«…Στα ΓΡΕΒΕΝΑ δεν έχουμε θάλασσα…ΕΥΤΥΧΩΣ έχουμε κάτι ΚΑΛΥΤΕΡΟ!!»

By on 08/07/2020

Συνήθως όταν στον άνθρωπο εμφανίζεται η αδυναμία των λέξεων να περιγράψει ένα συναίσθημα, μια εικόνα, ένα βίωμα, τότε είμαστε σίγουροι πως κάτι μοναδικό και ιδιαίτερο ζει. Του προκαλεί τουλάχιστον συμπυκνωμένο ενθουσιασμό και χαρά! Αυτές οι εμπειρίες ζωής για πολλούς ανθρώπους είναι σπάνιες πλέον καθώς είμαστε θύματα, οι περισσότεροι, της καθημερινότητας και όχι της μοναδικότητας. Αφήνουμε τη ζωή μας να κυλά χωρίς αναζήτηση και συναρπαγές. Χωρίς συγκινήσεις.

Στη συμβολική της ποίησης, ο όρος θάλασσα συμβολίζει μια απέραντη πληρότητα. Στα Γρεβενά δεν έχουμε θάλασσα, πλέον όμως πιστεύω πως έχουμε κάτι καλύτερο…

Η Μεγάλη των Γρεβενών Πινακοθήκη της Φύσης, σε μια από τις άπειρες εκφάνσεις της έχει έναν διάδρομο (hall), ο οποίος έκανε να δημιουργηθεί κάποιες χιλιάδες χρόνια και μόλις πριν λίγα χρόνια άνοιξε τις πύλες του και υποδέχεται το κοινό.

Ο λόγος για το Φαράγγι του Κλέφτη ή της Λιάτιστας, που βρίσκεται 25 λεπτά ακριβώς απ’ το παγκάκι δίχως ορίζοντα της κεντρικής πλατείας των Γρεβενών. Συγκεκριμένα στο μοναδικά υπέροχο βουνό μας τον Όρλιακα, ο οποίος Όρλιακας έχω τονίσει και παλιότερα θα μπορούσε να τρέφει όλα τα Γρεβενά!

Κάθε φορά που συναντώ τέτοια θαύματα στα Γρεβενά, αναρωτιέμαι για το μέγεθος της υπαρκτής ανεπάρκειας ανάδειξής τους. Παράλληλα όμως καθησυχάζομαι σκεπτόμενος, πως είναι δυνατόν κάποιος να μιλήσει, να μοιραστεί, να προβάλλει κάτι το οποίο δεν έχει επισκεφθεί ποτέ; Συνομιλώντας με ανθρώπους που γνωρίζουν, προσδιόρισαν πως ο αριθμός των Γρεβενιωτών που έχουν διασχίσει το συγκεκριμένο φαράγγι δεν ανέρχονται σε πάνω από 50 άτομα. Οι ξένοι σαφώς είναι εκατοντάδες. Κι εγώ ο ίδιος αξιώθηκα να πάω μετά από 35 χρόνια και από επανειλημμένη παρότρυνση του καλού φίλου Δημήτρη Προφέντζα.

Από λόγια χορτασμένοι είμαστε και θα μπορούσα να κάθομαι να μιλάω για ώρες, για την επίδραση των εναλλαγών της Φύσης που διαθέτει ο Τόπος μας στην ψυχοδομή των Γρεβενιωτών. Για όσους αρνούνται πεισματικά να αποδεχθούν να τους επηρεάσουν τα νευρωτικά αρχιτεκτονικά μορφώματα της πόλης! Αυτά που κατασκευάστηκαν από ενοχικούς ανθρώπους χωρίς αισθητική, με συνέπεια να καταδικάζουν ως ένοχους τους κατοίκους αυτής της πόλης να εγκλωβίσουν τη ζωή τους μέσα σ’ αυτά, δίχως ορίζοντα.

Προτείνω:

Α) το Φαράγγι του Κλέφτη ή της Λιάτιστας να αναδειχθεί/ανακηρυχθεί ως διατηρητέο Μνημείο της Φύσης και να υπαχθεί στους αντίστοιχους νόμους. (Ν.996/71 και Ν.1650/86 ως προστατευόμενοι φυσικοί σχηματισμοί και τοπία) με ενέργειες του Δήμου Γρεβενών και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ΑΜΕΣΑ. Λόγω των φυσικών γλυπτών που διαθέτει αποτελεί αναμφίβολα ένα γεωθαύμα απαράμιλλης αισθητικής αξίας.

Β) Κάθε συμπολίτη μου να επισκεφθεί και να γνωρίσει ιδίοις όμασι και να βιώσει με όλες του τις αισθήσεις, όσα περιγράφω και όσα θα δει στην ταινία που παραθέτω!

Επίσης οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου και της Περιφέρειας να εντοπίσουν και να εγκαλέσουν αυτούς που είχαν κάνει έρευνες στην είσοδο του φαραγγιού για τη δημιουργία ενός ακόμη φράγματος (το οποίο θα έκλεινε και θα κατέστρεφε για πάντα το φαράγγι) και με προσωπική τους μέριμνα να περισυλλέξουν και να απομακρύνουν τα σύρματα και τις σκάλες που έχουν παρατηθεί εκεί. (βλ. φώτο)

Για εμάς τα Γρεβενά είναι θαυμαστά και θαυμάσια. Και γιατί όχι, ας αποτελέσει αυτό το άρθρο μια αρχή για τη δημιουργία της Μεγάλης Πινακοθήκης της Φύσης των Γρεβενών, όπου θα προστατεύονται και θα εκτιμούνται τα σημεία της, σαν αληθινά έργα τέχνης! Ήδη η σπουδαία γεωλόγος Άννα Ράσσιου, με την ομάδα της, προσπαθούνε χρόνια να αναδείξουνε τον γεωλογικό πλούτο των Γρεβενών. Σημεία με περιγραφές και επεξηγήσεις (επιστημονικές και λαογραφικές με τα τοπωνύμιά τους), σημεία με αισθητική αξία που αξίζει να φωτογραφηθείς (best photo spots-locations), ακριβώς όπως σε μια Πινακοθήκη! Αλλά την πρώτη πινακοθήκη στον κόσμο που ΔΕΝ θα στεγάζεται σε κτήριο! Θα στεγάζεται στην κτίση! Στα Γρεβενά λοιπόν ας είμαστε οι πρώτοι που θα δούμε και θα αξιοποιήσουμε, τον Τόπο ως Τέχνη!

Με δημιουργική χαρά,

Στέλιος Παπαλαμπρόπουλος S+

Y.Γ.:Εφιστώ την ΠΡΟΣΟΧΗ πως η διάσχιση του συγκεκριμένου φαραγγιού, χωρίς ειδικό εξοπλισμό (κράνος, σωσίβιο, φόρμα neopren) και χωρίς ειδικούς/υπεύθυνους οδηγούς, είναι επικίνδυνη.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: