Πάρις Κουκουλόπουλος – Καμία δύναμη δεν είναι ανώτερη από τη συλλογική μας θέληση

By on 21/04/2021

Οι απαντήσεις δυο υπουργών στην ερώτηση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τη Μάνα Νερού και το ρόλο του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, επιβάλλεται να αξιολογηθούν ψύχραιμα γιατί είναι, αν μη τι άλλο, αποκαλυπτικές.

Ο ένας υπουργός, αρμόδιος για το περιβάλλον και την ενέργεια, ερωτάται για την παράκαμψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης σε χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης και για το αν τίθενται ζητήματα υγιούς ανταγωνισμού και η απάντηση του είναι ότι δεν εποπτεύει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. 

Ο άλλος υπουργός, αρμόδιος για τη δημόσια γη και την αγροτική ανάπτυξη, ερωτάται για την κατάτμηση γης που είναι στη διαχείριση του και για το αν τα συγκεκριμένα τεμάχια συνδέονται με δικαιώματα γεωργοκτηνοτρόφων δηλωμένα στο ΟΣΔΕ και η απάντηση του είναι ότι δεν περιήλθε αίτημα παραχώρησης ούτε κατάτμησης στο υπουργείο.

Οι συγκεκριμένες απαντήσεις, εκτός από προκλητικές, αποκαλύπτουν ανάγλυφα την πολιτική της κυβέρνησης για την περιοχή η οποία δεν μπορεί να αφήνει κανένα αδιάφορο. Όσοι επιμένουν ακόμα στη θέση ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την απολιγνιτοποίηση πολύ απλά κάνουν λάθος, καθώς είναι ολοφάνερη πλέον η μετατροπή της περιοχής σε πρίζα για Φωτοβολταϊκά.

 

Από τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια ΔΜ με τις αιτήσεις και τις εγκρίσεις της ΡΑΕ φαίνεται πολύ καθαρά τι πρόκειται να ακολουθήσει εδώ και πουθενά αλλού. Η άπλετη διαθεσιμότητα των γραμμών μεταφοράς της περιοχής, σε αντίθεση με τη μηδαμινή στην υπόλοιπη χώρα, εξηγεί τόσο την κυβερνητική στάση όσο και το ενδιαφέρον των «επενδυτών». 

 

Η ιδιαιτερότητα των ΑΠΕ είναι ότι παράγουν εισόδημα για τους κατόχους τους και ελαχιστότατες θέσεις εργασίας χαμηλής εξειδίκευσης και αμοιβής για τον τόπο υποδοχής τους. Επιπρόσθετα τα ΦΒ απαιτούν μεγάλες εκτάσεις και η χωροθέτηση τους χρήζει μεγάλης προσοχής προκειμένου να μην απομειωθεί η παραγωγική γη. Η περίπτωση Μάνα Νερού δείχνει ανάγλυφα ότι η κυβέρνηση καίγεται να πετύχει τους στόχους της στην ανάπτυξη ΑΠΕ θυσιάζοντας την περιοχή και οι «επενδυτές» αντίστοιχα καίγονται για τα κέρδη τους. Αυτή την πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε σήμερα και έχει τεράστια σημασία να δράσουμε ενωμένοι με κοινούς στόχους. 

 

– Το ζήτημα δεν είναι να σταματήσουμε τις ΑΠΕ, αλλά να προτάξουμε το χωροταξικό σχέδιο για την ανάπτυξη τους. Αυτό μπορεί να γίνει άμεσα και μέχρι την ολοκλήρωση του δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μια καινούργια έγκριση από τη ΡΑΕ.

–  Το ζήτημα δεν είναι να ζητήσουμε λίγα ανταποδοτικά παραπάνω, αλλά να επιδιώξουμε και να πετύχουμε τη δυναμική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στα επενδυτικά σχήματα απαιτώντας ειδικό θεσμικό πλαίσιο για την περιοχή και τους κατοίκους της.

– Το ζήτημα δεν είναι να αρνηθούμε την εξέλιξη, αλλά να την επιταχύνουμε δίνοντας ενεργειακή αυτονομία σε όλα τα νοικοκυριά και χτίζοντας έτσι την πρώτη ενεργειακά αυτόνομη περιφέρεια στην Ελλάδα και την Ευρώπη. 

 

Η Ενεργειακή Δημοκρατία μας δείχνει το δρόμο και η Μάνα Νερού τις κακοτοπιές που πρέπει να αποφύγουμε. Στο χέρι μας είναι αν επιλέγουμε το δρόμο της αξιοπρέπειας και της καινοτομίας που οδηγεί στην ευημερία ή της απάθειας και της εξυπηρέτησης μεταπρατικών συμφερόντων που  οδηγεί στην ερημοποίηση του τόπου. Το δίλημμα είναι αμείλικτο και η απάντηση του στα χέρια μας. 

 

Καμία δύναμη δεν είναι ανώτερη από τη συλλογική μας θέληση.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: