Πατάτα – Γεώμηλο -Solanum tuberosum

By on 29/01/2023

ΙΣΤΟΡΙΑ- ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ -ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ -ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ -ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπόνου

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η πατάτα είναι αμυλούχο τρόφιμο, κόνδυλος του φυτού Solanum tuberosum και είναι ριζικό λαχανικό ιθαγενές της Αμερικής . Το φυτό είναι πολυετές στην οικογένεια των νυχτοειδών Solanaceae
Αποτελεί βασική τροφή σε πολλά μέρη του κόσμου και αναπόσπαστο μέρος μεγάλου μέρους της παγκόσμιας προσφοράς τροφίμων .
Από το 2014 , οι πατάτες ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη καλλιέργεια τροφίμων στον κόσμο μετά τον αραβόσιτο (καλαμπόκι), το σιτάρι και το ρύζι .
ΙΣΤΟΡΙΑ
Είδη άγριας πατάτας υπάρχουν από τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες έως τη νότια Χιλή .
Σήμερα πιστεύεται ότι η πατάτα είχε εξημερωθεί και πρώτοκαλλιεργειθεί από τους ιθαγενείς του Περού και της ακραίας βορειοδυτικής Βολιβίας περίπου 7.000–10.000 χρόνια πριν, από μια ομάδα φυτών του είδους Solanum brevicaule
Τα ταξίδια των ανθρώπων που ταξίδευσαν για πρώτη φορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού εντόπισαν αυτόν το βρώσιμο κόνδυλο και οι Ισπανοί στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα τον έφεραν στην Ευρώπη .
Η ονομασία που επικράτησε είναι <<πατάτα >> που έδωσαν οι πρώτοι που την χρησιμοποίησαν στην Ευρώπη , οι Ισπανοί .
**Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Η πρώτη γραπτή μαρτυρία για την εισαγωγή πατάτας στην Ευρώπη είναι μία απόδειξη με ημερομηνία 28/11/ 1567 ενός εξαγωγέα πατάτας από τα Κανάρια Νησιά προς έναν έμπορο της Αμβέρσας.
Το νέο φυτό προσέλκυσε από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων αγροτών, που διαπίστωσαν ότι η καλλιέργειά του ήταν πολύ ευκολότερη από τις μέχρι τότε καλλιέργειες τους , και παρείχε πολύ μεγαλύτερη έσοδα απ’ ότι το σιτάρι και η βρώμη.
Μέχρι το 1650 είχε κυριαρχήσει στη διατροφή των Ιρλανδών και είχε αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες των σιτηρών.
Οι Ιρλανδοί άποικοι ήταν και οι πρώτοι που εισήγαγαν την πατάτα στη Βόρειο Αμερική και την πρωτοκαλλιέργησαν στην περιοχή Λόντοντερι του Νιου Χαμσάιρ, το 1719.
Έως το τέλος του 18ου αιώνα, η πατάτα είχε γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γαλλία και στις γειτονικές χώρες, χάρη στην επιμονή του Αντουάν-Ογκιστέν Παρμαντιέ, ενός από τους αυλικούς του βασιλιά Λουδοβίκου του 15ου.
Οι Γάλλοι την ονόμασαν «pomme de terre» («μήλο της γης»), που πέρασε και στα Ελληνικά ως γεώμηλο.
Πιο επιφυλακτικοί, οι Ρώσοι, αρχικά αποκαλούσαν τις πατάτες «μήλα του διαβόλου», πιθανότατα εξαιτίας του γεγονότος ότι αναπτύσσονταν κάτω από την επιφάνεια της γης. Γρήγορα, όμως, κατάλαβαν τη χρησιμότητά της, γιατί, εκτός από φθηνή και θρεπτική τροφή, μπορούσαν να παρασκευάζουν από την πατάτα και την αγαπημένη τους βότκα.
*ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα, η εισαγωγή της πατάτας έγινε στο τέλος της Επανάστασης του 1821 και την άφιξη του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια
Ο Καποδίστριας την είχε δοκιμάσει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του στην Ευρώπη κι έκρινε ότι θα ήταν μία βασική και θρεπτική τροφή για τον χειμαζόμενο Ελληνικό λαό των μετεπαναστικών χρόνων.
Όταν εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο, προσπάθησε να δώσει πατάτες στους χωρικούς, που φιλύποπτοι και συντηρητικοί καθώς ήταν τις πέταξαν στα σκουπίδια. Ο Καποδίστριας, όμως, ήξερε πολύ καλά την ψυχολογία και τις διαθέσεις των συμπατριωτών του και μιμούμενος τον Φρειδερίκο τον Μέγα της Πρωσίας και τον Παρμαντιέ της Γαλλίας, που είχαν μεταχειριστεί παρόμοια κόλπα, περιέφραξε το μέρος όπου ήταν αποθηκευμένες οι πατάτες κι έβαλε σκοπούς να τις φυλάνε μέρα – νύχτα,και έδωσε εντολή να κάνουν στραβά ματιά.
Επειδή στην νοοτροπία πολλών ανθρώπων και κυρίως των Ελλήνων κυριαρχούσε η καχυποψία και η άποψη κάθε απαγορευμένο και γλυκό και έχει και αξία .
Μέσα σε μια εβδομάδα δεν είχε μείνει ούτε μια πατάτα.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Επιστημονική ταξινόμηση επεξεργασία
Βασίλειο: Plantae
Clade : Τραχειόφυτα
Clade : Αγγειόσπερμα
Clade : Eudicots
Clade : Αστερίδες
Σειρά: Σολάναλες
Οικογένεια: Solanaceae
Γένος: Solanum
Είδος: S. tuberosum
Διωνυμικό
όνομα Solanum tuberosum
Υπάρχουν περίπου 5.000 ποικιλίες πατάτας παγκοσμίως. Τρεις χιλιάδες από αυτά βρίσκονται μόνο στις Άνδεις, κυρίως στο Περού, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, τη Χιλή και την Κολομβία. Ανήκουν σε οκτώ ή εννέα είδη, ανάλογα με την ταξινομική σχολή. Εκτός από τις 5.000 καλλιεργούμενες ποικιλίες, υπάρχουν περίπου 200 άγρια είδη και υποείδη, πολλά από τα οποία μπορούν να διασταυρωθούν με καλλιεργούμενες ποικιλίες.
ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
– Φυτό
Τα φυτά της πατάτας είναι ποώδη πολυετή φυτά που αναπτύσσονται περίπου 60 cm ύψος, ανάλογα με την ποικιλία,
–Φύλλα
Τα φύλλα να ξηραίνονται αμέσως μετά την ανθοφορία, την καρποφορία και το σχηματισμό κονδύλων.
–Άνθη
Φέρουν λευκά, ροζ, κόκκινα, μπλε ή μοβ άνθη με κίτρινους στήμονες . Τα άνθη γονιμοποιούνται ως επί το πλείστον από έντομα όπως οι βομβίνοι , που μεταφέρουν γύρη από άλλα φυτά πατάτας, αν και υπάρχει επίσης σημαντική ποσότητα αυτογονιμοποίησης.
–Ρίζα
Οι κόνδυλοι σχηματίζονται ως απάντηση στη μείωση της διάρκειας της ημέρας
Οι κόνδυλοι της πατάτας εμφανίζονται σε ποικιλία χρωμάτων, σχημάτων και μεγεθών.
–Καρπός
Μετά την ανθοφορία, τα φυτά της πατάτας παράγουν μικρούς πράσινους καρπούς που μοιάζουν με πράσινα ντοματίνια , με το καθένα να περιέχει περίπου 300 σπόρους
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια τυπική ακατέργαστη πατάτα 170 γρ αποτελείται από
Θερμίδες 131 kcal
Νερό 135 g 79% νερό,
Υδατάνθρακες 31,3 g 17% υδατάνθρακες (88% είναι άμυλο ),
Πρωτεΐνη 3,4 g 2% πρωτεΐνη
Φυτικές ίνες 3,7g
Λιπαρά 0,2 g –
Ω-6 λιπαρά 54,4 mg –
Βιταμίνη C 33,5 mg 56 %
Βιταμίνη Κ 3,2 mcg 4 %
Βιταμίνη Β6 0,5 mcg 25 %
Φυλλικό οξύ 27,2 mcg 7 %
Μαγνήσιο 39,1 mg 10 %
Φώσφορος 96,9 mg 10 %
Κάλιο 716 mg 20 %
Μαγγάνιο 0,3 mg 13 %
Η πατάτα σπάνια καταναλώνεται ωμή επειδή το ωμό άμυλο πατάτας αφομοιώνεται ελάχιστα από τον άνθρωπο.
Όταν μια πατάτα ψήνεται, η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C μειώνεται σημαντικά, ενώ υπάρχει μικρή σημαντική αλλαγή στην ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών.
Δεκάδες ποικιλίες πατάτας έχουν καλλιεργηθεί επιλεκτικά ειδικά για το χρώμα της φλούδας τους ή αν θέλετε το χρώμα της σάρκας τους , συμπεριλαμβανομένων χρυσών, κόκκινων και μπλε ποικιλιών που περιέχουν ποικίλες ποσότητες φυτοχημικών , συμπεριλαμβανομένων καροτενοειδών για το χρυσό/κίτρινο ή πολυφαινολών για κόκκινο ή μπλε ποικιλίες.
– Χρυσοκίτρινες πατάτες
Οι καροτενοειδείς ενώσεις περιλαμβάνουν την προβιταμίνη Α άλφα-καροτίνη και βήτα-καροτίνη , τα οποία μετατρέπονται στο βασικό θρεπτικό συστατικό , τη βιταμίνη Α , κατά τη διάρκεια της πέψης.
– Ανθοκυανίνες πατάτες
Ανθοκυανίνες που ευθύνονται κυρίως για την κόκκινη ή μπλε μελάγχρωση στις ποικιλίες πατάτας δεν έχουν θρεπτική σημασία, αλλά χρησιμοποιούνται για οπτική ποικιλία και ελκυστικότητα των καταναλωτών
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η πατάτα έχει μια μοναδική σύνθεση που έχει ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό. Η τακτική κατανάλωση πατάτας μπορεί να βοηθήσει πολλαπλά την υγειά.
– Άλατα τα αφαιρεί από το σώμα.
Η βρώση αφαιρεί τα υπερβολικό υγρά και τα άλατα από το σώμα.
–Αίμα
Αυξάνει τα επιπέδου της αιμοσφαιρίνης στο αίμα.
–Διαβήτης
Η κατανάλωση πατάτας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.
–Δέρμα ,νύχια ,μαλλιά.
Η πατάτα μπορεί να βοηθήσει το δέρμα να εξαφανισθούν τα σημάδια και ουλές που εμφανίζονται από σπυράκια να απαλοιφών.
Ο χυμός πατάτας για το δέρμα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του αποχρωματισμού στο πρόσωπο .
Επηρεάζει θετικά τη γυναικεία ομορφιά: Ενισχύει τα νύχια, βελτιώνουν την κατάσταση του δέρματος και των μαλλιών.
Υπάρχουν σκευάσματα πατάτας κατά των ουλών και της ακμής
– Εγκυμοσύνη
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης – μειώνει το πρήξιμο και την καούρα , εξασφαλίζει τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού.
– Έντερα
Τα αντιοξειδωτικά (ανθοκυανίνες) της πατάτας μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη χλωρίδα του εντέρου.
– Ήπαρ
Το εκχύλισμα φλούδας πατάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από τραυματισμό.
–Καρδία
Η πατάτα μπορεί επίσης να παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των λιπιδίων και να βοηθά με τα τριγλυκερίδια (λίπη) του πλάσματος.
Τα επίπεδα βιταμίνης Ε στην πατάτα δίνει επιπρόσθετα οφέλη για την καρδιά από την κατανάλωση πατάτας.
Τα φυτοχημικά, όπως τα αντιοξειδωτικά, μπορεί να είναι υπεύθυνα για τη μείωση της φλεγμονής, παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
– Καρκίνο ς
Οι πατάτες είναι μια πλούσια πηγή βιοδραστικών ενώσεων όπως η ανθοκυανίνη, η λεκτίνη και τα γλυκοαλκαλοειδή που μπορεί να έχουν πιθανή αντικαρκινική δράση στα καρκινικά κύτταρα. Μεταξύ των άλλων εκχύλισμα μπορεί να σκοτώσει και να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο στομάχι και μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστου. Τα εκχυλίσματα πατάτας βοηθούν επίσης με καρκίνους του παχέος εντέρου και του ήπατος
– Κοπωση
Ο κορεσμός του σώματος με χρήσιμες ουσίες βοηθα στην καταπολέμηση της κόπωσης.
–Μάτια
Η πατάτα μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των ματιών.
– Ούρα – προστάτης
Οι πατάτες μπορεί να έχουν θετική επίδραση στον έλεγχο των ούρων και στην πιθανή προσβολή του προστάτη
–Στομάχι
Σταματα τα συμπτώματα της οξείας γαστρίτιδας , μειώνει την οξύτητα του στομάχου, και ανακουφίζει την πορεία του γαστρικού έλκους.
–Σώμα
Βελτιώνει τον μεταβολισμό ?
– Υποσιτισμός
Η καθημερινή κατανάλωση πατάτας μπορεί να βοηθήσει στον υποσιτισμό λόγω διατροφικών συστατικών όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και τα μέταλλα.
–Χολιστερολη
Μείωνει τα επίπεδα της χοληστερόλης?
**Λαϊκή ιατρική
Οι πατάτες χρησιμοποιούνται ευρέως στη λαϊκή ιατρική. Χρησιμοποιούνται οι ίδιοι οι κόνδυλοι, η φλούδα, ακόμα και τα άνθη του. Οι μοναδικές ιδιότητες τχουν θετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθολογικών διεργασιών.
Οι πατάτες είναι γνωστές για πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες:
– Καθαρισμός αεραγωγών
Βοηθά στον καθαρισμό των αεραγωγών με τη βοήθεια εισπνοών για διάφορες ασθένειες ωτορινολαρυγγολογικές (ΩΡΛ. )
– Αντιμετώπιση κάποιων περιπτώσεων καρκίνου
Λένε ότι είναι ικανές να μειώσουν το σοβαρό οίδημα και να αφαιρέσει τον όγκο.
–Αρτηριακή πίεση
Λένε ότι έχει επίδραση στην αρτηριακή πίεση, βοηθώντας στη μείωση της.
–Παθήσεις αρθρώσεων
Για το λόγο αυτό, παρασκευάζονται διάφορα βάμματα και κομπρέσες με βάση τις πατάτες, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παθήσεων των αρθρώσεων.
– Γαστρεντερικές παθήσεις
Ο χυμός πατάτας χρησιμοποιείται για τη θεραπεία γαστρεντερικών παθήσεων.
– Αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και εγκαυμάτων.
Και η εφαρμογή φρέσκων πατάτας στις πληγείσες περιοχές βοηθά στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και εγκαυμάτων.
–Ουσιες που δίνουν ελπίδες για θεραπεία ασθενειών – Γλυκοαλκαλοειδή
Τα γλυκοαλκαλοειδή – είναι χημικές ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στην οικογένεια των φυτών Solanacease, η οποία περιλαμβάνει πατάτες, ντομάτες και μελιτζάνες.Στις σωστές δόσεις, αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να είναι «ισχυρά κλινικά εργαλεία», πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη φαρμάκων στο μέλλον.
Ωστόσο αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις και για αυτό , διαβάστε το σχετικό πρόβλημα στο κεφάλαιο των προφυλάξεων
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Όπως η ντομάτα , έτσι και η πατάτα ε τα φυτικά και καρποφόρα μέρη της πατάτας περιέχουν την τοξίνη σολανίνη που είναι επικίνδυνη για ανθρώπινη κατανάλωση.
Οι κανονικοί κόνδυλοι πατάτας που έχουν αναπτυχθεί και αποθηκευτεί σωστά παράγουν γλυκοαλκαλοειδή σε ποσότητες αρκετά μικρές ώστε να είναι αμελητέα για την ανθρώπινη υγεία.
Οι πιο συχνές παρενέργειες της πατάτας είναι: Ατοπική δερματίτιδα (κνησμώδη εξανθήματα στο σώμα) Εμετός. Αιματηρή διάρροια. Αφυδάτωση. Υποθερμία (χαμηλή θερμοκρασία σώματος) Χαμηλή πίεση αίματος. Λήθαργος (υπνηλία/έλλειψη ενέργειας). Δυσφορία. Βρογχικο Ασθμα. κ.α.
Αναλυτικοτερα μπορεί να δημιουργηθούν :
–Παχυσαρκία
Η υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει αύξηση του συνολικού σωματικού βάρους και την ανάπτυξη δυσάρεστων παρενεργειών.
-Αλλεργίες
Σπανια υπάρχουν οι αλλεργικές αντιδράσεις, όμως μπορεί να συμβεί από τις μαγειρεμένες πατάτες,και είναι ασυνήθιστες , παρατηρούνται ιδιαίτερα σε βρέφη.
Η υπερευαισθησία που προκαλείται από την ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE) και η εντεροκολίτιδα που προκαλείται από πρωτεΐνες τροφίμων είναι οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις
Αυτές είναι :
Ατοπική δερματίτιδα (κνησμώδη εξανθήματα στο σώμα)
Εμετός Αιματηρή διάρροια
Αφυδάτωση Υποθερμία (χαμηλή θερμοκρασία σώματος)
Χαμηλή πίεση αίματος Λήθαργος (υπνηλία/έλλειψη ενέργειας).
Δυσφορία Άσθμα.
Οι αλλεργίες στις μαγειρεμένες πατάτες σχετίζονται κυρίως με πρωτεΐνες
Πρέπει να τηρούνται γενικές προφυλάξεις όταν καταναλώνετε μαγειρεμένες πατάτες.
*Αλλεργίες παιδιών
Οι γονείς θα πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον προφυλάξεις πριν τα δώσουν στα παιδιά. , παρόλο που οι αλλεργικές αντιδράσεις στις πατάτες είναι σπάνιες, οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά τους για να αποφύγουν τέτοιες σοβαρές αντιδράσεις. .
** Αλλεργίες ενηλίκων
Οι νοικοκυρές και οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν αναφέρει σπάνιες περιπτώσεις αλλεργιών στις πατάτες.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι προσεκτικές στην κατανάλωση πατάτας.
– Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα:
Η δραστηριότητα και η διάρκεια δράσης ενός φαρμάκου εξαρτώνται από τη διάσπασή του από συγκεκριμένα ένζυμα. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάσουν αυτά τα ενζυμικά συστήματα και μπορεί να αλλάξουν την αποτελεσματικότητα και την πορεία δράσης του φαρμάκου
Η πατάτα παράγει συγκεκριμένα φυσικά συστατικά (γλυκοαλκαλοειδή), τα οποία αναστέλλουν τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη διάσπαση των αναισθητικών φαρμάκων.
Οδηγεί σε αλλαγή της διαδικασίας μεταβολισμού και του χρόνου δράσης του φαρμάκου. Έτσι, η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάρρωση του ασθενούς και η μεγάλη διακύμανση του χρόνου ανάρρωσης από τα αναισθητικά φάρμακα παρατηρείται σε φυσιολογικά, υγιή άτομα
–Οι αρνητικές συνέπειες από την ύπαρξη των γλυκοαλκαλοειδών ουσιών.
Καλό είναι να αποφύγετε την κατανάλωση πατάτας όταν έχει πράσινο χρώμα ή εάν δείτε πράσινες κηλίδες στην πατάτα να τις αφαιρέσετε. Το πράσινο χρώμα προκύπτει κυρίως από την έκθεση στον ήλιο και μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση γλυκοαλκαλοειδών (κυρίως της σολανίνης), κάποιων ουσίων που σε μεγάλη συγκέντρωση μπορεί να είναι τοξικές και να οδηγήσουν στην εμφάνιση διάρροιας, ναυτίας, εμετού, ιλίγγου και πονοκοεφάλου.
– Οι αρνητικές συνέπειες από την ύπαρξη του ακρυλαμίδιο.
Το ακρυλαμίδιο είναι μία χημική ουσία που εμφανίζεται στα αμυλούχα τρόφιμα, ύστερα από την έκθεσή τους σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες (>120°C) για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όπως το τηγάνισμα και το ψήσιμο στη σχάρα ή το φούρνο και μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για την υγεία μας μακροπρόθεσμα.
Παράγεται ς μια μικρή ποσότητα ακρυλαμιδίου, το οποίο είναι πιθανό καρκινογόνο (προκαλεί καρκίνο).1 Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα, καθώς οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για την εξαγωγή συμπερασμάτων.
– Επικίνδυνα τα πράσινα τμήματα του φυτού ( φύτρα – φλούδια )
Αλλά, εάν πράσινα τμήματα του φυτού (δηλαδή τα φύτρα και τα φλούδια) εκτεθούν στο φως, ο κόνδυλος μπορεί να συσσωρεύσει αρκετά υψηλή συγκέντρωση των γλυκοαλκαλοειδών που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία.
Έτσι όταν η η φλούδα έχει γίνει πράσινη υπάρχει περίσσεια σολανίνης στον κόνδυλο, η οποία μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό λόγω των τοξικών ιδιοτήτων αυτής της ουσίας
– Επικίνδυνος και ο καρπός
Όπως όλα τα μέρη του φυτού εκτός από τους κόνδυλους, ο καρπός περιέχει το τοξικό αλκαλοειδές σολανίνη και επομένως είναι ακατάλληλα για κατανάλωση.
ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Η παρούσα δημοσίευση έχει σαν στόχο την σωστή πληροφόρηση .
Σε κάθε περίπτωση προέχει η γνώμη των επιστημόνων υγείας

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: