Σε ποια ηλικία πρέπει το παιδί σας να φορέσει γυαλιά ηλίου;

By on 31/05/2019

Η πιο κατάλληλη ηλικία για να αρχίσει το παιδί σας να χρησιμοποιεί γυαλιά ηλίου είναι η βρεφική ηλικία.

Από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους και μετά, καλό είναι να προστατεύετε με τη χρήση γυαλιών ηλίου τα μάτια τους, αφού επιτρέπεται να εκτίθενται πλέον κανονικά στον ήλιο. Χρήσιμο θα ήταν βέβαια πριν προβείτε στην αγορά παιδικών γυαλιών ηλίου, να ζητήσετε τη συμβουλή του παιδιάτρου σας ή ακόμη και να επισκεφτείτε έναν οφθαλμίατρο.

Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 2 ετών δεν δέχονται με ευχαρίστηση να φοράνε γυαλιά και δυσανασχετούν. Ο καλύτερος τρόπος να τα πείσετε είναι να δώσετε το καλό παράδειγμα και να φοράτε κι εσείς οι ίδιοι τα γυαλιά ηλίου σας. Ακόμη καλύτερα αφήστε το νήπιο να διαλέξει μόνο του το δικό του χρωματιστό και μοντέρνο σκελετό που θα του τραβήξει το ενδιαφέρον.

Συνεπώς ένα παιδί αρχίζει να φορά γυαλιά ηλίου όποτε μπορεί το ίδιο να τα ‘’υποστηρίξει’’ στα μάτια του. Η ηλικία αυτή είναι διαφορετική από παιδί σε παιδί, αφού κάποια παιδιά ενθουσιάζονται με το νέο τους αξεσουάρ ενώ άλλα δεν τα ανέχονται επάνω τους ακόμα και στην ηλικία των 3 ή ακόμα και 4 ετών. Ενδεικτικά θα λέγαμε μια μέση ηλικία είναι αυτή ανάμεσα στα 2 και 3 έτη.

 

Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου για τα παιδιά σας;

 

  • Επενδύστε σε γυαλιά υψηλής ποιότητας που θα συνοδεύονται από το σήμα CE.
  • Επιλέξτε σκελετούς που δεν σπάνε και είναι ιδιαίτερα μαλακοί, ελαφρείς κι εύκαμπτοι με ελαστικούς βραχίονες. Προσέξτε να είναι κατασκευασμένοι από μη αλλεργιογόνα και τοξικά υλικά. Αποφύγετε τους σκελετούς από νικέλιο!
  • Δώστε βαρύτητα στην σωστή εφαρμογή των γυαλιών στο πρόσωπο του παιδιού σας. Να εφαρμόζουν στη μύτη και πίσω από τα αυτιά τους άνετα, χωρίς να είναι πολύ σφιχτά, ώστε να μην τους προκαλούν ενόχληση.
  • Φροντίστε να καλύπτεται καλά και η περιοχή γύρω από τα μάτια του παιδιού, χωρίς τα γυαλιά να τα ακουμπούν αυτά ή τις βλεφαρίδες του.
  • Διαλέξτε ανοιχτόχρωμους φακούς που συνηθίζονται πιο εύκολα. Μην ξεγελιέστε ότι οι πολύ σκούροι φακοί προσφέρουν και μεγαλύτερη προστασία από την ακτινοβολία.
  • Αγοράστε προϊόντα με ετικέτες που φέρουν τη σήμανση UV 400. Η σήμανση αυτή δηλώνει 99,9 έως και 100% προστασία και από τους δύο τύπους της υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Προτιμήστε φακούς οργανικούς που είναι ανθεκτικοί στις γρατζουνιές. Επιλέξτε φακούς που θα καλύπτουν το φάσμα της μπλε ακτινοβολίας, η οποία ευθύνεται για τις βλάβες στον αναπτυσσόμενο αμφιβληστροειδή χιτώνα.
  • Προσοχή στα πολύ φθηνά γυαλιά ηλίου! Αποφύγετε να προμηθεύεστε τα γυαλιά ηλίου των παιδιών σας από πλανόδιους πωλητές ακόμη κι αν πάνω σε αυτά αναγράφονται οι σωστές ενδείξεις. Τις περισσότερες φορές είναι πλαστές.

 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: