‘’Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχή σου’’ Γράφει ο Βαξεβάνος Θεόδωρος

By on 29/03/2020

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις χωρίς να είμαστε σε θέση να τις αξιολογήσουμε και να τις διαχειριστούμε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε,προς το παρόν, είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και όχι φυσικά να υπακούμε τους ιπποκόμους  του εκφυλισμένου πολιτικού συστήματος που ευθύνονται για αυτή την τραγική κατάσταση του συστήματος υγείας, καθώς με τις περικοπές και τις πολιτικές λιτότητας αποδόμησαν όχι μόνο το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και το κοινωνικό κράτος. Είναι οι ίδιοι τηλεμαϊδανοί που πριν λίγα χρόνια καυχιόνταν ξεδιάντροπα πως δε θέλουν τίποτα κρατικό και που σήμερα χρηματοδοτούν ιδιωτικές κλινικές με το ποσό των 30 εκ. για να κάνουν τα τέστ για τον ιό, λες και δεν μπορούν να γίνουν σε πανεπιστήμια που διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και δε θα στοιχίσουν τίποτα. Αφού είναι έτσι τότε ας αναλάβουν τα φιλαράκια τους οι ιδιώτες να διαχειριστούν την κρίση της πανδημίας. Δεν ξέρω για όλα τα άλλα  οι ξενοδοχειακές όμως υπηρεσίες που προσφέρουν είναι τέλειες.

Τουλάχιστον απ΄αυτήν την πρωτοφανή κρίση  βγαίνει το συμπέρασμα πως το κράτος, που είναι αναντικατάστατο, πρέπει να είναι ισχυρό για να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά κάθε είδος φυσικής, οικονομικής, πανδημικής, επιδημικής καταστροφής.

 

  Μαυραγορίτες, κερδοσκόποι και κάθε λογής ανθρώπινο μίασμα βρήκαν την ευκαιρία της ζωής τους να αυγατίσουν τα κέρδη τους και να μολύνουν το ανθρώπινο είδος όσο απόμεινε ακόμη. Ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το κράτος,  με βάση το νόμο, δικαιούται να επιτάξει Μ.Ε.Θ , βοθροκάναλα και ο,τι άλλο επιβάλλεται, αυτό τα πληρώνει αδρά για να προβάλλουν το λογότυπο “Μένουμε Σπίτι”, για να τρομοκρατούν οι δημοσιογραφίσκοι (οχι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την αλήθεια) τον κόσμο, για να τον εξηλιθιώνει, για να διαφημίζουν παραϊατρικά προϊόντα, ομορφιάς, βιταμίνες… (βρήκαν τη χαρά τους βλέπετε) Οι φαρμακευτικές εταιρείες,πάλι, κλειδαμπαρώθηκαν και λυσσαλέα προσπαθούν να ανακαλύψουν το πολυπόθητο εμβόλιο για να αποκτήσουν ‘’λεφτά πολλά λεφτά.’’ Σε τέτοιες στιγμές πιστεύω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα απαιτείται να συνεργάζεται. Θα μπορούσαν να συναντηθούν όλοι οι ειδικοί επιστήμονες, να ανταλλάξουν τα δεδομένα τους και να λύσουν το πρόβλημα σε 5-10 μέρες. Αντ΄αυτού όμως ο καθένας θέλει να οικειοποιηθεί τη γνώση για να αποκτήσει ΄΄λεφτά πολλά λεφτά,΄΄ όπως λέει και ο Πάνος Τζαβέλας. Η κραταιά Γερμανία μαζί με τους δορυφόρους της  αρνείται την έκδοση ευρωομολόγου διότι το χρέος του νότου είναι από τα πιο κερδοφόρα εξαγόμενα προϊόντα της. Τι ζητάει; Μνημόνια κι άλλα, πολλά μνημόνια,   θα μου πείτε χαζή είναι, όχι, χαζοί είναι άλλοι. Ο παλαβός Τραμπ με μεγάλο χρέος θα αντιμετωπίσει την κρίση με κεϋνσιανικές πολιτικές, ενώ η ΕΕ με μικρό χρέος και με αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ ζητάει μνημόνια. Μάλλον ο επικίνδυνος κοροναϊος βρίσκεται στον εγκέφαλο και δεν ξέρω ποιος θα τον γιατρέψει! Ρευστό χρειάζεται επειγόντως η πραγματική αγορά και όχι οι τράπεζες κι όλοι αυτοί οι σαλιάρηδες και κωλογλείφτες  που κλώθονται και τρίβονται γύρω από τις κυβερνήσεις, Ούτε αυτό έχουν καταλάβει ακόμη; Πάλι τα ίδια λάθη θα κάνουν;

 

  Κανείς δεν αμφιβάλλει πως χρειάζονταν να παρθούν μέτρα για την προστασία του πληθυσμού. Μας μάντρωσαν σαν μοσχάρια μέσα , μας έβαλαν φίμωτρα όπως τα βόδια και έβγαλαν την αστυνομία στους δρόμους για να κυνηγήσει τον κακό ιό, πόσο όμως αποτελεσματικά είναι αυτά τα μέτρα. Οι συμπολίτες μας στη Σιάτιστα και στην Καστοριά ακολούθησαν τις εντολές της πολιτείας  και πέθαναν αβοήθητοι στα σπίτια τους και το τέστ, που βγήκε θετικό, έγινε κατόπιν θανάτου. Ήταν αναγκαίο να γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι (τεστ κιτς) τουλάχιστον στη Δ. Μακεδονία που πλήττεται περισσότερο για να γνωρίζει ο καθένας μας τον βαθμό επικινδυνότητας.

 

  Πρωτοφανή  είναι και τα αντιεργασιακά μέτρα που παίρνονται εν ονόματι του κωλονοϊού κι εδώ πρέπει να επιστήσουμε ιδιαίτερα την προσοχή μας, ώστε να βγούμε αλώβητοι, να μην κάνουμε καμιά απολύτως υποχώρηση, ήδη οι θυσίες μας υπερβαίνουν κατά πολύ τα όρια. Τέτοιες καταστάσεις δεν αντιμετωπίζονται με φιλοδωρήματα των 500 και 1000 ευρώ, αλλά απαιτούν σοβαρές και υπεύθυνες πολιτικές. Όποιος νομίζει ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, ας παραιτηθεί από τώρα και ας αναλάβουν όσοι έχουν οράματα για τον τόπο, όσοι έχουν τσαγανό να ανταποκριθούν στα δύσκολα που θα ακολουθήσουν, το αύριο δε θα είναι σαν το σήμερα. Για κάτι που είμαι σίγουρος και απόλυτος είναι πως η κρίση της πανδημίας θα ξεπεραστεί σύντομα και πως υπάρχουν δίκαιες, ηθικές, έντιμες λύσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ευημερία της κοινωνίας.

 

 Οι τηλεδιασκέψεις όπως και οι τηλετουργίες από τους παπάδες έγιναν τελευταία  της μόδας. Μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων, πολιτικοί… από ‘δώ και πέρα θα τεντώνονται με τις πυτζάμες στους καναπέδες και θα κάνουν υψηλού επιπέδου συζητήσεις, οι παπάδες με τους πιστούς θα υμνούν το Θεό μέσα από οθόνες, ακόμα και στην τουαλέτα με την οθόνη θα πηγαίνουν για να κερδίζουν χρόνο όπως επιβάλλει ο σύγχρονος πολιτισμός. Η παιδεία, η όξυνση του πνεύματος,η διαμόρφωση της προσωπικότητας, η κοινωνικοποίηση, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, της εθνικής,της θρησκευτικής συνείδησης… θα παρέχονται μέσα από την οθόνη. Αυτό είναι πρόοδος. Η υπουργός παιδείας ανακοίνωσε πολύ εύκολα και ξαφνικά την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Αναρωτήθηκε όμως αν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή; Είναι αλήθεια ότι στην Ελλάδα έχουμε το ακριβότερο διαδίκτυο με τη χαμηλότερη ταχύτητα; Έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί σύγχρονους Η/Υ; Πόσο αργή είναι η πλατφόρμα του ΠΣΔ και πόσο συχνά σε πετάει έξω; Διαθέτουν όλοι οι μαθητές διαδίκτυο και τον κατάλληλο εξοπλισμό;… Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Η/Υ είναι ένα απλό βοηθητικό εργαλείο που μπορεί να  εμπλουτίσει και να κάνει πιο ενδιαφέρουσα τη διδασκαλία(όχι πανάκεια όπως ισχυρίζονται οι αφελείς) αλλά χρειάζεται και ο ανάλογος ηλεκτρονικός εξοπλισμός. Θέλω να πιστεύω ότι αυτά τα προσωρινά μέτρα δε θα μας κατσικωθούν στο σβέρκο και δε θα αντικαταστήσουν οι οθόνες δασκάλους απομακρυσμένων ακριτικών περιοχών. Ελπίζω να μην εθιστούμε μικροί μεγάλοι στις οθόνες, γιατί αν γλιτώσουμε από τον κορονοϊο δε θα γλιτώσουμε το Δαφνί. 

   Όλοι η ανθρωπότητα επιστρατεύτηκε να αντιμετωπίσει τον κοινό εχθρό, διότι απειλεί την ύπαρξή της. Οι πολιτισμένοι πανταχού γης μαντρώθηκαν στα σπίτια τους γιατί κινδυνεύουν από έναν πολύ αιμοβόρο πολεμοχαρή ιό. Είναι τόσο αιμοδιψής που φανταστείτε σκότωσε 30.000 συνανθρώπους μας σε περίπου 4 μήνες. Οι πολιτισμένοι είναι παγκόσμια υποχρεωτική εντολή να μείνουν στο σπίτι, άλλωστε μας το επιβεβαιώνουν όλοι οι πολιτικάντηδες  και διάσημοι ‘’ευφυείς ανθρωπιστές’’μας συμβουλεύουν μέρα νύχτα να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας, άρα αφού το λέν αυτοί έτσι είναι. Τα τελευταία 20 χρόνια τα αθώα θύματα από πολέμους ξεπερνάν τα 2 εκ.(δικός μου υπολογισμός) μπορούν να μου πουν όλοι αυτοί οι ευαισθητοποιημένοι τι ακριβώς έχουν κάνει για να εμποδίσουν μια πραγματική σφαγή, μια καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε τόσους ανθρώπους και που ποτέ δεν έμαθαν γιατί πέθαναν και σε τι έφταιξαν και μάλιστα όταν γνωρίζατε τον ορατό εγκληματία της ανθρωπότητας. Να σας πω εγώ τι κάνατε φορούσατε τα ταγιέρ τα κουστούμια και επιδεικνύατε την ανοησία σας στα σοκάκια και στο τελεβίζιον. Παπάδες,Πάπες,Ιμάμηδες,Βούδες,Διεθνείς Οργανώσεις,Φίρμες…

και όσοι μπορούν κι έχουν τη δύναμη να βοηθήσουν  τι κάνουν για 22.000 συνανθρώπους μας που πεθαίνουν από την πείνα κάθε μέρα; Τι κάνουν για 15.000 παιδιά που  πεθαίνουν κάθε μέρα από πνευμονία, διάρροια,ιλαρά… Εσένα πολιτισμένε, δε σε φοβίζουν αυτά τα νούμερα αλλά οι 265 νεκροί την ημέρα από τον ιό. Αυτός είναι ο λόγος που άδειασες το σούπερ κι όλη μέρα τρως πίνεις και φαρδαίνεις τον κώλο σου, εντάξει και την κοιλιά. Οι πλούσιοι χέστηκαν πάνω τους και κλείστηκαν σε ποντικότρυπες για να γλιτώσουν από τη μολυσμένη πλέμπα.

  Δε γνωρίζω αν ο ιός εκδικείται τον άνθρωπο για την απληστία που δείχνει στη φύση που τον τρέφει, ούτε αν ήρθε για να γιατρέψει τα υποκείμενα νοσήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Με όλα αυτά θα ασχοληθεί η ιστορία. Ξέρω όμως ότι η ανεργία θα ανέβει στα ύψη, η εργασιακές σχέσεις θα υποστούν αλλαγές. Από μια μικρή μελέτη που έκανα για τις πανδημίες αντιλήφθηκα ότι οι πανδημίες πάντα συνοδεύονται από βαθιές συστημικές αλλαγές. Βρισκόμαστε στην αρχή γι’ αυτό να θυμόμαστε τα λόγια του Σολωμού: ‘’Πάντα ανοιχτά, πάντα άγρυπνα τα μάτια της ψυχή σου’’ Ο παγκοσμιοποιημένος ιός τώρα φοράει αγγελική μάσκα   που κάνει τα αδύνατα δυνατά για να σε προστατεύσει, όταν πέσει θα σου δείξει τα κοφτερά του δόντια. Με πρόσχημα την ανάταση της παγκόσμια οικονομίας θα παρθούν σκληρότατα μέτρα και εσύ θα είσαι υποχρεωμένος να συγκρουστείς, για το ευοίωνο μέλλον το δικό σου και κυρίως των νέων. Είσαι έτοιμος; Αν αφήσεις την τύχη σου σε άλλους τότε είσαι καταδικασμένος.

 Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο αγαθό είναι η ζωή. Είναι άραγε έτσι; Για πρώτη φορά από την ίδρυση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους δεν τιμήσαμε τους ένδοξους ήρωες του 21. Είναι αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους για να ιδρύσει κράτος ένα έθνος που έρχεται μέσα από τα βάθη των αιώνων. Οι γυναίκες της Νάουσας με τα παιδιά στην αγκαλιά προτίμησαν να πέσουν στην Αραπίτσα παρά να συνθηκολογήσουν με τους εχθρούς, όπως κι οι Σουλιώτισσες και τόσοι άλλοι. Να λοιπόν που υπάρχουν και αγαθά ανώτερα από τη ζωή. Η ζωή είναι όμορφη όταν θέτουμε ιδεώδη και ιδανικά. Πιστεύω το Πάσχα να το γιορτάσουμε όπως ξέρουμε μόνο εμείς οι Έλληνες.  Ο Κίσιγκερ είπε κάποτε ότι για να υποτάξεις κάποιον χτύπα τον τις παραδοσιακές του ρίζες και φυσικά θα εννοούσε όλους τους άλλους λαούς και όχι τους Έλληνες. ‘’Αναγνώστη αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος’’ διάβασε το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη

α                                                                                                            Ενεργός πολίτης

                                                                                                                         Θ.Β

                                                                                                           

 7θ

  

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: