Όλυμπος Λυκίας (Όρος & πόλη στην Ν.Δ. Μικρά Ασία) – (Άλλη ονομασία της πόλης Αδριανούπολη – σήμερα Çıralı)

By on 28/05/2021
Σταύρου Π. Καπλάνογλου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Ο Όλυμπος ή ο Όλυμπος ( Αρχαία Ελληνικά : Ὄλυμπος , Ólympos ; Λατινικά : Olympus ) ήταν μια πόλη στην αρχαία Λυκία . Βρισκόταν σε μια κοιλάδα του ποταμού κοντά στην ακτή.
Η πόλη δεν αναφέρεται στο Stadiasmus Patarensis
Το Stadiasmus Patarensis , είναι ένα αρχαίο ρωμαϊκό ορόσημο στην πόλη της Λυκίας , Πάταρα που βρίσκεται δυτικά της πόλης του Ολύμπου
Έχει σχήμα πυλώνα και έχει μια ελληνική επιγραφή με αφοσίωση στον Κλαύδιο και μια επίσημη ανακοίνωση των δρόμων που χτίζονται από τον κυβερνήτη, του Q. V. Nepos , στην επαρχία Λυκίας και Παμφυλίας, που δίνει ονόματα και αποστάσεις. Ανακαλύφθηκε το 1993.Καμιά αναφορά δεν γίνεται σε αυτή για την πόλη Όλυμπος και δεν υπάρχουν αλλά στοιχεία ότι ο Όλυμπος ήταν ναυτική πόλη πριν .
ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝ
–Θέση του όρους
Ο Όλυμπος της Λυκίας στη Μικρά Ασία, είναι ένα ο βουνό και η ομώνυμη κοιλάδα στη Ν.Δ. Μ. Ασία, 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αττάλειας. Τον Όλυμπο οι Τούρκοι το αποκαλούν Tahtalı Dağı (βουνό του Ταντάλου )ή ή Timber Mountain, (βουνό ξυλείας )
– Τα χαρακτηριστικά του όρους
Υψόμετρο 2.366 μέτρα
Δασική κάλυψη : Τον Όλυμπο καλύπτουν σε μεγάλη έκταση πυκνά δάση κ των πεύκων και των πλατανιών τα οποία ξυλευόταν εξ ‘ ου και η ονομασία Όρος Ξυλείας
Στο βουνό υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα, έχει πάνω από 865 είδη φυτών, 25 από τα οποία είναι ενδημικά, από σπάνια θηλαστικά που μπορεί να βρεθεί αίγα, αγριόγατες, λίγκα και λύκος.
Στην Ελληνική μυθολογία γίνεται αναφορά στον Όλυμπο της Λυκίας ,για την παρουσία του Ποσειδώνα , για το εργαστήριο του Ηφαίστου, και για τις φλόγες της Χίμαιρας
Από εδώ σύμφωνα με την μυθολογία ο Ποσειδώνας είδε στην θάλασσα τον Οδυσσέα να φεύγει με τη βάρκα του από το νησί της Καλυψούς, και προκάλεσε τρικυμία για να καταλήξει τελικά ο Ομηρικός ήρωας, μετά απο ταλαιπωρίες στο νησί της Ναυσικάς.
– Τι είναι Φλεγόμενες πέτρες
Πάνω στο βουνό του Ολύμπου της Λυκίας και σε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων ξεπηδούν φλόγες από το πετρώδες έδαφος
Η τοποθεσία είναι 80 χλμ νοτιοδυτικά της Αττάλειας , κοντά στην πόλη Τσιραλί (Çıralı .)
Οι πυρκαγιές τροφοδοτούνται από εκπομπές αερίου που καίγονται για τουλάχιστον 2500 χρόνια. Για την κατοικία και τον χορό στον οποίο έχει ταφεί μετά την εξόντωση της .
αναφέρονται πολλές άλλες εκτός της Λυκίας περιοχές όπως η Φρυγία, οι Ινδίες, ακόμη και η Λιβύη. αλλά και η αρχαία Κόρινθος και η Σικυώνα που παράσταση αυτής έφεραν τα νομίσματά τους αλλά και οι ασπίδες των οπλιτών τους.
– Ποια η πραγματικότητα α είναι τα αέρια που αναφλέγονται ;
Οι αεραγωγοί εκπέμπουν κυρίως μεθάνιο (87%). Το υπόλοιπο αποτελείται από υδρογόνο (7,5–11%), άζωτο (2–4,9%), ελαφριά αλκάνια (0,57%), διοξείδιο του άνθρακα (0,01–0,07%) και ήλιο (80 ppmv)
– Η αλληγορική αναφορά του μύθου της Χίμαιρας και η χρησιμότητα του φαινομένου στην αρχαιότητα
Από την ανάλυση και ερμηνεία των διαφόρων αναφορών περί της Χίμαιρας πρόκειται για αλληγορική αναφορά του ηφαιστειώδους εδάφους της Λυκίας που προήλθε κατά μεν τον Σκύλακα από έκρηξη ηφαιστείου κοντά στη Φασηλίδα, κατά δε τον Στράβωνα, (ΙΔ’ 665), από κάποια ηφαιστειώδη χαράδρα του όρους Κράγου.
Οι φλόγες αναμφισβήτητα διευκόλυναν την πλοήγηση των ναυτικών στην αρχαιότητα .
Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ
— Θέση της πόλης
Η αρχαία Ελληνική πόλη Όλυμπος της Λυκίας βρισκόταν στην ακτή της Μεσογείου ανάμεσα στην Αττάλεια και τα Μύρα της Λυκίας
Τα ερείπια του βρίσκονται νότια της σύγχρονης πόλης Çıralı στην περιοχή Kumluca της επαρχίας Αττάλειας ,στην νοτιοδυτική Μικρά Ασία . Κοντά στις τοποθεσίες που βρίσκονται οι αρχαίες Ελληνικές πόλεις Φασηλίς και Ίδυρος
ΤΟ ΟΝΟΜΑ
— Όλυμπος
Η πόλη πιθανώς πήρε το όνομά της από τον κοντινό Όλυμπο ένα από τα πάνω από είκοσι βουνά στην Μητροπολιτική Ελλάδα και την Μ. Ασία με το όνομα Όλυμπος και στον υπόλοιπο τότε κλασικό κόσμο.
— Αδριανούπολη (Ἁδριανούπολις)
Η επίσκεψη του Αυτοκράτορα της Ρώμης Αδριανού στην πόλη, είχε σαν αποτέλεσμα να ονομασθεί Αδριανούπολη προς τιμή του, που όμως δεν κράτησε για πολύ καιρό αυτό το όνομα και επανήλθε το Όλυμπος
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
— Ίδρυση
Η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της πόλης είναι άγνωστη.
Στον Όλυμπο υπήρχε κατά την αρχαιότητα, η πόλη αρχαία Όλυμπος, η οποία πίστευαν ότι ιδρύθηκε τον 3ο αι. π.Χ. και συμμετείχε στο κοινό των Λυκίων. Ήταν μια από τις έξι πόλεις της αρχαίας Λυκίας που έκοβε δικά της νομίσματα. Το παλαιότερο νόμισμά της χρονολογείται τον 2ο αιώνα π.Χ.
Όμως νεώτερες πληροφορίες μιλούν για ένα τοίχος και μια επιγραφή στη σαρκοφάγο χρονολογούνται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ., οπότε ο Όλυμπος πρέπει να ιδρύθηκε το αργότερο κατά την Ελληνιστική περίοδο . Η πόλη ήταν κρυμμένη μέσα στους πρόποδες του ομώνυμου βουνού,
— Μέλος της Λυκιακής ένωσης
Η πόλη ήταν πράγματι μέλος της Λυκιακής ένωσης
, αλλά είναι αβέβαιο πότε έγινε μέλος τής ένωσης .
Άρχισε να κόβει νομίσματα Λυκιακού τύπου από τα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ., πιθανώς τη δεκαετία του 130 π. Χ. Τότε η πόλη Όλυμπος ήταν μια από τις έξι μεγαλύτερες πόλεις του Συνδέσμου, που είχε τρεις ψήφους η καθεμία.
— Πειρατές
Καθώς η ελληνιστική εποχή πλησίαζε προς το τέλος της, τα πιο διαβόητα πειρατικά λημέρια του ελληνικού κόσμου μεταφέρονταν στην Τραχεία Κιλικία, δηλ. τα μικρασιατικά παράλια Β.Α. της Κύπρου.
Για μεγάλο διάστημα στον 3ο π.Χ. αιώνα, όσο η Αυτοκρατορία των Σελευκιδών
περιπολούσε τις ρότες μεταξύ Συρίας και Ελλαδικού χώρου, η πειρατεία στην Κιλικία βρισκόταν σε ύφεση, Όμως μετά το 190 π.Χ. οι Σελευκίδες απέσυραν το ναυτικό τους, αφήνοντας ένα «κενό αστυνόμευσης» που δεν μπόρεσαν να αναπληρώσουν οι νέοι κύριοι της ευρύτερης περιοχής (οι σύμμαχοι των Ρωμαίων).. Έτσι πολύ σύντομα εγκαθιδρύθηκε στην Κιλικία μια απρόσβλητη πειρατική επικράτεια, ενισχυόμενη και από κάποιους τελευταίους αντι-ρωμαίους ηγεμόνες της Μικράς Ασίας, από όπου για παραπάνω από έναν αιώνα εξορμούσαν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Οι πειρατές της Κιλικίας ανάμεσα στις πόλεις που είχαν τον έλεγχο ήταν και οι πόλεις Όλυμπος , που Κωρύκο , Φασηλίς και πολλά άλλα μέρη στην Παμφυλία
Αυτό συνέβαινε από 1ο αιώνα π.Χ. ,εκει κρύβονταν αργότερα και οι πειρατές του φημισμένου Αταμάνου Ζανικέτη, τον οποίο οι Ρωμαϊκές λεγεώνες δεν μπορούσαν να εξοντώσουν.μιακαι λόγω του ορεινού όγκου της η περιοχή διευκόλυνε τους πειρατές της.
.Η πειρατεία στην Μεσόγειο έληξε όταν οι Ρωμαίοι εξαπέλυσαν έναν τεράστιο στόλο το 67 π.Χ. για να καταστρέψουν την πειρατεία.Αυτό συνέβη όταν για την αντιμετώπιση της πειρατείας οι Ρωμαίοι ψήφισαν το Γαβίνειο νόμο.
Ο Γαβίνειος Νόμος (λατινικά: Lex Gabinia) είναι ένα νομοθέτημα της ύστερης περιόδου της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας (67 π.Χ.) που προέβλεπε την ένταξη στις δυνάμεις που θα τους αντιμετώπιζε 500 πλοίων, 120.000 πεζικάριοι, 5.000 ιππείς.
Κάτω από την εντολή του Πομπηίου που χρησιμοποίησε ως βάση τον Πειραιά άρχισε η δράση αυτών των δυνάμεων συνελήφθησαν περίπου 24000 πειρατές. Αυτά τα ισχυρά χτυπήματα στην πειρατεία απαριθμούν πολλούς ακέφαλους πειρατές κατά τη διάρκεια των αιώνων και κατά την εφαρμογή τους μείωσαν σημαντικά τον αριθμό των επιθέσεων για κάποιο χρονικό διάστημα.
Κατ΄εφαρμογήν του νόμου, ο Πομπήιος κατάφερε να εξαφανίσει την πειρατεία από τη Μεσόγειο σε κάτι παραπάνω από τρεις μήνες, δηλ. σχεδόν στο 1/10 του προβλεπόμενου χρόνου.
Η ισχύς του νομού έληξε το 78 π.Χ., όταν ο Ρωμαίος διοικητής Publius Servilius Isauricus , συνοδευόμενος από τον νεαρό Julius Caesar , κατέλαβε τον Όλυμπο και τα άλλα εδάφη του μετά από μια νίκη στη θάλασσα.
Με την ήττα του, ο αρχηγός των πειρατών Ζενεκέτης έβαλε φωτιά στο σπίτι του και χάθηκε με ολόκληρη την οικογένεια του.
— Η γνώμη του Κικέρωνα για την πόλη και η επίσκεψη του Αδριανού
Την εποχή της ρωμαϊκής κατάκτησης, ο Όλυμπος χαρακτηρίστηκε από τον Κικέρωνα (Cicero )ως μια πλούσια και πολύ όμορφη πόλη.
Ο Όλυμπος έγινε μέρος της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας .
Ο αυτοκράτορας Αδριανός επισκέφθηκε την πόλη, μετά από την οποία πήρε το όνομα της Αδριανούπολη (Ἁδριανούπολις) για ένα χρονικό διάστημα, προς τιμήν του.
Υπάρχει μια αναφορά ότι οι κάτοικοι αυτής της πόλης μετά την καταστροφή από τους Ρωμαίους μεταφερθήκαν στην θέση που αργότερα ήταν η πόλη με το όνομα Κώρυγος που αργότερα μετονομάσθηκε σε Όλυμπος
Ο ιστορικός Μουσταφά Αντάκ αμφισβητεί το γεγονός πως η ονομασία του Κώρυκου άλλαξε τελικά σε Όλυμπο, αφότου η αρχική πόλη του Ολύμπου καταστράφηκε ολοσχερώς από την Ρωμαϊκή Δημοκρατία.
Υπάρχει μια θεωρία του, οι Ρωμαίοι κατέστρεψαν τον Όλυμπο, μετά τον οποίο ο πληθυσμός μετακόμισε στον Κώρυκο .
Το που βρίσκεται η Κώρυκος που ήταν αρχαία ελληνική πόλη και λιμένας της Λυκίας. Κάνεις ακόμη δεν γνωρίζει επακριβώς .
-Βυζάντιο
Ο Όλυμπος έγινε χριστιανική επισκοπή , και ανήκε στη μητροπολιτικής περιοχής της Μύρας , πρωτεύουσας της Ρωμαϊκής επαρχίας Λυκίας.
1.Ο πρώτος καταγεγραμμένος επίσκοπος του ήταν ο Άγιος Μεθόδιος του Ολύμπου ,του οποίου η θητεία στον επικεφαλής της εκκλησίας στον Όλυμπο επεκτάθηκε από τα τέλη του 3ου αιώνα έως το μαρτύριο του περίπου το 311.
Ο Μεθόδιος ήταν Επίσκοπος Ολύμπου ή Πατάρων στη Λυκία , και αργότερα της Τύρου
2.Ο Αριστοκράτης ήταν στο Συμβούλιο της Εφέσου το 431 και στο Συμβούλιο της Χαλκηδόνας το 451.
3. Ο Ανατόλιος υπέγραψε την κοινή επιστολή που έστειλαν οι επίσκοποι της Λυκίας το 458 στον Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Α ‘Θράκη για τη δολοφονία του Πρωτερίου της Αλεξάνδρειας.
4.Ο Ιωάννης συμμετείχε στη σύνοδο που συγκλήθηκε το 536 από τον Πατριάρχη Μενά της Κωνσταντινούπολης .
Ο Ψευδο-Επιφάνιος γράφει ότι η Μητρόπολη των Μύρων είχε 36 πόλεις ή / και επισκόπους κάτω από αυτήν, συμπεριλαμβανομένου του Ολύμπου.
–Ρόδιοι και Ενετοί
Κατά τον Μεσαίωνα , οι Ενετοί , οι Γενουάτες και οι Ρόδιοι έχτισαν δύο φρούρια κατά μήκος της ακτής, αλλά μέχρι τον 15ο αιώνα ο Όλυμπος είχε εγκαταλειφθεί.
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ
Τα σωζόμενα υπολείμματα του Ολύμπου είναι γενικά διάσπαρτα και στις δύο πλευρές και στις εκβολές ενός ποταμού που ρέει από ανατολικά προς δυτικά προς τη θάλασσα. Η κοίτη του ποταμού, η οποία χώρισε την πόλη σε δύο κατά την αρχαία περίοδο, περιβλήθηκε σε ένα κανάλι και οι δύο πλευρές χρησιμοποιήθηκαν ως προβλήτες και συνδέονταν από μια γέφυρα.
– H αρχαία γέφυρα
Από την γέφυρα που συνέδεε τις 2 πλευρές του ποταμού στην αρχαιότητα ένας πυλώνας της γέφυρας παραμένει στη θέση του και σώθηκε μέχρι σήμερα
– Τα τείχη
Στη νότια ακτή, φαίνεται το πολυγωνικό τείχος της ελληνιστικής περιόδου και το τμήμα που δείχνει ότι υπήρχαν ρωμαϊκές και βυζαντινές επισκευές .
– Ακρόπολη
Στη μικρή και απότομη ακρόπολη κοντά στις εκβολές του ποταμού, υπάρχουν οικοδομικά υπολείμματα από τις τελευταίες περιόδους
–Η νεκρόπολη
Η νεκρόπολη στη νότια πλευρά του ποταμού περιέχει θαλάμους τάφους κομμένους στο βράχο.
–Θέατρο
Βορειοανατολικά της νεκρόπολης βρίσκονται ερείπια ενός μικρού Ελληνικού και Ρωμαϊκού επισκευασμένου θεάτρου στη νότια όχθη του ποταμού είναι αρκετά ερειπωμένο και μια πλευρά της εισόδου είναι καλά διατηρημένη. Έχοντας περίτεχνη είσοδο.
— Ρωμαϊκή εκκλησία
Βορειοανατολικά του θεάτρου βρίσκεται μια ύστερη ρωμαϊκή εκκλησία.
— Σιταποθήκες
Η Ελληνιστική αποβάθρα στη νότια όχθη οδηγεί σε ερείπια σιτοβολώνα.
–Οι επιγραφές Εύδαιμου, και Αυρήλιου Ζώσιμου
Στην πόλη έχουν διασωθεί οι ενεπίγραφες σαρκοφάγοι του καπετάνιου Εύδαιμου, και του Αυρήλιου Ζώσιμου– Ο τάφος του καπετάνιου Εύδαιμου
Στην άκρη της παραλίας κατά μήκος των εκβολών του ποταμού κοντά στη νότια είσοδο υπάρχουν δύο καλοδιατηρημένοι τάφοι, ένας με ποιητική επιγραφή στη μνήμη ενός αρχαίου καπετάνιου πλοίου μαζί με λεπτομερή γλυπτική του παραλιακού σκάφους του.
Γράφει η επιγραφή :
«Εγώ ο Εύδαιμος, γνωρίζω από τον καπετάνιο μου το δρόμο ανάμεσα στους δρόμους από τη μια θάλασσα στην άλλη, την εφεύρεση της Παλλάδας (Αθηνάς). Όλοι οι πολίτες της Χαλκηδόνας της Βιθυνίας θέσπισαν το δικαίωμά μου στην ιθαγένεια. Η τύχη μου, έδωσε σε μένα το καθήκον στην υπηρεσία.
Με τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών της Λυκίας έγινα κι εγώ μέλος του Συμβουλίου της Γερουσίας.
Το πλοίο αγκυροβόλησε στο τελευταίο του λιμάνι και τώρα πια δεν είναι πρόθυμο να αποπλεύσει προς βοήθεια είτε με άνεμο, είτε με ηλιοφάνεια.
Ο καπετάνιος Εύδεμος αποχαιρέτησε το φως βασανισμένος την αυγή.
Θάφτηκε εκεί μαζί με το καράβι του ξαφνικά μια μέρα που που σαν το κύμα έσπασε.
Στη γωνιά του επιγράμματος βρίσκεται ένα καράβι που απεικονίζεται από πλάγια θέση και ανάγλυφα. Πάνω στην πρύμνη του στέκεται μια ημίγυμνη γυναίκα.»
–Ο τάφος του Αυρήλιου Ζώσιμου γράφει:
«Ο Αυρήλιος Ζώσιμος γιος του Ευπόριστου Ολυμπηνός έχτισε αυτό τον τάφο για τον εαυτό του,τη γυναίκα του, την κόρη, τα παιδιά του, τα εγγόνια του και το θείο του Εύδημο».
— Αρχαίος Ναός
Μια άλλη ορατή σημαντική δομή της πόλης είναι 150 μ. Είναι η πύλη του ναού στα δυτικά. Είναι κατανοητό από τα αρχιτεκτονικά κομμάτια ότι ανήκε σε ένα μικρό ναό ιωνικής τάξης και ότι χτίστηκε στο όνομα του Ρωμαίου αυτοκράτορα Μάρκου Αυρήλιου (172-173 μ.Χ.) από τη βάση του αγάλματος μπροστά από την πόρτα.
— Βυζαντινή βασιλική
Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται επίσης τα ερείπια μιας βυζαντινής βασιλικής εποχής.
— Ερείπια βυζαντινών και ρωμαϊκών κτιρίων
Όταν περπατάτε πιο πέρα στον πεζόδρομο προς τη βόρεια κατεύθυνση εισόδου μπορεί κανείς να βρει στα ερείπια αρκετών καλά ανακαινισμένων κτηρίων από τη ρωμαϊκή / βυζαντινή εποχή.
— Λουτρά
Στην άλλη πλευρά του ποταμού ένα μονοπάτι οδηγεί δυτικά προς ένα ρωμαϊκό συγκρότημα λουτρών που δυστυχώς είναι κατάφυτο από τη φύση
.
ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
. Ήταν μια από τις έξι πόλεις της αρχαίας Λυκίας που έκοβε δικά της νομίσματα. Το παλαιότερο νόμισμά της χρονολογείται τον 2ο αι. π.Χ. Άρχισε να κόβει νομίσματα Λυκιακού τύπου από τα τέλη του δεύτερου αιώνα π.Χ., πιθανώς τη δεκαετία του 130 π.Χ Γύρω στο 100 π.Χ., ο Όλυμπος άρχισε να εκδίδει τα δικά του νομίσματα, ξεχωριστά από την ένωση.
Είδαμε κάποια νομίσματα της περιόδου της Λυκιακής ένωσης του 1ου και του 2ου αιώνα π.Χ.
Στην μπροστινή πλευρά φέρουν την κεφαλή του Θεού Απόλλωνα δαφνοστεφανομένου η όχι ή της Αθήνας ή του Άρη
και στην άλλη το σήμα της πόλης OΛYM ή OΛYMΠHNΩN ή ΛYKIΩN παραπάνω, O-Λ αριστερά και δεξιά της λύρας, επίσης εικόνες σπαθιού ή ασπίδας ή κράνους η πυρσού η φτερωτού κεραυνού
Είναι προφανές εκ των νομισμάτων η πίστη των κατοίκων της περιοχής στους Ολύμπιους θεούς
Η ΠΟΛΗ ΟΛΥΜΠΟΣ ( Çıralı )ΣΗΜΕΡΑ
Το Çıralı είναι ένα αγροτικό χωριό στη νοτιοδυτική Τουρκία , στην περιοχή Κεμέρ (Kemer) της επαρχίας Αττάλειας .
Είναι σε κοντινή απόσταση από τα αρχαία ερείπια του Ολύμπου και στις φλόγες της Χίμαιρας
βρίσκεται λίγο περισσότερο από μια ώρα με το αυτοκίνητο νοτιοδυτικά από την Αττάλεια . Έχει μια απομονωμένη παραλία 3,5 χλμ. Τα αρχαία ερείπια του Ολύμπου βρίσκονται στο άκρο της ακτής του.
Ο Όλυμπος είναι πλέον μια δημοφιλής τουριστική περιοχή.
Εθνικό Πάρκο Beydağları
Το εθνικό πάρκο ιδρύθηκε στις 16 Μαρτίου 1972 από διαιτητή της κυβέρνησης. Εκτείνεται σε έκταση 132,92 τετραγωνικά μίλιων ξεκινώντας από το Sarısu, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της Αττάλειας και φτάνει στο ακρωτήριο Gelidonya παράλληλα με τη Μεσόγειο Θάλασσα κατά μήκος της ακτής Kemer – Kumluca . Οι αρχαίοι οικισμοί Ολύμπου , Φάσηλις και Ίδυρος βρίσκονται μέσα στο εθνικό πάρκο, το οποίο βρίσκεται μεταξύ των ακτών των αρχαίων περιοχών της Παμφυλίας και της Λυκίας .

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: