Σε πλήρη εφαρμογή και λειτουργία το Πρόγραμμα «ΙΡΙΔΑ» από το Δήμο Καστοριάς

By on 17/01/2020

Γιάννης Κορεντσίδης: Ο Δήμος Καστοριάς μπαίνει στη νέα ψηφιακή εποχή

Σε πλήρη εφαρμογή και λειτουργία έχει τεθεί εδώ και λίγες μέρες στο Δήμο Καστοριάς το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Όλο το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν στο Δημαρχείο σχετικές συναντήσεις εργασίας με τον Δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη και στελέχη του συγκεκριμένου Προγράμματος, ενώ έγιναν και οι απαραίτητες συνεδρίες σεμιναρίων, όπου ενημερώθηκαν και επιμορφώθηκαν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπηρεσιακοί παράγοντες και προϊστάμενοι όλων των τμημάτων του Δήμου Καστοριάς. 

Πρόκειται για ένα καινοτόμο Πρόγραμμα που αποσκοπεί στην αντικατάσταση της έντυπης εισερχόμενης και εξερχόμενης αλληλογραφίας, μέσα από την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοκόλλου, ψηφιακής διακίνησης και αρχειοθέτησης, λήψης υπογραφών και διεκπεραίωσης.

Ένα σύστημα συνολικής βελτίωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου Καστοριάς, αποτελεσματικότερο, ταχύτερο, ασφαλέστερο και πιο διαφανές με το οποίο  προκύπτουν σημαντικά οφέλη και εξοικονόμηση πόρων.

Μερικά από αυτά είναι η εξοικονόμηση χρόνου χρέωσης και διακίνησης της αλληλογραφίας, με συνέπεια τη μείωση στις μετακινήσεις αποστολής- παράδοσης της σχετικής αλληλογραφίας και παράλληλη αύξηση της παραγωγικότητας, καλύτερη παρακολούθηση εκκρεμοτήτων σε όλα τα επίπεδα της υπηρεσιακής ιεραρχίας, εξοικονόμηση χαρτιού και μελανιών, αποτύπωση, καταγραφή και διόρθωση βασικών διοικητικών λειτουργιών των υπηρεσιών του Δήμου.

Χαιρετίζοντας τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Δήμαρχος Καστοριάς, Γιάννης Κορεντσίδης, κάνοντας μία πρώτη προσέγγιση στα οφέλη του Προγράμματος, αναφέρει τα εξής: 

 

Στην πρόσφατη συνέντευξή μου είχα τονίσει ότι, με το πέρας των εορταστικών εκδηλώσεων, ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο του αρχικού μας σχεδίου και μάλιστα με απόλυτη, κατά γενική ομολογία, επιτυχία. 

 

Στο δεύτερο στάδιο του χρονοδιαγράμματος, που παρουσιάστηκε προεκλογικά και αναφέρεται ως «έτος 2020», είχαμε πει ότι θα δοθεί η εκκίνηση της Διοικητικής Αναδιάρθρωσης για έναν σύγχρονο, ευέλικτο και λειτουργικό Δήμο που έχει ως επίκεντρο τον δημότη, τον επισκέπτη, τον άνθρωπο. 

 

Η έναρξη λειτουργίας του Προγράμματος «ΙΡΙΔΑ» αποτελεί το πρώτο βήμα για την πλήρη ένταξη στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση ενώ σηματοδοτεί τη μετάβαση του Δήμου Καστοριάς στη ψηφιακή εποχή.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Καστοριάς είναι ένας από τους πέντε πρώτους Δήμους που συγχρονίζεται με τις ανάγκες της εποχής αλλά και την απαίτηση των πολιτών για αποτελεσματικές, ευέλικτες και γρήγορες υπηρεσίες που μας οδηγεί στην ψηφιακή εποχή της αυτοδιοίκησης, μέσα από την καλύτερη οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της. Για τον πολίτη, αυτό μεταφράζεται σε απλούστερες διαδικασίες, τυποποιημένες, γρήγορες και ψηφιακές.

 

Για το Δήμο Καστοριάς αποτελεί στρατηγική επιλογή η αναβάθμιση της διοικητικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών με εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. 

 

Χωρίς ισχυρό δημόσιο τομέα δεν υπάρχει ανάπτυξη. Είναι πολύ σημαντικό ότι το σύστημα ΙΡΙΔΑ αποτελεί δημιούργημα της δημόσιας διοίκησης, αφού αναπτύχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία, γεγονός που αποδεικνύει τη σοβαρή δουλειά, την εξωστρέφεια αλλά και τις τεχνολογικές δυνατότητες που διαθέτει και πρέπει να αξιοποιήσει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: