Πεντηκοστή 2021 παντού – Πανηγύρεις την εβδομάδα μετά την Πεντηκοστή

By on 21/06/2021
pentikosti

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

‘’Πεντηκοστήν εορτάζομεν, και Πνεύματος επιδημία’’ (Στιχηρό Ιδιόμελο Εσπερινού της Πεντηκοστής, Σάββατο εσπέρας).

‘’Λάμποντες, αστράπτοντες, ηλλοιωμένοι, // Οθνείαν αλλοίωσιν, ευτρεπεστάτην’’ (Τροπάριον Όρθρου Πεντηκοστής, Ωδή θ’).

Τελέσαμε (Κυριακή της Πεντηκοστής, 20-6-2021) στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού, με την τήρηση του υγειονομικού πρωτόκολλου, τη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό της Γονυκλισίας. 

ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Στους Ναούς διαβάστηκε η ‘’Ποιμαντορική Εγκύκλιος Πεντηκοστής 2021’’ του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου: Η Εκκλησία, σημ. ο Σεβ., ‘’δεν είναι στατική, αλλά συνεχίζει το σωτηριολογικό Αυτής έργο, κατευθυνόμενη από το Άγιον Πνεύμα, έως της συντελείας των αιώνων, δηλαδή της Δευτέρας Παρουσίας’’. 

 

ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩΝ:

Στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης πανηγυρίζουν (Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, 21-6-2021) τα δύο ιστορικά Μοναστήρια: Η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Λαριούς και η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Βελβεντού. 

 

ΠΑΝΗΓΥΡΕΙΣ ΕΞΩΚΛΗΣΙΩΝ: 

Εξωκλήσι Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Παλαιογρατσάνου: 

Τετάρτη, 23-6-2021, ώρα 7 μ.μ. Εσπερινός με Αρτοκλασία.

Πέμπτη, 24-6-2021, ώρα 7:30 π.μ. Θεία Λειτουργία.

 

Εξωκλήσι Αγίου Αθανασίου Παλαιογρατσάνου:

Σάββατο, 26-6-2021, ώρα 7:30 π.μ. Θεία Λειτουργία και Μνημόσυνο αρχιμ. Αυγουστίνου Μύρου. Ακολουθεί η εκδήλωση παράδοσης, το ‘’κουρμπάνι’’.

Η πανήγυρις γίνεται στη μνήμη της ανακομιδής των λειψάνων του Αγίου Αθανασίου (2 Μαΐου), που φέτος, λόγω συνθηκών, δεν έγινε στην ημέρα του.  

Διοργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιογρατσάνου ‘’Η Γρατσάνη’’. 

 

ΣΚΕΨΕΙΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ:

Την Πεντηκοστή γιορτάζουμε το γεγονός της Εκκλησίας, αλλά η εποχή μας δεν μπορεί εύκολα να γιορτάσει το γεγονός της Εκκλησίας, γιατί η εποχή μας είναι  μια εποχή έντονα αντιεκκλησιαστική.  

 

Όχι γιατί μπορεί να επικρίνονται, να διαβάλλονται, να διασύρονται ή να συκοφαντούνται συχνά οι εκπρόσωποι της εκκλησιαστικής διαποίμανσης. 

pentikosti

Η εποχή μας είναι αντιεκκλησιαστική επειδή η φύση του πολιτισμού, που κυριαρχεί σήμερα είναι αντιεκκλησιαστική. Δηλαδή. 

 

Η εποχή μας είναι μια εποχή ατομιστική και ανταγωνιστική, είναι μια εποχή που καλλιεργεί τον ανθρώπινο ναρκισσισμό, την έπαρση και τον αχαλίνωτο εγωισμό και σαν συνέπεια όλων αυτών καλλιεργεί τις προϋποθέσεις για την αποκοπή του ανθρώπου από τον Τριαδικό Θεό, που είναι κοινωνία ελευθερίας και αγάπης, καλλιεργεί την αποκοπή του ανθρώπου από τους άλλους ανθρώπους και εν τέλει την απομόνωσή του.

 

Πολύ συχνά η τάση που έχουμε να απομακρυνθούμε (με σκληρή απολυτότητα) από τους άλλους και να γκρεμίσουμε τις γέφυρες που μας συνδέουν μ’ αυτούς, δεν είναι ανταπόκριση στο κάλεσμα της ζωής για ανάπτυξή μας (αυτο-εξαπατόμαστε, όταν έτσι νομίζουμε), αλλά είναι (δυστυχώς) υποταγή στις επιταγές του δαίμονα της αποκοπής και της αποσύνδεσης, που είναι ο πιο επικίνδυνος εχθρός του ανθρώπου.

 

Καλή Πεντηκοστή, παίδες! 

Καλό φωτισμό από το Άγιο Πνεύμα με το άνοιγμά μας σε Αυτό!

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

20-6-2021

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: