«Πάσχα στο Βυζάντιο»: Ένα αφιέρωμα του Δήμου Καστοριάς από τη Βυζαντινή Καστοριά

By on 02/05/2021

Τα πασχαλινά έθιμα, που διαμορφώθηκαν στη βυζαντινή περίοδο της ιστορίας μας, με επιρροές και κατάλοιπα από τα αρχαιοελληνικά έθιμα, είναι αξιοσημείωτο ότι ο βασικός τους κορμός παραμένει αναλλοίωτος μέχρι τις μέρες μας.

Η Ανάσταση του Χριστού ήταν η μεγαλύτερη γιορτή στο Βυζάντιο. Εορταζόταν επί μία εβδομάδα συνεχώς και περιελάμβανε και ειδικές μεγαλειώδεις τελετές στην Κωνσταντινούπολη από τους αυτοκράτορες. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και η Αντιδημαρχία Τουρισμού του Δήμου Καστοριάς, πραγματοποιούν ένα αφιέρωμα από τη Βυζαντινή Καστοριά, σε ένα συνοπτικό βίντεο με τίτλο “Πάσχα στο Βυζάντιο”, όπου παρουσιάζονται όλες οι σημαντικές στιγμές με τα ήθη και έθιμα της περιόδου.

 

Αφήγηση-Παρουσίαση: Αλέξανδρος Μακρίδης

 

Συμμετέχουν: Θεατρική Ομάδα “Σπασμένο Ρόδι” και τα μέλη του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς “Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης”: Γεώργιος Αποστολίδης, Ιωάννης Τσακλίδης, Θεόδωρος Τράιτσες, Χρήστος Γερονίκος, Νίκος Καρπόζηλος.

 

Θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συμμετέχοντες και τους συντελεστές της παραγωγής, καθώς επίσης στον Πολιτιστικό Σύλλογο “Αθανάσιος Χριστόπουλος” και Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για τη σημαντική συμβολή τους στην πραγματοποίηση της παραγωγής. 

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: