Παρέμβαση ΕΑΚΠ: Συνέπειες στα εργασιακά δικαιώματα και την ασφάλεια της υγείας των πυροσβεστών  από την εμπλοκή τους σε υγειονομικούς ελέγχους στους αερολιμένες της χώρας

By on 10/07/2020

Κύριε υπουργέ

Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών και σοβαρών παραπόνων από συνάδελφους που υπηρετούν σε υπηρεσίες των αερολιμένων κρατικών και ιδιωτικοποιημένων, κυρίως μετά και από τα επιπλέον καθήκοντα που τους ανατέθηκαν σχετικά με τη συνδρομή τους στα υγειονομικά κλιμάκια που πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς ελέγχους για τον covid-19, καθώς επίσης και την μεταφορά των δειγμάτων.

Συγκεκριμένα από πληροφορίες που έχουμε από διάφορες περιοχές της χώρας από την Κρήτη την Βόρειο Ελλάδα, το Αιγαίο και το Ιόνιο οι συνάδελφοι που έχουν επιφορτιστεί με τα επιπλέον αυτά καθήκοντα στις πυροσβεστικές υπηρεσίες των αερολιμένων, είναι αναγκασμένοι να εκτίθενται σε έναν ακόμη επιβλαβή για την υγεία τους παράγοντα. 

Οι υπάλληλοι αυτοί δεν έχουν καμία εξειδίκευση και δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση ώστε να προστατέψουν τον εαυτό τους από πιθανό κρούσμα – και εάν αυτό εντοπιστεί αφού οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί – καθώς κινδυνεύουν ακόμα και από λάθος τρόπο απόρριψης των προστατευτικών μέσων που φέρουν κατά τη διάρκεια των ελέγχων. 

Σημειωτέον, ότι μας έχει μεταφερθεί πως αρκετές φορές γίνονται παρατηρήσεις για το συγκεκριμένο θέμα προς τους εμπλεκόμενους συναδέλφους από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό που διενεργεί τους ελέγχους.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε υποχρεωμένοι για ακόμη μια φορά να επισημάνουμε ότι η συνεχόμενη επιφόρτιση του πυροσβεστικού σώματος με νέες επιπρόσθετες αρμοδιότητες χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις, τα απαραίτητα μέσα, τις υποδομές και την εκπαίδευση, έχει αποδειχθεί με τον πιο τραγικό τρόπο από το 1998 που έγινε η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Π.Σ. μέχρι μέρες μας, ότι τίποτε θετικό δεν προοιωνίζει για τους πολίτες και για εμάς τους πυροσβέστες. 

Είναι γνωστό και αποδεδειγμένο ότι, από την μεγάλη σε όγκο διασπορά που έγινε το 2017 του ήδη υπάρχοντος ελλειμματικού προσωπικού στο Π.Σ., για την στελέχωση των 14 νέων πυροσβεστικών υπηρεσιών στα ιδιωτικοποιημένα περιφερειακά αεροδρόμια και των 11 νέων πυροσβεστικών κλιμάκιων των ιδιωτικών οδικών αξόνων, επήλθε σημαντική  υποστελέχωση των υφιστάμενων δομών του Π.Σ. 

Τις συνέπειες που είχε αυτή η σημαντική σε όγκο αποδυνάμωση του μάχιμου προσωπικού του Π.Σ. στον επιχειρησιακό του σχεδιασμό, μπορεί κανείς να τις εντοπίσει πολύ εύκολα στις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές του 2017 και του 2018

Η ανάληψη όμως νέων αρμοδιοτήτων χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις με μόνη επίκληση να βάλουν πλάτη οι εργαζόμενοι του Π.Σ., είχε πάντα αρνητικές συνέπειες όχι μόνο στα εργασιακά τους δικαιώματα αλλά και στη ίδια τους την υγεία και την ζωή.  Μακρύς ο μακάβριος κατάλογος και στις δύο περιπτώσεις.  

Το ίδιο διακυβεύεται ως συνέπεια των νέων καθηκόντων που αναλαμβάνουν για τον έλεγχο του covid-19 στους αερολιμένες της χώρας. Για να μπορέσουν να καλυφθούν οι επιπλέον υποχρεώσεις χωρίς να πέσει ο βαθμός ασφαλείας των αεροδρομίων, είτε καλούνται υπάλληλοι που βρίσκονται σε ελευθερία υπηρεσίας να εκτελέσουν τα επιπρόσθετα καθήκοντα, είτε αυξάνεται ο αριθμός της βάρδιας φυλακής με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες ημέρες ανάπαυσης και οι προγραμματισμένες άδειες των υπαλλήλων.  

Συγκεκριμένα στην Π.Υ. αερολιμένα Ηρακλείου οι βάρδιες είναι οριακές, ως προς την σύνθεση τους και αν κάποιος υπάλληλος απουσιάσει λόγο ασθένειας δεν χορηγούνται προγραμματισμένα ρεπό. Επιπλέον, συμμετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της αντιπυρικής περιόδου επανδρώνοντας περιπολικό τις ημέρες που βρίσκονται σε ανάπαυση. Στην Π.Υ. αερολιμένα Σαντορίνης καλύπτονται με επιφυλακές τα επιπλέον καθήκοντα και οι υπάλληλοι αναγκάζονται να εργαστούν έως και 6 8ωρα το μήνα επιπλέον. Στην Π.Υ. αερολιμένα Καβάλας οι βάρδιες φυλακής έχουν αυξηθεί με αποτέλεσμα να μην χορηγούνται προγραμματισμένες άδειες και ρεπό. Στην Π.Υ. αερολιμένα Σκιάθου καλούνται κάθε μέρα που έχει πτήσεις, 2 άτομα που βρίσκονται σε ελευθερία υπηρεσίας. Στην Π.Υ. αερολιμένα Ζακύνθου έχουν μειωθεί οι προγραμματισμένες άδειες για να μπορούν να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες ημερήσιες αναπαύσεις. Στην Π.Υ. αερολιμένα Κω έχουν αναλάβει 2 μάχιμοι υπάλληλοι ανά μήνα εκτός βάρδιας οι οποίοι για όλο το μήνα είναι επιφορτισμένοι με τα καθήκοντα ελέγχων και μεταφοράς των δειγμάτων.

Κύριε υπουργέ 

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να εκλείψουν τέτοια φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πυροσβεστών και των οικογενειών τους, καθώς και την κατάφορη παραβίαση του χρόνου εργασίας τους, η οποία αποτελεί και αυτή έναν επιπλέον κίνδυνο τόσο για του ίδιους όσο και για την αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων τους. 

Η δημιουργηθείσα κατάσταση σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων των πυροσβεστικών υπάλληλων εκτός του ότι βρίσκεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα ισχύουσες διατάξεις, δεν συνάδει με τα περί αρτιότητας και πληρότητας του κρατικού μηχανισμού.

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: