Άγνωστοι έριξαν φόλες σε ποιμενικούς σκύλους στη Σιάτιστα

By on 18/01/2006

H βαρβαρότητα δεν έχει ημερομηνία λήξης

Από τη Σιάτιστα τα θλιβερό συμβάν αυτή τη φορά. Άγνωστοι έριξαν φόλες στους σκύλους του κτηνοτρόφου Κωνσταντίνου Λιάμα. Από τα δύο ζώα που δηλητηριάστηκαν το ένα κατάφερε να επιζήσει, χάρη στις άμεσες ενέργειες του κ. Λιάμα ,που του έδωσε ως αντίδοτο γάλα και αυγό, ενώ του δεύτερο ξεψύχησε μέσα σε φρικτούς πόνους.
Τα σκυλιά, ράτσας ελληνικού ποιμενικού, ήταν άριστοι φύλακες και επομένως απαραίτητοι και αναντικατάστατοι βοηθοί των κτηνοτρόφων
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται τέτοια κρούσματα στην περιοχή μας. Επανειλημμένα έχουν πυροβοληθεί αθώα ζώα (όπως το άλογο του κ. Λιάμα πριν 2 χρόνια), έχουν δηλητηριαστεί σκυλιά, γάτες και πουλιά και έχουν κακοποιηθεί δεκάδες αδέσποτα.
Οι αδελφοί Λιάμα, οι οποίοι μας κατήγγειλαν αγανακτισμένοι το γεγονός, δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να κλείσουν το θέμα. Θα εξαντλήσουν κάθε τρόπο και κάθε μέσο για να βρεθούν οι ένοχοι και να τιμωρηθούν. Ως παραδοσιακοί κτηνοτρόφοι βιώνουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα ζώα, είτε είναι παραγωγικά είτε όχι.
Πέραν βέβαια των ευθυνών και των ποινικών ευθυνών υπάρχει και η ηθική πλευρά του θέματος, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα όποιο ζώο μας ενοχλεί ή παραβιάζει την «επικράτεια μας» : Όσοι σπέρνουν τον τόπο με φόλες έχουν δει πώς πεθαίνει ένα δηλητηριασμένο ζώο ;
Πως, ενώ τρέχει αμέριμνο και χαίρεται την ομορφιά του βουνού, ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ξαφνικά αρχίζει να μην ελέγχει τα πόδια του, δεν μπορεί να ανασάνει και βγάζει αφρούς από το στόμα γιατί καίγονται τα σωθικά του; Πως σε λίγα λεπτά νοιώθει να παραλύει το νευρικό του σύστημα και σέρνεται στα γόνατα προσπαθώντας μάταια να ζητήσει βοήθεια με τα μάτια; Πως τελειώνει μέσα σε φριχτούς πόνους είτε μόνο του είτε τριγυρισμένο από απελπισμένους ανθρώπους, που νιώθουν κι αυτοί φωτιά στα σωθικά για τον άδικο χαμό;
ºσως βέβαια κάποιοι να πουν «Εδώ ο κόσμος χάνεται, πόλεις αφανίζονται, άνθρωποι δολοφονούνται άνανδρα, κι εσείς ασχολείστε με τα ζώα;». Δεν μας αφορούν καθόλου τέτοια ψευτοδιλήμματα. Όταν αγανακτείς για την κακοποίηση της φύσης δε σημαίνει ότι αδιαφορείς για τους ανθρώπους! Το αντίθετο μάλιστα! Η αλληλοεξάρτηση είναι τόσο φανερή που δεν την βλέπουν μόνο όσοι κοντόφθαλμοι ενδιαφέρονται για το προσωπικό τους συμφέρον.

Καλούμε τις τοπικές Αρχές της Σιάτιστας να αποδείξουν ότι η ευαισθησία τους δεν εξαντλείται στα στενά όρια των ανθρωπίνων σχέσεων, αλλά επεκτείνεται και στον τομέα υπεράσπισης όλων των ζωντανών οργανισμών. Καλούμε επίσης τα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής να καταγγείλουν δημόσια το γεγονός. Σε κάθε περίπτωση ο αγώνας εναντίον της βαρβαρότητας συνεχίζεται.

18-1-2006
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: