Συνέντευξη Ευάγγελου Σημανδράκου στο metalignitiki.gr: «Επι-μένουμε τοπικά», η αλήθεια για το «Μάνα Νερού» και την Ελευθεροτυπία

By on 29/04/2021

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και προγραμματισμού του Δήμου Κοζάνης κ. Σημανδράκος Ευάγγελος μίλησε ανοιχτά στο metalignitiki.gr και την Βάια Λαμπροπούλου, χωρίς περιστροφές, για την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου και τις επιπλέον δυσκολίες που επέφερε η πανδημία με τους αλλεπάλληλους εγκλεισμούς και το «βαθύ κόκκινο» για την Κοζάνη . «Οι καιροί ου μενετοί» ο καθένας θα εισπράξει τους καρπούς του αγώνα του και ο κ.Σημανδράκος δείχνει να θέλει τον δήμο Κοζάνης σε πλεονεκτική θέση.Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων υποστηρίζει πως όλοι μας επιθυμούμε έναν δυνατό δήμο που ευημερεί.
Συνέντευξη στη Βάια Λαμπροπούλου*

– κ.Σημανδράκο, ποια είναι η άποψη σας για το συνεχές αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην Κοζάνη;

Είναι αλήθεια ότι αναλογικά εμφανίζεται ένας αρκετά αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Ωστόσο αυτό έχει να κάνει και με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται. Έτσι δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από άλλες περιοχές. Παρόλα αυτά οφείλουμε όλοι και όλες να λαμβάνουμε τα μέτρα υγειονομικής προστασίας έτσι ώστε σύντομα να περιοριστεί το φαινόμενο, διότι η κατάσταση αυτή λειτουργεί εις βάρος πρωτίστως της ζωής, και ακολούθως της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Ο Δήμος Κοζάνης θα μπορούσε να χειριστεί καλύτερα το ζήτημα της πανδημίας και να αποτρέψει τα επανειλημμένα  ειδικά μέτρα εγκλεισμού;

Οι αρμοδιότητες του Δήμου Κοζάνης στο πλαίσιο της διαχείρισης της πανδημίας είναι εκ του νόμου περιορισμένες. Ο Δήμος Κοζάνης και οι υπηρεσίες του, λαμβάνουν και τηρούν με τη δέουσα προσοχή τα μέτρα ενώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους κάνουν ό,τι είναι δυνατό για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Δυστυχώς παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Δήμου Κοζάνης προς την αρμόδια αρχή Πολιτικής Προστασίας, δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή από την αρχή και μόλις πριν λίγες μέρες επισκέφθηκε την περιοχή μας το αρμόδιο κλιμάκιο. Ο Δήμος Κοζάνης τάχθηκε κατά του κλεισίματος των καταστημάτων, προτείνοντας το άνοιγμα με την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων που ακολουθούνται στην υπόλοιπη Ελλάδα ενώ επανειλημμένα ζητά τη στήριξη της αγορά από την Κυβέρνηση. Προς την κατεύθυνση αυτή είναι και πρωτοβουλία «Επι-Μένουμε Τοπικά» μαζί με τον Εμπορικό Σύλλογο Κοζάνης, για τη στήριξη της αγοράς.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην περιοχή θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν και με ποιο τρόπο;

Η πανδημία άλλαξε και θα αλλάξει πολλά πράγματα. Ιδίως στην περιοχή μας η οποία επλήγησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στην Ελλάδα, στο μέτρο που εφαρμόστηκε η μεγαλύτερη διάρκεια περιοριστικών μέτρων. Ήδη η περιοχή βρισκόταν σε μια παρατεταμένη ύφεση η οποία επιδεινωνόταν λόγω της εσπευσμένης απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της κατάρρευσης της λιγνιτοπαραγωγής. Μοναδική ευκαιρία να ανακάμψει η περιοχή είναι η τάχιστη και γενναία παροχή οικονομικής στήριξης για μια κοινωνικά δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση. Στο βαθμό που θα λειτουργούσε η μετάβαση ως επιταχυντής των εξελίξεων, μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον.

Γίνονται ενέργειες για την ενίσχυση των υποδομών των κοινωνικών δομών της περιοχής;

Η Δημοτική Αρχή παρά τις έκτακτες καταστάσεις στις οποίες είναι αναγκασμένη να λειτουργεί έθεσε ως προτεραιότητα από την αρχή την ενίσχυση των υποδομών υγείας και πρόνοιας, καταθέτοντας πρόταση για την ανέγερση ενός νέου Νοσοκομείου που θα στεγάσει τις υπηρεσίες που παρέχει σήμερα το Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Παράλληλα διάφορα έργα στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας υλοποιούνται ενώ προγραμματίστηκε η κατασκευή μιας σειράς έργων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών διασφαλίζοντας μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης στο πλαίσιο των ήδη σχεδιαζόμενων έργων εντάσσονται μεγάλα έργα ανάπλασης περιοχών της πόλης της Κοζάνης και των Δημοτικών Ενοτήτων, όπως ΟΣΕ, Λασσάνη, κ.α.

Ποια θα είναι η πορεία της Κοζάνης στην Μεταλιγνιτική εποχή;

Ο Δήμος Κοζάνης ήταν ο πρώτος που κατέθεσε μια ολοκληρωμένη Πρόταση για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση τον Ιούλιο του 2019 η οποία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και η οποία περιλαμβάνει ένα πλήθος έργων για την μετα-λιγνίτη εποχή θέτοντας τους στρατηγικούς στόχους για την Κοζάνη του 2030. Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσεται ο σχεδιασμός του Δήμου ενώ κατονομάζονται και συγκεκριμένα έργα στους άξονες της βελτίωσης της επιχειρηματικότητας, της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, και της δημιουργίας ενός εθνικού πόλου καινοτομίας και αειφόρου ανάπτυξης. Κεντρικός στόχος του Δήμου είναι να παραμείνει το ενεργειακό κέντρο της χώρας, μεταβαίνοντας σε ένα καθεστώς καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ.

Πώς προετοιμάζεται ο Δήμος Κοζάνης να αντιμετωπίσει τις αλλαγές της παύσης του λιγνίτη; Υπάρχει ενιαίο μέτωπο με τους όμορους πληττόμενους Δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;

Ο Δήμος Κοζάνης συμμετέχει ενεργά στο πλαίσιο της Εθνικής Επιτροπής για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση, με ολοκληρωμένες προτάσεις, κατονομάζοντας έργα και δράσεις για την μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή. Είναι ο μοναδικός φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης που κατέθεσε πρώτος ολοκληρωμένες προτάσεις από τον Ιούλιο του 2019, ενώ σε κάθε πρόσκληση της Επιτροπής ΔΑΜ, καταθέτει προτάσεις εγκαίρως και ολοκληρωμένα έπειτα από διαβούλευση στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιδιώκοντας το συναινετικό σχεδιασμό. Έτσι λαμβάνονται υπόψη πλήρως και οι προτάσεις που κατατίθενται από την μείζονα αντιπολίτευση αφού μόνο με συναινετικές λογικές μπορεί ένα τέτοιο εγχείρημα να έχει επιτυχία και συνέχεια.

Τι άποψη έχετε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που αναπτύσσονται άναρχα στην περιοχή;

Η αναρχία προϋποθέτει ανομία. Και για την ανάπτυξη ΑΠΕ υπάρχει αντιθέτως ένα θεσμικό πλαίσιο που λειτούργησε με επιτυχία στο παρελθόν. Στο μέτρο που αυξήθηκε η ζήτηση για τις επενδύσεις στον τομέα της καθαρής ενέργειας, προέκυψε η ανάγκη λεπτομερέστερης ρύθμισης του θεσμικού πλαισίου που αφορά τη χωροταξία των ΑΠΕ. Στο πλαίσιο αυτό ήδη από το καλοκαίρι του 2020 έχουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ενώ το επόμενο διάστημα αναμένονται επιπλέον ρυθμίσεις που θα διασφαλίζουν την βιώσιμη ανάπτυξη των ΑΠΕ. Σε καμία περίπτωση όμως δεν προκύπτει από πουθενά άναρχη ανάπτυξή τους καθώς η περιβαλλοντική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι από τις αυστηρότερες πανευρωπαϊκά.

Τι έγινε με την περίπτωση «Μάνα Νερού» ; Ποια είναι η θέση σας;

Όταν κάποια ζητήματα της καθημερινότητας λαμβάνουν μεγάλες επικοινωνιακές διαστάσεις, οφείλουν οι πολίτες να γνωρίζουν λεπτομέρειες προκειμένου να μη δημιουργούνται διαστρεβλωμένες εντυπώσεις. Πρόκειται λοιπόν για μια σύννομη διαδικασία στην οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (και όχι του Δήμου Κοζάνης) ανταποκρίθηκαν σε νόμιμα αιτήματα επενδυτών για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, παρέχοντας με κάθε διασφάλιση νομιμότητας τις άδειες που προβλέπει η νομοθεσία. Ωστόσο κάποιοι για τους δικούς τους λόγους και με μια ανταγωνιστική και όχι συμπληρωματική λογική, προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Για παράδειγμα γιατί δεν γίνεται λόγος για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών πάρκων από Ενεργειακές Κοινότητες ενώ όταν φορέας ανάπτυξης είναι μια ιδιωτική εταιρία εγείρονται διάφορα ζητήματα; Σε κάθε περίπτωση, όταν σε μια κοινωνία που έχει ανάγκη από επενδύσεις και εισόδημα προτάσσονται μικροπολιτικά συμφέρονται αυτό λειτουργεί εις βάρος της όποιας πρόθεσης έχει ένας επενδυτής. Το δυσάρεστο είναι ότι τέτοιες λογικές λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων στην περιοχή, διώχνοντας τους επενδυτές σε άλλες περιοχές της χώρας που εκεί έχουν ήδη εξοικειωθεί οι τοπικές αρχές με τα οφέλη των επενδύσεων στην πράσινη οικονομία.

Ποια είναι η άποψή σας για το γεγονός ότι Τοπικό μέσο ενημέρωσης το οποίο ασχολήθηκε με το θέμα του «Μάνα Νερού» οδηγείται στα δικαστήρια σήμερα 19/4 από την Εταιρεία του Χώρου των Α.Π.Ε ;

Είναι δυσάρεστο να δημιουργείται ένα κλίμα που υποκινείται από κάποια μικροπολιτικά συμφέροντα και να προσφεύγουν στα δικαστήρια επενδυτές με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Η ορθή και έγκυρη ενημέρωση πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε τρόπο αφού αποτελεί συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας που προστατεύεται από το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα ωστόσο προστατεύει και τα δικαιώματα των πολιτών και ιδίως το δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας. Ελπίζω να μην συνεχιστεί ένα τέτοιο κλίμα όπου αφενός θα γίνεται υπέρβαση του μέτρου της ορθής ενημέρωσης από τη μια πλευρά και της άσκησης των οικονομικών ελευθεριών από την άλλη. Η ισορροπία θα λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας ενώ λογικές που δηλητηριάζουν την δικαιολογημένη αγωνία των πολιτών για το μέλλον τους λειτουργεί εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος προβάλλοντας άσχημες εικόνες για την ελευθερία του τύπου εκτός Κοζάνης.

Σε συμφωνία και με το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης στις 19 Απριλίου 2021, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι σε μια δημοκρατία, η ελευθερία του ενός σταματά εκεί που αρχίζουν να θίγονται τα όρια της ελευθερίας των άλλων. Σαφέστατα τασσόμαστε υπέρ της ελευθερίας του τύπου, εφόσον τηρούνται οι αρχές δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, της ΕΣΗΕΑ καθώς και οι αρχές του Παγκόσμιου Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Ποιοι είναι οι κύριοι άξονες του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) και πότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται;

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε η μελέτη και παραδόθηκαν τα τεύχη του ΣΒΑΚ, η οποία είχε ξεκινήσει στις 30 Αυγούστου του 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η εν λόγω μελέτη είχε ως στόχο την υποστήριξη των υπηρεσιών του Δήμου για τη συμπλήρωση των δεδομένων της πόλης για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης αστικής κινητικότητας εντός των ορίων του, καθώς και την κατάθεση προτάσεων ενδεδειγμένων και αποτελεσματικών λύσεων που θα συμβάλλουν στην βιώσιμη αστική κινητικότητα και ανάπτυξη με μια βιώσιμη και πρωτίστως ανθρωποκεντρική προσέγγιση. Στόχοι του ΣΒΑΚ είναι η υλοποίηση έργων και δράσεων που θα στοχεύουν μεταξύ άλλων σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής, στην εξοικονόμηση και αποτελεσματική χρήση των πόρων, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη στροφή προς μια νέα κουλτούρα κινητικότητας. Η εφαρμογή του, καθώς δεν είχε διασφαλιστεί η χρηματοδότηση του ΣΒΑΚ, βρισκόμαστε ήδη στη διαδικασία αξιοποίησης των κατάλληλων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα διευκολύνουν την εκκίνηση των δράσεων.

Υπάρχει ο σχεδιασμός ποδηλατόδρομων στην πόλη της Κοζάνης; Πόσο μπορεί να είναι εφικτός ένας σχεδιασμός τέτοιου τύπου  εντός του ιδιαίτερου πολεοδομικού σχεδίου και του έντονου ανάγλυφου της πόλης;

Οι παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας που περιλαμβάνουν έργα ανάπτυξης ποδηλατοδρόμων αποτελεί τμήμα των σεναρίων που προτάθηκαν από τους μελετητές του ΣΒΑΚ. Σίγουρα για την ανάπτυξη τέτοιων έργων θα ληφθεί εκ των πραγμάτων υπόψη ο παράγοντας του ανάγλυφου της πόλης καθώς και των αναγκών πρωτίστως των χρηστών (πεζών, ποδηλατών, επαγγελματιών οδηγών κτλ). Την απάντηση γι’ αυτό θα δείξουν οι μελέτες που θα εκπονηθούν κατά τη φάση υλοποίησης του ΣΒΑΚ. Ο Δήμος Κοζάνης στηρίζει τις παρεμβάσεις ήπιας κυκλοφορίας και ευελπιστούμε με έναν κατάλληλο σχεδιασμό να ικανοποιήσουμε όσους περισσότερους δημότες γίνεται έτσι ώστε να απολαμβάνουν την πόλη και την κίνηση σ’ αυτή.

Η ανάπλαση της περιοχής του σιδηροδρομικού σταθμού στην Κοζάνη είναι στα άμεσα σχέδιά σας; Τι σχεδιάζετε;

Μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, περίοδος κατά την οποία ανέλαβε η σημερινή Δημοτική Αρχή, δεν είχε ξεκινήσει καμία μελέτη εφαρμογής για την ανάπλαση της περιοχής του σιδηροδρομικού σταθμού.Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν ανατεθεί, εκπονηθεί και παραδοθεί στη Διεύθυνση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κοζάνης το σύνολο των μελετών της πρώτης φάσης ανάπλασης. Οι μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπονήθηκαν από την ΑΝΚΟ ενώ αναμένεται η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου που αφορά την περιοχή. Στη συνέχεια μόλις έχουμε τη σχετική έγκριση θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε την πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ώστε να προχωρήσουν και οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση αναφορικά με την λήψη μόνιμων μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας στα πλαίσια της μελέτης «Ανάπλαση πλατείας Λασσάνη και πέριξ οδών», τι καινούριο θα δούμε και πότε θα αρχίσουν οι εργασίες;

Το έργο για την ανάπλαση της Πλατείας Λασσάνη καθυστέρησε λόγω του ότι η αρχική μελέτη που υποβλήθηκε το άνοιξη του 2019 είχε σοβαρές ελλείψεις με αποτέλεσμα να απενταχθεί. Μια από αυτές τις ελλείψεις αφορούσε την έγκριση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων η διαδικασία για την οποία ξεκίνησε από το 2018. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με το Τμήμα Μελετών του Δήμου Κοζάνης και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, προέβη σε διορθώσεις της αρχικής μελέτης σύμφωνα με τις υποδείξεις της τελευταίας, ενώ επίσπευσε τις διαδικασίας για την έγκριση των κυκλοφοριακών μέτρων. Έτσι, στις 27 Απριλίου 2021, στην οικονομική επιτροπή της Μ. Τρίτης, θα ληφθεί απόφαση για την έγκριση της μελέτης για την «Ανάπλαση της Πλατείας Λασσάνης και περί οδών» καθώς και για την υποβολή πρότασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, ώστε να επανυποβληθεί το έργο για χρηματοδότηση ύψους 2.651.000 €. Επομένως μετά από την υποβολή της πρότασης θα προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου.

Αποδίδει κ. Σημανδράκο η συνεργασία στον Δήμο των τριών παρατάξεων ;

Ο Δήμος Κοζάνης είναι από τους λίγους δήμους που ενώ η Δημοτική Αρχή περιλαμβάνει μέλη από διαφορετικές παρατάξεις, έχει κατορθώσει να βρει μια φόρμα συνεργασίας για τα κρίσιμα και ουσιώδη θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο είμαστε αναγκασμένοι να λειτουργήσουμε προβλέπει, όχι με κάθε λεπτομέρεια, τη συνεργασία. Εμείς προεκλογικά είχαμε δηλώσει από πολύ νωρίς ότι θα επιδιώξουμε τη συνεργασία καθώς είμαστε υπέρ ενός ανοικτού δήμου με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Λ. Μαλούτας είναι ένας έμπειρος Δήμαρχος που μαζί με τα στελέχη του συνδυασμού του ήταν από την αρχή θετικά διακείμενοι σε συνεργασίες. Επίσης πρέπει να σημειώσω, για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, ότι το πλήθος των αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνεται με την πλειοψηφία όχι μόνο των συνεργαζόμενων παρατάξεων αλλά και την αντιπολίτευσης. Αυτό από μόνο του υποδηλώνει ότι γίνεται μια διαρκής προσπάθεια να λαμβάνονται αποφάσεις που θα καλύπτουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο φάσμα της εκπροσώπησης των πολιτών στο Δήμο. Σίγουρα κανείς δεν μπορεί να συμφωνεί με όλα ενώ στο πλαίσιο μιας τόσο εκτενούς συνεργασίαςδεν μπορεί κάποια παράταξη να αναπτύξει με τους ρυθμούς που επιθυμεί το πρόγραμμά της ή να υιοθετήσει αυτούσια την προεκλογική της ατζέντα. Όμως με συνθέσεις απόψεων και τη στήριξη της αντιπολίτευσης σε πολλά ζητήματα, είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον τα ζητήματα που αφορούν τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι οι όποιες διαφωνίες και διαφορές μας δεν επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου ή των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες και τις επιχειρήσεις.

*Η Βάια Λαμπροπούλου είναι Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στην Ψηφιακή Δημοσιογραφία του τμήματος  Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής ενημέρωσης του ΑΠΘ

metalignitiki.gr

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: