Τη βασιλόπιτά της για το 2020 έκοψε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης (ΦΩΤΟ)

By on 22/01/2020

Τη βασιλόπιτά της για το 2020 έκοψε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στο Αρχοντικό Γρηγορίου Βούρκα στην Κοζάνη, με το εργαζόμενο ή μη, την περίοδο αυτή, μόνιμο και έκτακτο προσωπικό. 

Ο σύντομος απολογισμός 2019 – προγραμματισμός 2020, που έκανε η Προϊσταμένη της Εφορείας, περιελάμβανε τα παρακάτω:

«…Η νέα χρονιά, αρχίζει με νέα δεδομένα για την Εφορεία.

Καταρχάς, η κοπή της βασιλόπιτας στο Αρχοντικό Γρ. Βούρκα σηματοδοτεί ένα σχεδόν ιστορικό γεγονός, αφού συνδέεται με την μεταφορά και οργάνωση της Εφορείας Γρεβενών στα Γρεβενά, όπου ήταν και η έδρα της για 16 χρόνια, από το 2004, από τότε δηλαδή που η πόλη αποτέλεσε έδρα Εφορείας. Το Αρχοντικό παραμένει πλέον στη χρήση μόνον της ΕΦΑ Κοζάνης, η οποία και θα δρομολογήσει τη νέα οργάνωση και λειτουργία του. 

Ένα δεύτερο σημαντικό γεγονός, αποτελεί η πρόσφατη ένταξη στο ΕΣΠΑ δύο μεγάλων έργων της Εφορείας μας, η μερική αποκατάσταση της πόλης της αρχαίας Αιανής, και η στερέωση και αποκατάσταση του Δυτικού Πύργου Σερβίων. Είναι δύο έργα για τα οποία δουλέψαμε πολύ και αρκετά χρόνια, ώστε να καταστούν ώριμα προς ένταξη. Ως εκ τούτου, αυτό αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία που μας κάνει υπερήφανους, προσθέτοντάς μας συγχρόνως και μια μεγάλη ευθύνη για την ορθή και εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησή τους. 

Ένα ακόμα γεγονός που μας χαροποιεί, γιατί κι’ αυτό είχε πολλή δουλειά και πήρε πολύ χρόνο, είναι η ολοκλήρωση των Πρακτικών της Ημερίδας που έδινε τον Απρίλιο του 2018 για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, του οποίου τυπώσαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα αντίτυπο. Θα αναρτηθεί στο site του Μουσείου το Φεβρουάριο.

This slideshow requires JavaScript.

Περνώντας σε ένα σύντομο απολογισμό, θα λέγαμε πως το 2019 σε γενικές γραμμές υπήρξε μια πολύ δημιουργική χρονιά για την Εφορεία μας, καθώς διεκπεραιώθηκε ένα μεγάλο και πολύπλευρο αρχαιολογικό έργο. Επιγραμματικά, περιελάμβανε τα παρακάτω: 

  • Μεγάλες σωστικές ανασκαφές στα ορυχεία της ΔΕΗ, στο ορυχείο της ΜΕΤΕ, και στο Αιολικό πάρκο Ασκίου, στις οποίες απασχολήθηκαν συνολικά εκατοντάδες εργαζόμενοι. Οι ανασκαφές αυτές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, απασχολώντας σε κάποιες περιπτώσεις και τα πανελλαδικά και διεθνή ΜΜΕ, προβάλλοντας τον πολιτισμό της περιοχής μας, όπως και το έργο της Εφορείας. 
  • Συντηρήθηκαν, καταγράφηκαν, σχεδιάστηκαν και φωτογραφήθηκαν εκατοντάδες αρχαία αντικείμενα, παλιών και νέων ανασκαφών. 
  • Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες αυτοψίες και επιβλέψεις έργων στις οποίες ελέγχθηκαν με επιφανειακή έρευνα περισσότερα από 100.000 στρέμματα γης σε όλο το νομό. Τα περισσότερα συνδέονται με αιτήματα διάφορων εταιριών και ιδιωτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων. 
  • Εκπονήθηκαν μελέτες και τεχνικές εκθέσεις, και υλοποιήθηκε μια σειρά άμεσων σωστικών εργασιών σε βυζαντινά μνημεία. Παράλληλα, συνεργαστήκαμε με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς και άτομα, με υποδείξεις και συμβουλευτικές παρεμβάσεις μας, σε θέματα προστασίας και ανάδειξης μνημείων.
  • Πραγματοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, την Αρχαιολογική Συλλογή της Κοζάνης, το Αρχοντικό Γρ. Βούρκα και το Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα, σε περισσότερους από 3.000 μαθητές. 
  • Διοργανώθηκαν σημαντικές και επιτυχημένες εκδηλώσεις, με αποδέκτες ποικίλες κατηγορίες κοινού, σε πολλούς από τους χώρους της Εφορείας, με τη συνδιοργάνωση ή μη άλλων φορέων. 
  • Έγιναν ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια, καθώς και συγγραφή άρθρων προς δημοσίευση σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Το ανασκαφικό έργο του 2018-2019 θα παρουσιαστεί επίσης στο φετινό ΑΕΜΘ, στις αρχές Μαρτίου, ενώ το αρχαιολογικό έργο της δεκαετίας 2011-2020 στα δημόσια μουσεία, στα τέλη του ίδιου μήνα στην Αθήνα.
  • Με όλα αυτά, όπως και με την προβολή του έργου της Εφορείας μέσω των ΜΜΕ και της ιστοσελίδας μας στο FB, και παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, παρατηρήθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας στους χώρους της Εφορείας, με υπερδιπλασιασμό των επισκεπτών συγκριτικά με το 2018, με τα πρωτεία να κατέχει και πάλι το Αρχοντικό της Πούλκως στη Σιάτιστα.
  •  Ένα ιδιαίτερα μεγάλο και πολύπλευρο έργο διεκπεραιώθηκε επίσης και από το Λογιστήριο, με 5.667 πρωτοκολλημένα έγγραφα. Εξυπηρετήθηκαν εκατοντάδες πολίτες, με διεκπεραίωση υποθέσεών τους, έκδοση καρτών ελευθέρας εισόδου σε μουσεία, βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και πολλά άλλα.
  • Υψηλά στις προτεραιότητες της Εφορείας μας είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας επίλυσης θεμάτων που αφορούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, όπως και σε Προγραμματικές Συμβάσεις για αποκατάσταση βυζαντινών / μεταβυζαντινών μνημείων του νομού.
  • Ιδιαίτερη επίσης βαρύτητα δόθηκε τη χρονιά που έφυγε και σε θέματα ασφάλειας μουσείων – μνημείων – χώρων, αλλά και εργαζομένων.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μέρος μόνο ενός πολύ σημαντικού έργου, που επιτεύχθηκε με τη συνεργασία όλων, μονίμων και εκτάκτων υπαλλήλων της Εφορείας. Θερμές ευχαριστίες προς όλους. 

Παρόμοια δημιουργικό ευχόμαστε να είναι και το 2020, με υγεία, καθώς και προσωπική και οικογενειακή ευτυχία για όλους.»

 

Την χορηγία της βασιλόπιτας έκανε φέτος το διαφημιστικό γραφείο Skepsis Adv., του Ελευθέριου (Τέλη) Βωβού. 

Το δώρο αποτελεί ένα τριήμερο ταξίδι για δύο άτομα, όπου και όποτε επιθυμεί ο τυχερός, προσφορά του Γραφείου Ταξιδίων Ερμής Tours, Κωνσταντίνος Φωτόπουλος. Το φλουρί έτυχε σπουδάστρια του Δημόσιου ΙΕΚ Κοζάνης, που κάνει την πρακτική της ως φύλακας στην Εφορεία. Της ευχόμαστε υγεία και τύχη σε όλη της ζωή. 

Ευχαριστούμε θερμά και τους δύο χορηγούς και τους ευχόμαστε καλή χρονιά.  

Θερμές ευχαριστίες επίσης και καλή χρονιά στην Εταιρία Συστημάτων Πληροφορικής Κυβρακίδης Γ. και Υιός Ο.Ε., για τη χορηγία του χριστουγεννιάτικου δέντρου της Αρχαιολογικής Συλλογής Κοζάνης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: