ΟΚΕ: Ζημιογόνος για το Δημόσιο κατά 1 δις η «επένδυση» του Ελληνικού

By on 31/07/2019

      Ζημιογόνος για το Ελληνικό Δημόσιο αποδεικνύεται η «επένδυση» του Ελληνικού, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε σήμερα, 30 Ιουλίου, στη Δικαιοσύνη, ο Πρόεδρος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Βασίλης Αναστασόπουλος.

      Όπως αναφέρει στο υπόμνημα του, το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε το πρώην Αεροδρόμιο, χωρίς να προηγηθεί ανοιχτός διαγωνισμός, ο οποίος θα εκτόξευε την αξία της έκτασης στο 10πλάσιο της τιμής που παραχωρήθηκε στην Lamda Development S.A.

      Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν υποχρεωμένο, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Λογιστικά Χρηματοοικονομικά Πρότυπα να εκκινήσει τον διαγωνισμό με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, κάτι που σημαίνει πως η κατώτατη τιμή δημοπράτησης θα ξεκινούσε από τα 11,8 δις!

      Αντί γι αυτό, επέλεξε να δώσει την έκταση, σε εξευτελιστικό τίμημα, χαμηλότερου του 1 δις, το οποίο υπερκάλυψε το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδοντας εγγυητική επιστολή στην Eurobank, που άνηκε κι αυτή στον όμιλο Λάτση.

      Δηλαδή με την συγκεκριμένη «επένδυση» αντί το Δημόσιο χρέος να μειωθεί, αυξήθηκε κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ. 

    Με κατεπείγον σήμα η Εισαγγελία Διαφθοράς κάλεσε τον Πρόεδρο της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Βασίλη Αναστασόπουλο να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και που αφορούν στις καταγγελίες, τις οποίες έχει κάνει, δημοσίως, για το μείζον θέμα του «Ελληνικού». 

     Η ΟΚΕ με έγγραφό της, το οποίο είχε αποστείλει στις 20-6-2016 στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τού είχε γνωστοποιήσει ότι για τη συγκεκριμένη έκταση είχε υποβληθεί δημόσια προσφορά, ύψους 21,8 δις ευρώ (!), η οποία υπολόγιζε την αντικειμενική της αξία στα 11,8 δις ευρώ.

     Η προσφορά αυτή απερρίφθη, χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία, για να παραχωρηθεί τελικά η έκταση στη Lamda Development του ομίλου Λάτση της οποίας σύμβουλος ήταν ο νυν Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, με ποσό χαμηλότερο του ενός δις. 

     Το εξωφρενικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο όμιλος της L.D. δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ, ως αντίτιμο για την παραχώρηση αυτής της έκτασης των 6.250 στρεμμάτων, διότι του δόθηκε εγγυητική επιστολή του Δημοσίου, η οποία επιβάρυνε το Ελληνικό χρέος, κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ by Voula Zisopoulou on Scribd

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: