β. Μακεδονία, Σερβία, Τουρκία, από τις οποίες η Ελλάδα εισάγει Η/Ε. 

Το διαπιστωμένο παράδοξο της υπόθεσης είναι οι ότι τιμές Η/Ε που εισάγουμε από αυτές τις χώρες  έχουν μικρότερη τιμή kwh από την ντόπια την παραγόμενη από Φ.Α. Το συμπέρασμα είναι ότι ή το ΕΚ έκανε χαμηλή έως καθόλου τιμολόγηση στις χώρες, ή οι «νταβατζήδες» του Φ.Α. αλωνίζουν λόγω της αυξημένης ζήτησης …. Αυξήσεις 1000% στο Φ.Α. και αναμένονται να ανέβουν σε επίπεδα ρεκόρ τον χειμώνα.     

Όλες  οι προβλέψεις καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «η εποχή του φτηνού Φ.Α. έχει τελειώσει».

Είναι απαράδεκτο το ΕΚ για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, να προστατεύει μόνο τις επιχειρήσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και καθόλου τα συμφέροντα των χωρών μελών.

Ενώ η τιμή του ρεύματος μεσοσταθμικά στην ΕΕ αυξάνεται κατά 15,1% στην Ελλάδα μας προειδοποιούν ότι είναι στο 50% και προαναγγέλλονται ανάλογες αυξήσεις, ασήκωτες για τα ελληνικά νοικοκυριά.

 Με αυτά τα δεδομένα ο υπερβάλλων «πράσινος ζήλος» της κυβέρνησης για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, βλάπτει σοβαρά τον Έλληνα καταναλωτή ρεύματος, τη βιομηχανία μας, τα συμφέροντα του κράτους και φυσικά τα Λεκανοπέδια Πτολεμαΐδας και Μεγαλόπολης. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επιβάλλεται να αλλάξει τις αποφάσεις της, και να επαναφέρει την δέουσα επιμήκυνση του χρόνου λειτουργίας, τουλάχιστον των τεσσάρων νέας τεχνολογίας Σταθμών Παραγωγής Η/Ε. ….

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: