Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) Καστοριάς

By on 26/09/2020

Παρουσία του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, κ. Εμμανουήλ Γραφάκου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Κέντρου Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΥ) Καστοριάς, σήμερα Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020.
Το ΚΕΥ αποτελεί μία νέα εγκατάσταση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) Δυτικής Μακεδονίας που σκοπό έχει την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων και την επαναχρησιμοποίηση αυτών.
Το έργο Π/Υ 354.600 ευρώ χρηματοδοτήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg στα πλαίσια της δράσης WASTE REACT στο οποίο συμμετέχουν από την Ελληνική Πλευρά η Περιφέρεια Ηπείρου (ως Επικεφαλής εταίρος), η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η ΔΙΑΔΥΜΑ ΑΕ και το ΕΚΕΤΑ και από τη πλευρά της Αλβανίας οι περιφέρειες Αργυροκάστρου, Κορυτσάς, Αυλώνας και Μπεράτ.
Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τους Δήμους Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου ενώ μέσα από την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι διασυνδεδεμένη με τις λοιπές εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ.
Το ΚΕΥ είναι η πρώτη εγκατάσταση του ΟΣΔΑ που θα φέρει σε άμεση και καθημερινή επαφή την ΔΙΑΔΥΜΑ με τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς θα αποτελέσει ένα χώρο οπού θα υπάρχει προσέλευση και αλληλεπίδραση των πολιτών, προκειμένου μέσα από μία ιδιότυπη ανταλλαγή αντικειμένων να προλαμβάνεται η παραγωγή αποβλήτων και να δίνεται στα αντικείμενα αυτά μία δεύτερη ευκαιρία. Επίσης είναι σχεδιασμένο να αποτελέσει ένα χώρο ενημέρωσης και εκπαίδευσης σε θέματα αναφορικά με την πρόληψη και την διαχείριση των αποβλήτων.
Το ΚΕΥ περιλαμβάνει ένα κλειστό χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων, όπου οι πολίτες θα μπορούν να παραλαμβάνουν και να παραδίδουν υλικά όπως βιβλία, οικιακά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαλιά, παιχνίδια κ.α.
Στο σχεδιασμό της ΔΙΑΔΥΜΑ περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε (5) ΚΕΥ στις περιοχές Καστοριάς, Φλώρινας, Γρεβενών, Εορδαίας και Κοζάνης, τα οποία σε συνδυασμό με τα Πράσινα Σημεία που θα κατασκευάσουν οι Δήμοι θα αποτελέσουν το δίκτυο πρόληψης και επαναχρησιμοποίησης του ΟΣΔΑ Δυτικής Μακεδονίας
Με σύμμαχο μας για μία ακόμη φορά τους πολίτες, τις υπηρεσίες και τις λοιπές κοινωνικές δομές είμαστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα και η περιφέρειά μας να συνεχίσει να πρωτοπορεί στην διαχείριση των αποβλήτων.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: