Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Σινεμά Δευτέρα βράδυ «Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης»

By on 11/11/2021

Με μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών (για πολλούς κριτικούς θεωρείται η καλύτερη), το «Το Αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης» Monty Python And The Holy Grail (1975)), συνεχίζει τις χειμερινές προβολές του ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης, αυτή τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 στην επάνω αίθουσα του κινηματοθέατρου «Ολύμπιον», στις 9:30 το βράδυ. Σκηνοθετημένο από τους Τέρι Γκίλιαμ και Τέρι Τζόουνς πάνω σε ένα σενάριο από όλους τους Μόντι Πάιθον, έχει σαν πρωταγωνιστές τους: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Κλιζ, Ερικ Αιντλ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς και Μάικλ Πάλιν,

Το φιλμ αναλαμβάνει και πετυχαίνει μοναδικά να σατιρίσει τον θρύλο του Βασιλιά Αρθούρου και των Ιπποτών της Στρογγυλής (Ελεεινής) Τραπέζης, στην αναζήτησή τους για το Άγιο Δισκοπότηρο. Οι Μόντι Πάιθον, γνωστοί ήδη, στην Αγγλία για το καυστικό και γκροτέσκο χιούμορ τους, με το οποίο σχολιάζουν τα κακώς κείμενα και τις συνήθειες της Βρετανικής κοινωνίας, από τη σειρά Flying Circus στο BBC, καταπιάνονται με τη Μεσαιωνική παράδοση. Διακωμωδώντας τα σκληρά μεσαιωνικά χρόνια και τους μύθους που τα ακολουθούν, την εποχή του 10ου Αιώνα μ.Χ. και από τους τίτλους αρχής έως το αναπάντεχο φινάλε της, η ταινία αποτελεί εγγύηση, για άφθονο γέλιο…
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν κυρίως στη Σκωτία και τα κάστρα που εμφανίζονται στην ταινία είναι το Doune Castle (στη Σκωτία), το ιδιόκτητο Castle Stalker (επίσης στη Σκωτία), το Kidwelly Castle (στη νότια Ουαλία) και το Bodiam Castle (στο ανατολικό Sussex, στην Αγγλία).

Το πιο εύστοχο σχόλιο που έχει γραφεί για την ταινία αυτή είναι το «είναι αδιανόητο πως τα μυαλά έξι ανθρώπων σκέφτηκαν τόσες κοτσάνες μαζεμένες και, ακόμη χειρότερα, πως όλες αυτές οι κοτσάνες είναι ξεκαρδιστικά αστείες». Το χιούμορ, γενικότερα, δεν έχει λογική, και γι’ αυτό το έργο θεωρείται μια από τις καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών: σε κάνει να πέφτεις κάτω απ’ τα γέλια χωρίς καν να καταλαβαίνεις γιατί γελάς.

Το να προσπαθήσει κανείς να αναλύσει συμβατικά στοιχεία μιας ταινίας, όπως οι ερμηνείες και η σκηνοθεσία, στην ταινία αυτή είναι καθαρά άτοπο. Άλλωστε, σύμφωνα με τους τίτλους έναρξης, η ταινία σκηνοθετήθηκε από λάμα και άλλα συγγενικά είδη. Όλη η δουλειά εδώ είναι το αδιανόητο σενάριο, που σε βομβαρδίζει ανελέητα με αστεία μέχρι να μην αντέχεις άλλο. Η σκηνοθεσία των Τέρι Γκίλιαμ και Τέρι Τζόουνς, δύο εκ των έξι Πάιθον, πάντως, βάζει το… χεράκι της στην όλη παράνοια, εκμεταλλευόμενη το χαμηλό μπάτζετ και την τρέλα που διακατείχε τους δημιουργούς της.

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να δημιουργήσουν μια ταινία με παρόμοιο χιούμορ με τούτη εδώ, αλλά κανείς δεν τα κατάφερε στον ίδιο βαθμό. Το χιούμορ των Μόντι Πάιθον είναι ασύνδετο, αυθόρμητο, εκλεπτυσμένα χοντροκομμένο, απλό, λιτό κι απέριττο, κι όμως τόσο ξεκαρδιστικό. Η έμπνευση και η φαντασία απλά δεν έχουν όρια ούτε τέλος, με τη λογική που κυριαρχεί να είναι «ό,τι μας έρχεται στο μυαλό το βάζουμε». Το γεγονός όμως ότι (σχεδόν) όλα αυτά που τους ήρθαν στο μυαλό και τα έβαλαν κάνουν εκατομμύρια θεατές να γελάνε εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, είναι η πραγματική μαγεία των Μόντι Πάιθον!

Και οι δικές μας προβολές θα ακολουθήσουν το πρωτόκολλο που ισχύει στις προβολές του κινηματογράφου «Ολύμπιον», ο οποίος χαρακτηρίζεται ως μικτός χώρος και επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, με επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, και με rapid test για τους ανεμβολίαστους.

Αυτή τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 9:30 το βράδυ στην επάνω αίθουσα
του Κιν/φου «ΟΛΥΜΠΙΟΝ»

Γενική είσοδος 3 ευρώ.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: