Φιλοπρόοδος Σύλλογος – Θερινό σινεμά: «Σταυροί στο μέτωπο»

By on 21/07/2020

Με την αριστουργηματική ταινία «Σταυροί στο Μέτωπο»(Paths of Glory, 1957), μια από τις σημαντικότερες αντιπολεμικές ταινίες όλων τω εποχών, συνεχίζονται αυτή την Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 στις 9:30 μ.μ. οι θερινές προβολές του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Κοζάνης. Πρόκειται τυπικά για την τέταρτη μεγάλου μήκους δημιουργία του ιδιοφυούς, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Κερκ Ντάγκλας που πρόσφατα “έφυγε” από κοντά μας.

Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Χάμφρεϊ Κομπ, η ταινία ξεδιπλώνει την ιστορία τριών Γάλλων στρατιωτών που επιλέγονται στην τύχη να εκτελεστούν για παραδειγματισμό επειδή το σύνταγμά τους αρνήθηκε να προχωρήσει στην κατάληψη μιας στρατηγικής θέσης των Γερμανών, στο γαλλικό μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με αίσθηση δικαίου, ο διοικητής τους θα παλέψει να ανατρέψει την απόφαση κόντρα στη στρατοκρατική  διαφθορά. Ο Χάμφρεϊ Κομπ εμπνεύστηκε την ιστορία του βιβλίου από αληθινό γεγονός: την υπόθεση των δεκανέων Σουέιν, όταν το 1915, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, με διαταγή του στρατηγού Ζερό Ρεβεγιάκ, τέσσερις Γάλλοι στρατιώτες εκτελέστηκαν για παραδειγματισμό, με τη δικαιολογία ότι παράκουσαν τις στρατιωτικές διαταγές. Οι στρατιώτες αθωώθηκαν μετά θάνατον, το 1934, όμως η πρακτική της παραδειγματικής τιμωρίας και εκτέλεσης στον γαλλικό στρατό με την αιτιολογία της δειλίας αποτελούσε συνηθισμένη πρακτική στους στρατούς των συμμαχικών δυνάμεων κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.

«Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων» – Αυτή η φράση που ακούγεται στην ταινία από τα χείλη του Κερκ Ντάγκλας (και αποδίδεται στον Samuel Johnson), είναι ένας μόνο από τους λόγους που το σπουδαίο αυτό φιλμ, απαγορεύτηκε αρχικά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως στις δύο εμπλεκόμενες δυνάμεις του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, Γαλλία και Γερμανία, χωρίς ευτυχώς να εμποδίσει την εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία του έργου.

Η κινηματογράφηση του Κιούμπρικ, είναι εξαιρετική. Αξιομνημόνευτες είναι οι σκηνές στο πεδίο της μάχης και αυτή της περιπλάνησης του Νταξ στα χαρακώματα, κατά τις οποίες οι λήψεις της κάμερας από ευρηματικές γωνίες, αξιοποιούν στο έπακρο τις δυνατότητες του κάδρου.

Η φωτογραφία είναι άριστη και το ίδιο καλή δουλειά έχει γίνει και στο μοντάζ.

Η ερμηνεία του Κερκ Ντάγκλας, σε έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας του, είναι υποδειγματική. Τα καυστικά σχόλια που ξεστομίζει με ευκολία ενάντια στους ανωτέρους του, σε συνδυασμό με την εκφραστικότητα του προσώπου του, αποτελούν μοναδικές και αξέχαστες κινηματογραφικές σκηνές.

Εντυπωσιακοί όμως είναι και οι υπόλοιποι ηθοποιοί που συμπληρώνουν το καστ: ο Αντόλφ Μενζού και ο Τζορτζ Μακρέντι, στους ρόλους των εγωκεντρικών και συμφεροντολόγων διοικητών, οι τρεις κατηγορούμενοι οπλίτες που ενσαρκώνουν τρεις τελείως διαφορετικές προσωπικότητες (Ραλφ Μίκερ, Τίμοθυ Κάρυ, Τζόε Τουρκέλ), ο δειλός υπολοχαγός (Γουέιν Μόρις), μέχρι και ο παπάς που συνοδεύει του μελλοθάνατους (Εμιλ Μεγιέρ), όλοι τους είναι υπέροχοι.

Τέλος, άξια αναφοράς, είναι και η μοναδική γυναικεία παρουσία, στην τελευταία και συγκλονιστική σκηνή της ταινίας, η Γερμανίδα ηθοποιός-τραγουδίστρια Κριστιάν Σουζάν Χάρλαν, που με την μελωδική και ταυτόχρονα σπαραχτική φωνή της, καταφέρνει -έστω και για λίγο- να δώσει ένα τόνο ανθρωπιάς, μέσα στην φρίκη του πολέμου.

 

Επίσης, για άλλη μια χρονιά, καλούμε όσους μας τιμήσουν με την παρουσία τους στις προβολές μας, να φέρνουν ό,τι έχουν διαθέσιμο από τρόφιμα μακράς διαρκείας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Συλλόγου.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2020 στις 9:30 μ.μ. 

στην αυλή του Φιλοπρόοδου

Η έναρξη προσέλευσης στο χώρο, για αποφυγή συνωστισμού, είναι στις 8:30 μ.μ. ενώ καθόμαστε μόνο εκεί που υπάρχει μαξιλάρι το οποίο και δεν μετακινούμε.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Ένθερμος υποστηρικτής Κινηματοθέατρο «Ολύμπιον»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: