Περιφερειακή Ενότητα Εορδαίας- Ποτέ δεν είναι αργά- Γράφει ο Μιχάλης Ραμπίδης

By on 08/12/2020

 -Με κίνητρο μια πολύ πρόχειρη, χωρίς καμιά προετοιμασία προβολή και στήριξη δημοσκόπηση σε τοπικό ΣΑΙΝΤ ενημέρωσης, με γνώμονα τα όσα διαβάσαμε, μας εξιστόρησαν και βιώσαμε, στοχεύοντας στο μέλλον αυτής της περιοχής εν όψη απολιγνιτοποίησης, βγήκαν τα αναμενόμενα συμπεράσματα για την επιθυμία των κατοίκων της Εορδαίας. Παρήγορο και ελπιδοφόρο ότι κάτι αρχίζει να κινείται, φωνές διάσπαρτες ακούγονται. Η ευκολία συνεννόησης μέσω διαδικτύου, μπορεί να ενώσει σκέψεις και δυνάμεις και να δημιουργήσει ασταμάτητους χείμαρρους. 

  -Τον σπόρο για την ίδρυση Νομού Εορδαίας, στα παλιά της πραγματικά-ιστορικά σύνορα τον φύτεψε πριν από τρείς και πλέον δεκαετίες ένας ονειροπόλος αλλά και πραγματιστής συντοπίτης μας. Πολύ πιο γρήγορα απ’ όλους τους ενεργούς πολίτες της εποχής του, έθεσε τη βασική μας διεκδίκηση, την αιτία του κακού και την αδήριτη ανάγκη, για τη δημιουργία Νομού Εορδαίας, ο ευπατρίδης Σωκράτης Βουνοτρυπίδης.

– Το μεγάλο εμπόδιο κατά γενική ομολογία είναι οι εκάστοτε εν ενεργεία βουλευτές. Τόσους κόπους, τόσα έξοδα, γραφεία στην Κοζάνη-γραφεία στην Πτολεμαΐδα, πελάτες κι από δω-πελάτες κι από κει, δεν κάνουν δώρα, δεν συνηθίζεται ….

– Όλες οι Δημοτικές Αρχές Πτολεμαΐδας & Εορδαίας δεν πιέστηκαν ποτέ (πλην την πίεση που μπορούσε να ασκήσει ο αβοήθητος Σωκράτης Βουνοτρυπίδης) ούτε πήραν πρωτοβουλίες. Αυτό είναι πανεύκολο να συμβεί στην παρούσα κατάσταση της απόλυτης «κατηφόρας» από τα επερχόμενα δεινά της απολιγνιτοποίησης. Να αποτελέσει θέμα ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.), είτε από τη συμπολίτευση, είτε από συνδυασμό της αντιπολίτευσης και γιατί όχι με την αποδοχή όλων, στην μετά κορωνοιό εποχή, με κατάμεστη την αίθουσα συνεδριάσεων του Δ.Σ. σε ένα πάνδημο κάλεσμα.

– Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών-Καστοριάς-Φλώρινας βρίσκονται σε μόνιμη καταπίεση σε κάθε κοινή διεκδίκηση από το «Αθηνοκεντρικό» Κοζ νίτικο κατεστημένο, ενισχυμένο  πλέον με τους «γενίτσαρους». Πολλώ μάλλον η Εορδαία χωρίς δυνατή φωνή. Χωρίς ούτε έναν (ελάχιστες εξαιρέσεις στο βάθος ορατού παρελθόντος χρόνου-ΤΕΙ) Βουλευτή να στέκεται καθαρά, παλικαρίσια και «παντελονάτα» υπέρ μιας κυρίαρχης διεκδίκησης, ενός δίκαιου αιτήματος, υπέρ μιας άποψης που βγάζει μάτι όπως αυτή της αναβάθμισης του “ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟΥ” Νοσοκομείου, σε νοσοκομείο παροχής τριτοβάθμιας φροντίδας. Αν αυτό το αίτημα δεν υλοποιηθεί σήμερα με εκατοντάδες νεκρούς από την πανδημία στην ευρύτερη περιοχή, αύριο πάλι θα μετρούν και θα καταλήγουν ότι το ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ έχει διπλάσιες κλίνες από το ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ …..

– Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι τα τελευταία πολλά χρόνια καθημερινά γεμάτα λεωφορεία και ΙΧ, μετέφεραν εργαζόμενους (χωρίς ευθύνη τους) από την Κοζάνη, που στρογγυλοκάθονταν στις θέσεις εργασίας της «επαρχίας» Εορδαίας; Πήγαινε κοπέλα μου-παλληκάρι μου στα Καιλάρια και με την πρώτη ευκαιρία «ΕΓΩ» σε μεταθέτω στην πλατεία, στο “ρολόι”. Ώσπου μετέθεσαν τις υπηρεσίες και δεν απαιτούνται πλέον μεταθέσεις προσωπικού. Φανταστείτε ακόμα το θράσος: Συζητούσαν και σχεδίαζαν στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ (εντελώς αναρμόδιο) πως θα ανατρέψουν την κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας και την αναβάθμιση του δρόμου Πτολεμαΐδας (ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ)-Άργους Ορεστικού (αεροδρόμιο)-Καστοριάς!

– Πόσες φορές η Εορδαία ήταν έτοιμη να αποκτήσει Πρωτοδικείο και την τελευταία στιγμή με αστείες δικαιολογίες (λ.χ. το οικόπεδο είναι κοντά στα νεκροταφεία) ακυρώθηκε;. Το Βαρβούτειο Ωδείο, τα Γυμνάσια και Λύκεια (Μουσικό Λύκειο καθημερινά γεμάτο Λεωφορείο με  μαθητές της Κοζάνης) δεν εφάπτονται με τα νεκροταφεία Πτολεμαΐδας; Πόσες δεκαετίες δεν είχαμε Πυροσβεστική-σχολές ΤΕΙ;

– Μίκραιναν την Εορδαία λεηλατώντας την αδηφάγα. Απέκοψαν οδικά χωριά της μαζί με χιλ. στρέμματα στα Ορυχεία που πλέον οικειοποιούνται, μετεγκατέστησαν άλλα χωριά της στη ΖΕΠ για να περιφράξουν το βαθύ και χωρίς πάτο πηγάδι που δημιούργησαν εκεί.

  -Τώρα με τη απολιγνιτοποίηση αν δεν σηκώσουμε ανάστημα, οδηγούμαστε στα Καιλάρια των 3 με 5000 κατοίκων, στο καημένο-βολικό λασποχώρι, πάμε για αφανισμό. 

-Θα μπορούσε κανείς επί εβδομάδες να απαριθμεί παραδείγματα και επιχειρήματα, τελικά όμως θα καταλήξει σε ένα ακλόνητο συμπέρασμα: ΚΑΛΛΙΟ ΔΥΟ (2) ΔΥΝΑΤΕΣ (βουλευτικές) ΦΩΝΕΣ – ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ (5) ΑΛΑΛΕΣ, ΦΟΒΙΣΜΕΝΕΣ, ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΚΕΣ !!!

ΕΠΙΛΟΓΗ: -ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΤΡΩΤΟΙ – ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΤΗΤΙΚΟΙ – ΥΠΕΡΤΑΤΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  – ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΟΡΔΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  -ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ !!!

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: