ΤΕ ΚΚΕ Καστοριάς- Βοΐου: Τα κέρδη τους μολύνουν τη ζωή μας

By on 15/12/2019
κκε

Σχεδόν 1.5 χρόνο από τις αποκαλύψεις για τη μόλυνση του υδροφορέα στην Περιφερειακή Ενότητα  Καστοριάς το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται. Επαληθεύεται ότι η ζημιά, που έχει συντελεστεί είναι πολύ μεγάλη και αντί να περιορίζεται η ανίχνευση του τετραχλωροαιθυλενίου, πλέον εμφανίζεται και σε σημεία για τα οποία δεν υπήρχε καμία αναφορά το περασμένο διάστημα όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης  και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Σιάτιστας και του Καλονερίου.

 Δυστυχώς με βάση και τις πρόσφατες εξελίξεις που υπάρχουν στην περιοχή του Βοίου  επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες, που είχε εκφράσει εδώ και καιρό το ΚΚΕ με σειρά παρεμβάσεων του (Ερώτηση στη Βουλή με αφορμή τη μόλυνση του νερού στο Δισπηλιό, παρεμβάσεις των εκλεγμένων με τη “Λαϊκή Συσπείρωση  , κινητοποίησεις κ.α.) Πρόκειται για πολύ σοβαρό πρόβλημα αφού είναι ευρέως γνωστό ότι πρόκειται για  μια επικίνδυνη για την υγεία ουσία, που χρησιμοποιείται ως διαλύτης στην επεξεργασία δερμάτων στην περιοχή .

Παρά την προσπάθεια εφησυχασμού από τοπικούς παράγοντες και διάφορους άλλους όλο το προηγούμενο διάστημα, η πραγματικότητα έρχεται να αναδείξει μια σειρά από νέα ζητήματα πραγματικά επικίνδυνα για την υγεία των εργαζομένων και του λαού της περιοχής με κοινό παρανομαστή .

Επιβεβαιώνεται ότι η ποιότητα ζωής και η υγεία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα πάντα μπροστά στην απρόσκοπτη κερδοφορία διάφορων επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβεβαιώνεται ότι μπροστά στα αναγκαία έργα υποδομής και μια σειρά άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία και την ποιότητα της ζωής του λαού, ορθώνεται το τείχος της λογικής κόστους – οφέλους της ΕΕ και των εκάστοτε κυβερνήσεων. Κριτήριο και πάλι δηλαδή τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων.

Επιβεβαιώνεται η ανάγκη το νερό να αποτελεί κοινωνικό αγαθό, ποιοτικό για όλους, κόντρα στους σημερινούς σχεδιασμούς της ΕΕ, κυβερνήσεων και άλλων.

Η τοπική κοινωνία έχει ανάγκη από τη διασφάλιση του νερού ως κοινωνικού αγαθού, της έγκαιρης και ουσιαστικής ενημέρωσης και βέβαια απαιτεί τις διαβεβαιώσεις πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες για την αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από τα προβλήματα .

Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή έχοντας εύθηνη, κυβέρνηση περιφέρεια και Δήμοι από κοινού. 

Οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής να βάλουν μπροστά τις δικές τους σύγχρονες ανάγκες και να διεκδικήσουν:

  • Την πλήρη έρευνα των αιτιών εμφάνισης των  χλωριωμένων ενώσεων του αιθυλενίου στο νερό, τις επιπτώσεις τους σε βάρος της δημόσιας υγείας και τα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.
  • Να γίνουν άμεσα εκτεταμένοι έλεγχοι σε επιφανειακά νερά και στις γεωτρήσεις ύδρευσης και άρδευσης της περιοχής και να υπάρξει ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν 
  • Άμεση στελέχωση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό.
  • Συστηματικός έλεγχος σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
  • Μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.
  • Να γίνει δωρεάν ιατρικός έλεγχος στους εργαζομένους του κλάδου της γούνας, να πραγματοποιείται σε μόνιμη βάση.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: