“Παραλογές ή Μικρές καθημερινές τραγωδίες”

By on 12/01/2011

ΔΗΠΕΘΕΠαρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011, στο «Θεατροδρόμιο», 9 μ.μ.

 

Μια συμπαραγωγή της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris και του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης.

 

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

 

Μια παράσταση για τη λανθάνουσα βία του μικρόκοσμου της οικογένειας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά των ‘ανθρώπων της διπλανής πόρτας’, η οποία παρουσιάσθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Φεστιβάλ Αθηνών, περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Δεύτερη στάση της περιοδείας, η Κοζάνη και το ‘Θεατροδρόμιο’ για μία και μοναδική παράσταση, την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011.

 

Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών 2010 και της Εταιρείας Θεάτρου Sforaris, οι ‘Παραλογές’ είναι μια σπονδυλωτή παράσταση, βασισμένη στις ιστορίες τεσσάρων δημοτικών τραγουδιών (Της σκοτωμένης, Η μάνα η φόνισσα, Τα αγαπημένα αδέρφια και η κακή γυναίκα, Η γυναίκα βοσκός) και σε στίχους από ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη.

 

Οι παραλογές είναι αφηγηματικά δημοτικά τραγούδια με πανελλήνια διάδοση, που συγγενεύουν με τα ακριτικά. Κοινό θέμα των 4 παραλογών της παράστασης, είναι ένα έγκλημα που γίνεται μέσα σε μια οικογένεια που μέχρι εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να λειτουργεί φυσιολογικά.  .

 

Η παράσταση δημιουργείται κάθε φορά για τον συγκεκριμένο χώρο που πρόκειται να παρουσιασθεί, αλλάζοντας την σειρά των ιστοριών και χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα αρχιτεκτονικά ή σκηνικά συστατικά του. Έχουν γίνει τέσσερις διαφορετικές εκδοχές της. Η πρώτη, το καλοκαίρι του 2009 σε μια περιοδεία ανά την Ελλάδα, σε μη θεατρικούς χώρους (Στρατώνες του Καποδίστρια στο Άργος, Παλιός Ρώσικος Ναύσταθμος στον Πόρο, Ελαιουργείο-Σαπωνοποιείο Χαριλάου στη Βιομηχανική περιοχή της Ελευσίνας, μια εγκαταλελειμμένη εξοχική κατοικία στην παραλία του Επιταλίου στην Ηλεία και η πλατεία του χωριού Ποταμός στα Κύθηρα). Η δεύτερη εκδοχή παρουσιάσθηκε την άνοιξη του 2010 στους εσωτερικούς χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, η τρίτη το καλοκαίρι του 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών (Πειραιώς 260, Γκαράζ Δ) και η τέταρτη τον χειμώνα 2010-2011, στον πολυχώρο  Bios, στην Αθήνα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Δραματουργική επεξεργασία-σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Σκηνικά-κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα-Ράνια Υφαντίδου
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Ξένια Θεμελή
Τραγούδι: Γιώργος Γλάστρας
Video: Κατερίνα Αποστολίδου
Μουσική διδασκαλία: Κίκα Γεωργίου
Παίζουν: Κίκα Γεωργίου, Άννα Ελεφάντη, Χριστίνα Μαξούρη, Αναστασία Μποζοπούλου, Βασιλική Σαραντοπούλου.
Φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού, Κατερίνα Καμπίτη, Χρήστος Αγγελόπουλος
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris, Φεστιβάλ Αθηνών 2010.
Σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Με τη συνεργασία του ΟΠΑΠ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

 

Γενική Είσοδος: 10 €


Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων στο τηλ.:  24610 – 24062, εσωτ. 1

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: