Σιάτιστα: Ανάδειξη της παλαιοντολογικής συλλογής

By on 01/02/2011

ΕLEPHAS ANTIQUUSΜια ενδιαφέρουσα προβολή της παλαιοντολογικής συλλογής Σιάτιστας αναπτύσσει ομάδα παλαιοντολόγων από το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, υπό την επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Ευαγγελίας Τσουκαλά και του Ντικ Μολ, συνεργάτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ρότερνταμ.

Πηγή:naftemporiki.gr


Η συλλογή απολιθωμάτων αποτελείται από προβοσκιδωτά, όπως μαστόδοντες, μαμούθ και ελέφαντες, τα οποία έχουν εξαφανιστεί σήμερα και θα είναι σύντομα διαθέσιμη για το κοινό σε έναν από τους χώρους του ανακαινισμένου Τραμπάντζειου Γυμνάσιου.

Ένα μεγάλο μέρος των μοντέλων των προβοσκιδωτών σε κλίμακα 1: 10 έχει ήδη φτάσει στη Σιάτιστα από το προηγούμενο έτος και την περασμένη εβδομάδα το κεντρικό έκθεμα της έκθεσης, ένα υπό κλίμακα μοντέλο 1:3 εγκαταστάθηκε στο χώρο.

Τα μοντέλα είναι ακριβείς επιστημονικές αναπαραστάσεις που βασίζονται στα απολιθωμένα λείψανα των ζώων, δημιουργήθηκαν από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Remie Bakker υπό τις οδηγίες της Ε. Τσουκαλά και του D. Mol.

To μοντέλο είναι λίγο μεγαλύτερο από ένα μέτρο σε ύψος στον ώμο και αναπαριστά τον ελέφαντα με τους ίσιους χαυλιόδοντες (Elephas antiquus), ένα μεγάλο, εξαφανισμένο είδος το οποίο ζούσε στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Πλειστόκαινου, εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα.

Σύμφωνα με την ομάδα, ένα τέτοιο μοντέλο είναι μεγάλης επιστημονικής σημασίας καθώς διηγείται την ενδιαφέρουσα ιστορία των απολιθωμάτων της συλλογής της Σιάτιστας. Για τους επισκέπτες θα είναι ξεκάθαρο το πώς έμοιαζαν αυτά τα εξαφανισμένα ζώα και χάρη στις γραφικές αναπαραστάσεις της συλλογής θα εξηγηθούν οι λόγοι της εξαφάνισης αυτών των ζώων στην Ευρώπη.

Το πραγματικό μέγεθος του ζώου ήταν περίπου 3-4 μέτρα στο ύψος του ώμου. Το υπό κλίμακα μοντέλο της Σιάτιστας βασίζεται στις πληροφορίες των απολιθωμάτων της περιοχής και έχει κατασκευαστεί με μεγάλη λεπτομέρεια. Κατασκευάστηκε στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, ενώ ο γλύπτης Remie Bakker χρειάστηκε περίπου τρεις μήνες για το ολοκληρώσει.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: