Με νέο εργαστήριο την έκλειψη του ηλίου συνεχίζεται η συμμετοχή της Βιβλιοθήκης Κοζάνης στο πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης “ΑλλάΖΩ Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη… στο σπίτι”

By on 28/05/2020

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης συνεχίζει την συμμετοχή της στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας “ΑλλάΖΩ Σελίδα…από τη βιβλιοθήκη ↔ στο σπίτι”, με νέα δράση και θεματολογία.

Το νέο εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών και σ’ αυτό θα μελετήσουμε το φαινόμενο της ηλιακής έκλειψης και θα πειραματιστούμε με τη σχηματική αναπαράστασή του με τη βοήθεια χάρτινων κατασκευών του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης.

“Τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί από τον ήλιο…” σύμφωνα με μια αρχαιοελληνική παροιμία. Ο ίδιος ο ήλιος όμως, μπορεί να κρυφτεί;

Αν την ώρα που κάνατε την πρωινή σας βόλτα ή το πρώτο σας μπάνιο στη θάλασσα, ξαφνικά χανόταν ο ήλιος, τι θα σκεφτόσασταν; Αν ένα σώμα έμπαινε μπροστά από τον ήλιο και τον έκρυβε για λίγο, τι θα γινόταν; Πριν από 2.605 χρόνια, ο ήλιος “έλειψε” για λίγο από τον ουρανό, η μέρα έγινε νύχτα ξαφνικά και ένα δαχτυλίδι από φωτιά έμεινε να φωτίζει ελάχιστα. Κάποιοι τρόμαξαν, κάποιοι άλλοι εντυπωσιάστηκαν… Ο Θαλής ο Μιλήσιος όμως, παρατηρούσε με απόλυτη προσοχή το εντυπωσιακό και σπάνιο ουράνιο φαινόμενο που ο ίδιος είχε προβλέψει σωστά για πρώτη φορά στην ιστορία…

Όσοι θελήσετε να συμμετάσχετε μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο (download) και να μελετήσετε αρχικά τις οδηγίες του εργαστηρίου που εμπεριέχονται στο αρχείο που επισυνάπτεται στο τέλος της σελίδας. Στην προτεινόμενη βιβλιογραφία, υπάρχουν και πάλι οι υπερσύνδεσμοι (link) για βιβλία σε ψηφιακή μορφή και προτεινόμενα βίντεο.

Μπορείτε να βγάλετε φωτογραφία την σχηματική αναπαράσταση της ηλιακής έκλειψης και να τη στείλετε στην Βιβλιοθήκη μας, στο email: [email protected], κι εμείς θα τα αναδημοσιεύσουμε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης!

Μένουμε ασφαλείς, διαβάζουμε στο σπίτι. 

Για να ανοίξτε ή να κατεβάσετε το επισυναπτόμενο αρχείο πατήστε εδώ

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: