Φιλοπρόοδος Σύλλογος Κοζάνης – Θερινό σινεμά «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα»

By on 03/08/2021

 Οι θερινές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης συνεχίζονται αυτή την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 στη δροσερή αυλή μας, με την κλασική περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, κατάλληλη για όλη την οικογένεια, «20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα» (20,000 Leagues Under the Sea, 1954). Ο σκηνοθέτης Ρίτσαρντ Φλέισερ και ο σεναριογράφος Ερλ Φέλτον βασίστηκαν στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1869 του Γάλλου συγγραφέα Ιουλίου Βερν.

Πρωταγωνιστούν οι: Κερκ Ντάγκλας, Τζέιμς Μέισον, Πολ Λούκας, Πίτερ Λόρε


Τέλη του 19ου αιώνα, ο Γάλλος καθηγητής Πιέρ Αρονάξ και ο βοηθός του Κονσέιγ, συμμετέχουν σε μια Αμερικανική αποστολή που διερευνά τις φήμες γύρω από ένα μυστηριώδες θαλάσσιο πλάσμα που καταστρέφει πλοία. Όταν ο Αρονάξ και ο Κονσέιγ πέφτουν στη θάλασσα μαζί με τον Αμερικανό αρχικαμακιστή Νεντ Λαντ, αντί για το τέρας συναντούν το υποβρύχιο του πλοιάρχου Νέμο, τον Ναυτίλο. Ο Νέμο επιθυμώντας να διατηρήσει μυστική την ύπαρξη του Ναυτίλου αιχμαλωτίζει τους τρεις άνδρες και καθώς εξηγεί στον καθηγητή την αποστολή του, ο Νεντ και ο Κονσέιγ σχεδιάζουν να αποδράσουν. 

 

Το αγαπημένο έργο του Ιουλίου Βερν γίνεται κινηματογραφική ταινία που αν και δεν φτάνει βεβαίως στα ύψη του βιβλίου είναι μια από τις πιο ωραίες ταινίες του κινηματογράφου. Η διασκευή αυτή που σκηνοθετήθηκε σπουδαία από τον Ρίτσαρντ Φλάισερ (ο οποίος δίνει εδώ τον καλύτερο του εαυτό κάνοντας το τέλειο δείγμα ψυχαγωγικού σινεμά) αν και δεν είναι απόλυτα πιστή στο βιβλίο και υπάρχουν επεισόδια παρμένα από άλλα βιβλία του Γάλλου συγγραφέα – ειδικά στο φινάλε) καταφέρνει να μεταδώσει όλη τη μαγεία του κόσμου κάτω από τη θάλασσα μαζί με το πνεύμα του έργου. Σημαντικά στοιχεία αποτελούν η βραβευμένη με Όσκαρ καλλιτεχνική διεύθυνση και τα επίσης βραβευμένα με Όσκαρ ειδικά εφέ. Το ρετρό-φουτουριστικό υποβρύχιο, οι υποβρύχιες ακολουθίες και οι σκηνές μάχης κρατούν την προσοχή. Αυτό που μένει αξέχαστο είναι η εμβληματική, σκοτεινή ερμηνεία του Βρετανού Τζέιμς Μέισον στο ρόλο του επιστήμονα, εφευρέτη και ριζοσπαστικού ακτιβιστή πλοιάρχου Νέμο.

Επισημαίνεται πως η προβολή της ταινίας απευθύνεται και στους μικρούς μας φίλους, που μπορούν να την παρακολουθήσουν με την απαραίτητη συνοδεία τουλάχιστον του ενός από τους δύο γονείς.

Για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021 στις 9:30 μ.μ. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Ώρα έναρξης προσέλευσης 8:30 μ.μ.

 

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο από τον χώρο.

Η έναρξη προσέλευσης στο χώρο, για αποφυγή συνωστισμού, είναι στις 8:30 μ.μ. ενώ καθόμαστε μόνο εκεί που υπάρχει μαξιλάρι το οποίο και δεν μετακινούμε.

Η ώρα έναρξης της προβολής είναι στις 9:30 μ.μ. χωρίς διάλειμμα.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: