“Τρεις” λαλούν και δυο χορεύουν στον Δήμο Κοζάνης για την άναρχη επέκταση των φωτοβολταϊκών πάρκων

By on 29/08/2021

Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την προσπάθεια του Αντιδημάρχου Τοπικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας και αναπληρωτή Δημάρχου Κώστα Κυριακίδη (μοναχική προσπάθεια αφού δεν υπήρχαν πιασάρικα θέματα υπογραφών συμβάσεων) να απαντήσει στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των γεωργοκτηνοτρόφων της περιοχής για την άναρχη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάρκων στις εκτάσεις του Δήμου Κοζάνης. 

Ακούσαμε λοιπόν τον κ. Κυριακίδη να λέει αυτολεξεί ότι «…Ο Δήμαρχος από τον Μάιο ή τον Απρίλιο έχει στείλει επιστολή στα αρμόδια υπουργεία στην οποία εκφράζει την ανησυχία του και ότι πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να δει πλέον το χωροταξικό, να δει τις χρήσεις γης. Ναι, υπάρχει μια άναρχη τοποθέτηση φωτοβολταϊκών δεν υπάρχει και ένα χωροταξικό όμως που να λέει τον Δήμο που πρέπει να βάλει τα φωτοβολταϊκά». 

Αναζητήσαμε στο επίσημο site του Δήμου Κοζάνης https://cityofkozani.gov.gr/ την επιστολή αυτή όμως δεν βρήκαμε κάτι σχετικό και πραγματικά θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να μας κοινοποιηθεί εάν όντως υφίσταται, βρήκαμε όμως την από 17-02-2021 απάντηση του Δημάρχου Κοζάνης προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Θέσεις για την ανάπτυξη επενδύσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)» https://cityofkozani.gov.gr/documents/10182/566878/%CE%95%CE%93%CE%93%CE%A1%CE%91%CE%A6%CE%9F+%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A3+%CE%9A%CE%91%CE%A3%CE%91%CE%A0%CE%99%CE%94%CE%97+%CE%93%CE%99%CE%91+%CE%91%CE%9D%CE%91%CE%A0%CE%A4%CE%A5%CE%9E%CE%97+%CE%91%CE%A0%CE%95.pdf/ac2846d3-f069-42f4-bb9f-9f68e41d5925 στην οποία γίνεται σαφέστατη και εκτενής αναφορά στις θέσεις της Δημοτικής Αρχής σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ αλλά και το ειδικό χωροταξικό. 

Ειδικότερα ο κ. Δήμαρχος αναφέρει:

  • «… Συνεπώς για τις δημοτικές εκτάσεις που προκρίνονται από το Δήμο Κοζάνης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων η όποια διαδικασία γίνεται απολύτως συντεταγμένα και σε πλήρη συμμόρφωση του ισχύοντος Εθνικού Χωροταξικού σχεδιασμού» επομένως καμία άναρχη κατάσταση δεν υφίσταται για τον κ. Δήμαρχο σε αντίθεση με τον αναπληρωτή Δημάρχου. 
  • «… Σε κάθε περίπτωση τα φωτοβολταϊκά δεν είναι ασύμβατα με την βόσκηση προβάτων, αντίθετα είναι επιθυμητή η βόσκησή τους μέσα σε πάρκο Φ/Β» αυτό μάλλον εννοούσε και ο αναπληρωτής Δημάρχου όταν έλεγε στους διαμαρτυρόμενους κτηνοτρόφους πως ο Δήμος στηρίζει τον πρωτογενή τομέα! 
  • «…Τα προβλήματά μας δεν θα μας τα λύσει κανένα χωροταξικό, που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνει γενικές κατευθύνσεις και μόνο» δεν διαφαίνεται επομένως καμία ανησυχία του κ. Δημάρχου για την ανυπαρξία επικαιροποιημένου χωροταξικού όπως διατείνεται ο αναπληρωτής Δημάρχου.

Οι θέσεις της τριανδρίας της Δημοτικής Αρχής υπέρ της ανεξέλεγκτης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στον Δήμο Κοζάνης είναι γνωστές όμως συν τοις άλλοις διατρανώθηκαν και μέσω των επιχειρηματικών επιλογών των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους. Το ορθό θα ήταν οι θέσεις αυτές να μεταφερθούν και στους διαμαρτυρόμενους γεωργοκτηνοτρόφους από τον αναπληρωτή Δημάρχου. Αυτό όμως δεν συνέβη, αντιθέτως παρουσιάστηκαν διαφορετικές θέσεις που πρέπει να διευκρινιστεί άμεσα εάν αποτελούν προσωπικές απόψεις του κ. Κυριακίδη και κατά πόσο αυτές συνάδουν με την θέση του αναπληρωτή Δημάρχου και αντιδημάρχου Τοπικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας που κατέχει στην Δημοτική Αρχή.

Είναι το λιγότερο αστείο για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να υπάρχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις από το Δημαρχείο Κοζάνης ανάλογα με το ποιος εκπροσωπεί την Δημοτική Αρχή. 

Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει κύριοι.

Κοζάνη 26/08/2021

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: