Έρευνα: Η περιστασιακή υπερκατανάλωση πίτσας δεν επιβαρύνει την υγεία!

By on 28/08/2020

Μελέτη που θα ικανοποιήσει όσους ορισμένες φορές τρώνε παραπάνω πίτσα από όσο θα έπρεπε και είχαν φόβους για την υγεία τους, δημοσίευσε ομάδα μελετητών από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ της κομητείας Σόμερσετ της Μεγάλης Βρετανίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, νεαροί άνδρες είναι σε θέση να καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα πίτσας απ’ ό,τι είναι απαραίτητο για να αισθάνονται «γεμάτοι» όταν πιέζουν τον εαυτό τους.

Οι ερευνητές στο Κέντρο Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου, συνέκριναν τα αποτελέσματα της «κανονικής διατροφής», δηλαδή «τρώω μέχρι να νιώσω πως χόρτασα», με αυτά της «μέγιστης κατανάλωσης», δηλαδή «τρώω έως ότου δεν μπορώ να φάω άλλη μπουκιά».

Το πλήρες άρθρο, με τίτλο «Φυσιολογικές αντιδράσεις στο μέγιστο φαγητό στους άνδρες», έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό “British Journal of Nutrition“. Η μελέτη, η οποία περιελάμβανε υγιείς άνδρες, ηλικίας 22 έως 37 ετών, έδειξε ότι για μερικούς, η μέγιστη κατανάλωση σήμαινε να φάνε όσο περισσότερες πίτσες μπορούσαν κατά τη διάρκεια ενός γεύματος. Αυτοί οι συμμετέχοντες κατανάλωναν σχεδόν διπλάσια πίτσα απ’ ό,τι συνήθως.

Αν και οι συμμετέχοντες διπλασίασαν την κανονική πρόσληψη θερμίδων, για κάποιον αξιοσημείωτο λόγο, η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματός τους παρέμεινε εντός του φυσιολογικού εύρους.

Η περιστασιακή υπερκατανάλωση δεν ενέχει κινδύνους – Η συχνή όμως κρύβει

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν πως, εάν ένα υγιές άτομο υπερβάλλει μια φορά ανά διαστήματα, ο μεταβολικός έλεγχός του δεν αντιμετωπίζει άμεσες, αρνητικές συνέπειες. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν πως η συχνή υπερκατανάλωση τροφής ενέχει κινδύνους.

«Όλοι γνωρίζουμε τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της υπερβολικής απόλαυσης με τα τρόφιμα όσον αφορά στην παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου II και τις καρδιαγγειακές παθήσεις» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, Άαρον Χένγκιστ, στο δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν πως το σώμα αντιμετωπίζει πραγματικά πολύ καλά μια τεράστια και ξαφνική επιπρόσθετη ποσότητα θερμίδων. Οι υγιείς άνθρωποι μπορούν να τρώνε δύο φορές περισσότερο “χορτάτοι” και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτό το τεράστιο αρχικό πλεόνασμα ενέργειας» πρόσθεσε.

Η προσαρμογή του σώματος

Ο καθηγητής Τζέιμς Μπετς, ο οποίος επιβλέπει την έρευνα, πρόσθεσε: «Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι είμαστε ικανοί να τρώμε διπλάσια ποσότητα τροφής απ’ ό,τι χρειάζεται για να αισθανόμαστε “γεμάτοι”, αλλά κι ότι το σώμα μας είναι καλά προσαρμοσμένο σε υπερβολική παροχή διατροφικών θρεπτικών ουσιών σε ένα τεράστιο γεύμα».

Όπως συμπλήρωσε ο Μπετς: «Συγκεκριμένα, όσοι δοκιμάστηκαν σε αυτή τη μελέτη ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν ή να αποθηκεύσουν αποτελεσματικά τα θρεπτικά συστατικά που κατανάλωναν κατά τη διάρκεια της πρόκλησης για την πίτσα, έτσι ώστε τα επίπεδα της ζάχαρης και των λιπών στο αίμα τους να μην είναι πολύ υψηλότερα απ’ ό,τι όταν έτρωγαν το μισό της τροφής».

Ο Μπετς πρόσθεσε ότι η μελέτη δείχνει πως «εάν ένα κατά τα άλλα υγιές άτομο υπερβάλλει περιστασιακά, για παράδειγμα, να τρώει ένα μεγάλο γεύμα σε μπουφέ ή ένα χριστουγεννιάτικο μεσημεριανό γεύμα, τότε δεν υπάρχουν άμεσες αρνητικές συνέπειες όσον αφορά στην απώλεια του μεταβολικού ελέγχου».

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι στη μελέτη τους συμμετείχαν υγιείς νεαροί άνδρες, οπότε σκοπεύουν να διερευνήσουν περαιτέρω εάν οι γυναίκες, τα υπέρβαρα άτομα και οι ηλικιωμένοι ανταποκρίνονται παρόμοια στην περιστασιακή υπερκατανάλωση τροφής.

Υ.Γ. ClopYPastE.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: