Να είναι δωρεάν οι παραστάσεις της παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ για τα σχολεία

By on 27/01/2023

Τα ΔΗΠΕΘΕ ιδρύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ’80, με μεγάλο αγώνα των ηθοποιών,  για να καλύψουν, από τη μια, τις ανάγκες του λαού για ποιοτικό θέατρο στην περιφέρεια και, από την άλλη, για να συμβάλλουν ώστε να υπάρχουν θέσεις εργασίας για τους ηθοποιούς, που είναι ένας κλάδος ο οποίος μαστίζεται από την ανεργία. Στην πορεία τα ΔΗΠΕΘΕ απομακρύνθηκαν από τον ρόλο τους αυτό και στην λογική κόστους – οφέλους εμπορευματοποιήθηκαν περαιτέρω  οι λειτουργίες τους.

Η επιδίωξη του μέγιστου κέρδους συνήθως επιβάλλει στα ΔΗΠΕΘΕ μια τιμολογιακή πολιτική, που κάνει απαγορευτική την πρόσβαση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων στο θέατρο. Αυτό επιβάλλεται και από τη μειωμένη χρηματοδότηση του κράτους τα τελευταία χρόνια. 

Αυτήν την περίοδο σχολεία του Δήμου μας και της Περιφέρειας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους, οργανώνουν τη συμμετοχή τους στην  παράσταση της παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.  Αυτή η θετική πρωτοβουλία που πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί αφού φέρνει τα παιδιά σε επαφή με αυτή τη μορφή τέχνης, ακυρώνεται στην πράξη από το γεγονός ότι για να συμμετέχουν καλούνται να πληρώσουν εισιτήριο .  

Σε μια περίοδο που οι γονείς βρίσκονται αντιμέτωποι με την τεράστια ακρίβεια στους λογαριασμούς ενέργειας, στο Σούπερ Μάρκετ, τα καύσιμα, που έρχονται αντιμέτωποι  με κάθε λογής λίστες, κουμπαράδες κτλ για να καλύψουν κενά που έπρεπε το κράτος να επιλύει στα σχολεία, τώρα ζητάνε από τους γονείς εισιτήριο για να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε παραστάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα του σχολείου.  

Οι γονείς δεν πρέπει να ανεχτούν αυτή την κατάσταση. Για να συμμετέχουν τα παιδιά τους σε δημιουργικές δράσεις στο σχολείο να πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Πρέπει να αγωνιστούν για ένα σχολείο με πλούσιες δραστηριότητες που θα είναι δωρεάν για όλους.

Καλούμε το κράτος, την Περιφέρεια, το Δήμο Κοζάνης, το ΔΗΠΕΘΕ να αναλάβουν το κόστος των παραστάσεων και της μεταφοράς των μαθητών ώστε οι παραστάσεις να είναι δωρεάν για τα παιδιά των σχολείων που συμμετέχουν σε τέτοιες δραστηριότητες 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: