Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Θερινό σινεμά «Τα Φώτα της Πόλης»

By on 01/08/2022

Με το διαχρονικό και αξεπέραστο αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν «Τα Φώτα της Πόλης» (City Lights, 1931), συνεχίζονται αυτή την Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 οι θερινές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης.

Σκηνοθεσία, σενάριο, μοντάζ, μουσική, παραγωγή: Τσάρλι Τσάπλιν 

Παίζουν: Τσάρλι Τσάπλιν, Βιρτζίνια Τσέριλ, Φλόρενς Λι, Χάρι Μάγιερς, Άλαν Γκαρσία, Χανκ Μαν.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. ακριβώς, χωρίς διάλειμμα.

 

Αν και η εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου ήταν σε άνοδο, ο Τσάπλιν, ο οποίος είχε αρχίσει να αναπτύσσει το σενάριο από το 1928, αποφάσισε να συνεχίσει να εργάζεται με βωβές παραγωγές. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 1928 και τελείωσαν τον Σεπτέμβριο του 1930. Τα Φώτα της Πόλης σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Τσάπλιν συνέθεσε την μουσική σε μια από τις παραγωγές του και γράφτηκε σε έξι εβδομάδες με ενορχήστρωση από τον Άρθουρ Τζόνστον. 

Η ταινία σημείωσε αμέσως επιτυχία όταν κυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου 1931, με θετικές κριτικές και παγκόσμια έσοδα άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Σήμερα, πολλοί κριτικοί τη θεωρούν όχι μόνο το υψηλότερο επίτευγμα της καριέρας του Τσάπλιν, αλλά και μια από τις μεγαλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

This slideshow requires JavaScript.

Τα Φώτα της Πόλης αποτελούν ένα αξεπέραστο και πολυεπίπεδο αριστούργημα που διερευνά σε βάθος τρία σημαντικά θέματα: τη δύναμη του αγνού έρωτα, τις ταξικές διαφορές ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς και τη δυναμική του κινηματογράφου που καταφέρνει να δημιουργήσει ένα τέτοιο αριστούργημα δίχως να χρησιμοποιήσει φανταχτερές τεχνολογίες και δύσκολα εφέ.

Ο γνωστός αλητάκος (Σαρλό) του Τσάπλιν ερωτεύεται με πάθος μια πάμφτωχη τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα για να τη βοηθήσει, χωρίς αυτή να το γνωρίζει. Ξοδεύει και την τελευταία του δεκάρα για να αγοράσει τα λουλούδια της, εκμεταλλεύεται τη σχέση του με έναν εκκεντρικό μεγιστάνα για να τη στηρίζει οικονομικά, της αφήνει τα χρήματα που χρειάζεται για να κάνει την πολυπόθητη εγχείρηση που θα αποκαταστήσει την όραση της και βρίσκεται στη φυλακή, κατηγορούμενος για κλοπή. Όταν αποφυλακίζεται, η κοπέλα που στο μεταξύ έχει γιατρευτεί συναντά τον ρακένδυτο ανθρωπάκο σε ένα από τα πιο συγκινητικά κινηματογραφικά φινάλε της μεγάλης οθόνης.

Ένα φινάλε που έκανε ακόμα και τον ίδιο τον Albert Einstein να δακρύσει, με όλους τους κινηματογραφόφιλους ανά τον κόσμο να το χαρακτηρίζουν το πιο συγκινητικό τέλος σε ταινία όλων των εποχών.

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

 

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022 στις 9:30 μ.μ., ακριβώς. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 9:00 μ.μ.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: