Πρώτο Ηλεκτρονικό Συνέδριο Ανακύκλωσης

By on 16/01/2021

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου μέσω διαδικτύου το 1ο Συνέδριο για την Ανακύκλωση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (ΑΜΘ) που οργανώθηκε από την Περιφερειακή Οργάνωση των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ (ΟΠ) Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και το Δίκτυο Οικολογικής Πληροφόρησης. 

Στο συνέδριο έλαβαν μέρος εκπρόσωποι από σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας, φορείς, εκλεκτά μέλη των ΟΠ, καθώς και οργανώσεις πολιτών. Συγκεκριμένα συμμετείχαν με τοποθετήσεις οι κκ. Σωκράτης Φάμελλος, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ, Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής Νέας Δημοκρατίας, Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Δημαράς, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Μέλος ΠΣ των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Μιχάλης Κριθαρίδης, Εκπρόσωπος Τύπου ΜΕΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, Βουλευτής Μέρα 25, Νικόλαος Χιωτάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), Δημήτρης Πολιτόπουλος, Συνεκπρόσωπος των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, τ. Πρόεδρος ΕΟΑΝ, Έλενα Μπότση, Συνεκπρόσωπος Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, τ.  Συνεκπρόσωπος Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Νικόλαος Πουτσιάκας, τ. Συνεκπρόσωπος Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Φίλιππος Αναστασιάδης, Δήμαρχος Παγγαίου, Μανώλης Βέμης, τ. Συντονιστής Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Ολγα Στεφανή, Πολιτική Γραμματέας Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ, Χρήστος Ποτόλιας, Δημοτικός Σύμβουλος, Γιώργος Κυριακού, Μέλος Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Κομοτηνής, Γιώργος Παπαδάκης, Μέλος Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ Χανίων. 

Σκοπός του 1ο Συνεδρίου για την Ανακύκλωση ΑΜΘ ήταν η διερεύνηση εφαρμόσιμων προτάσεων για τη βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. 

Όπως καταγράφηκε από τα συμπεράσματα του συνεδρίου, ο μέσος Ευρωπαίος πολίτης παράγει ετησίως 5 τόνους απορρίμματα. Στην Ελλάδα, η ανακύκλωση των οικιακών αποβλήτων είναι μόλις στο 6%, ενώ αν προσθέσουμε την ανακύκλωση των επαγγελματιών, μεγάλων επιχειρήσεων- βιομηχανιών φτάνουμε μόλις στο 20%. Η Ελλάδα διατηρεί στην Ευρώπη σχεδόν μόνιμα αρνητική δημοσιότητα σε τομείς ανακύκλωσης και σχετικής προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι οι πολίτες στη χώρα μας είναι πιο μπροστά από το ίδιο το κράτος.

Στην κοινωνία χρειάζεται αλλαγή στη συνείδηση των εννοιών, οι λέξεις «απορρίμματα» ή «σκουπίδια» αδικούν τα υλικά που προκύπτουν μετά το τέλος χρήσης τους τα οποία μπορούν  να επαναχρησιμοποιηθούν.  

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Συνεδρίου Ανακύκλωσης ΑΜΘ είναι κομβικής σημασίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Κυβέρνησης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης  προκειμένου να αποφασισθούν πολιτικές για την ανακύκλωση την επανάχρηση και την υιοθέτηση από την Πολιτεία των αρχών της κυκλικής οικονομίας. 

Τονίστηκε επίσης το θέμα του τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου προτάθηκε η αλλαγή μοντέλου διαχείρισης με αναβάθμιση του ΕΟΑΝ (Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή Διαχείρισης μη επικινδύνων αποβλήτων με ταυτόχρονη κατάργηση των  Συστημάτων (ΣΣΕΔ). Υπήρξε μεγάλος προβληματισμός για την αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει» που αφορά μεν όλους τους πολίτες –αλλά φαίνεται να μην την εφαρμόζουν αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις ως όφειλαν.

Ενώ για μια ακόμα φορά τέθηκε το ζήτημα της καύσης ειδικά στον Βόλο και τη Θεσσαλονίκη ως απαράδεκτη πρακτική που εφαρμόζεται από την τσιμεντοβιομηχανία.        Ας μην ξεχνάμε ότι όσο αποτυχαίνει η επανάχρηση και η ανακύκλωση, τόσο εντείνεται η προώθηση της καύσης η οποία θα πρέπει να αποτελεί λύση για ένα περιορισμένο ποσοστό (10% του συνόλου των απορριμμάτων, σύμφωνα με της οδηγίες της Ε.Ε.) ως τακτική διαχείρισης αποβλήτων. Επίσης, θίχτηκε και το θέμα του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου και της μη έγκρισης χρηματοδότησης του από πόρους της Ε.Ε.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος από την Καβάλα, Γιάννης Μάλλιος, Μέλος  του Πανελλαδικού Συμβούλιου των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ ο οποίος δήλωσε, «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον οικολογικό χώρο το ζήτημα της ανακύκλωσης και η 1η μας εκδήλωση για τη νέα χρονιά σηματοδοτεί όχι μόνο την πρόθεσή μας για ουσιαστικές παρεμβάσεις πάνω σε καθημερινά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες της χώρας μας, αλλά και την προσπάθειά μας να συνδράμουμε ουσιαστικά σε λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον και τον ίδιο τον άνθρωπο. Ως συντονιστής θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους που ομιλητές μας, αλλά και τους πολίτες που παρακολούθησαν την διοργάνωσή μας».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: