Μεσπιλέα – Σουρβιά – Mespilus germanica – Medlar

By on 02/01/2022
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Σταύρου Π. Καπλάνογλου Γεωπονου
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Γερμανική μουσμουλιά ; ή Σουρβία ή επιστημονικά Mespilus Germanica , έχει ένα σφαιρικό καρπό ,σε χρώμα καφέ με 4-5 αποφύσεις στο κάτω μέρος του με γεύση ελαφρώς στυφή,αφού γίνει η συλλογή και ωριμάσει αρκετά είναι νόστιμος . Είναι φρούτο που γλυκαίνει και γίνεται φαγώσιμο μόνον αν πιάσουν οι παγωνιές ή αν αποθηκευτεί μέσα σε άχυρα .
Παρά το βοτανικό, γερμανικό, όνομα της ,είναι αυτοφυής στη Μικρά Ασία και αναφέρεται στην αρχαιοελληνική γραμματεία, ως μέσπιλον .
Η μούσμουλα είναι ένα πολύ θεραπευτικό φρούτο και χρησιμοποιείται στη λαϊκή ιατρική, καθώς και στην κοσμετολογία. Τα λουλούδια της μουσμουλιάς είναι ένα καλό φυτό μελιού.
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Το Mespilus germanica περιέχει διάφορα φυτοχημικά που ποικίλλουν μεταξύ γονότυπου ( Ο γονότυπος ενός οργανισμού είναι το πλήρες σύνολο του γενετικού υλικού του ) , ωρίμανσης καρπού, χρόνο συγκομιδής και συνθήκες αποθήκευσης. Οι καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε μονοτερπένια και οργανικά οξέα . Τα αμινοξέα, τα σάκχαρα και τα οργανικά οξέα επηρεάζουν τη γεύση.
Οι καρποί της μουσμουλιάς περιέχουν σχεδόν όλες τις βιταμίνες (C, A, B 1 , B 2 , B 3 , B 6 , B 9 ), μέταλλα (κάλιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ιώδιο, ασβέστιο, φώσφορο, νάτριο, σελήνιο, ψευδάργυρο και άλλες ) και οργανικά οξέα (κιτρικό, μηλικό). Τα φρέσκα μούσμουλα περιέχουν περισσότερα από 10% σάκχαρα.
Τα φυτοχημικά και οι τανίνες που περιέχονται στους καρπούς της μουσμουλιάς επιδρούν θετικά στην πορεία των γαστρεντερικών παθήσεων, ομαλοποιούν τη λειτουργία του εντέρου και ανακουφίζουν από τον πόνο σε περιπτώσεις πέτρας στα νεφρά και εναποθέσεις ουροποιητικού συστήματος.
Λόγω της διουρητικής και στυπτικής τους δράσης, τα φρούτα έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή ιατρική .
Η σύνθεση των φρούτων των Μακεδονικών μούσμουλων είναι παρόμοια με τα μήλα: Σακχαρόζη Οξύ μήλου Λεμόνι. Βιταμίνες C, E, B, K, καροτίνη, βήτα-καροτένιο.
Μικροστοιχεία: ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, ιώδιο, ψευδάργυρος, μαγγάνιο, σίδηρος, μαγνήσιο, σελήνιο. Οι καρποί της σορβιάς περιέχουν, ανάμεσα σε άλλες ουσίες, τανίνη, βιταμίνη C και υδροκυανικό οξύ (το οποίο εξαφανίζεται με το μαγείρεμα). Έχει χαμηλές θερμίδες. Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν αυτά τα επιπλέον κιλά.Ο καρπός περιέχει πολλές φυτικές ίνες, που βοηθούν στην υγιή πέψη βοηθώντας στον καθαρισμό του εντερικού σωλήνα από ανεπιθύμητες ουσίες. Τα φύλλα του δέντρου είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η μέγιστη συγκέντρωση μπορεί να παρατηρηθεί στα τέλη της άνοιξης.
Το μέγεθος μερίδας των 100 γραμμαρίων παρέχει:
0,5 g πρωτεΐνης, 74 g υγρασίας, 0,1 g λίπους, 88 θερμίδες, 0,6 g τέφρας, 1,3 g διαιτητικών ινών και 24 g υδατανθράκων. Καλύπτει 15% σίδηρο, 5% βιταμίνη Β1, 4,10% ασβέστιο, 2,31% ριβοφλαβίνη, 1,25% νιασίνη, 1% πρωτεΐνη και 0,29% λιπιδικό λίπος.
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται: Στο παρελθόν, χρησιμοποιούσαν τα σούρβα ως φάρμακο κατά την εμμηνόπαυση, για την διάρροια, σαν ρυθμιστή της κυκλοφορίας του φλεβικού συστήματος και σε ανωμαλίες του κυκλοφορικού π.χ, στην αντιμετώπιση των κιρσών και του συνδρόμου “βαριών ποδιών”.
– Μικροβιακές μολύνσεις
Η πλούσια σύστασή τους σε φλαβονοειδή και φαινολικές ενώσεις τα καθιστούν ιδιαίτερα ευεργετικά, για τη θεραπεία μικροβιακών μολύνσεων, με ενδείξεις όπως αμυγδαλίτιδα, βρογχίτιδα, αποστήματα στοματικά και περιοδοντικά, βήχας, εμπύρετα κρυολογήματα, φλεγμονές του γαστρεντερικού συστήματος.
– Πνευμονία
Ένα αφέψημα λουλουδιών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία φλεγμονωδών διεργασιών στους πνεύμονες, όπως οι βρόγχοι, το άσθμα και άλλες κοινές αιτίες γρίπης
– Όρεξη
Βοηθά στην έκκριση των γαστρικών υγρών, ενώ καταπολεμά την έλλειψη της όρεξης.
– Διαβήτης
Τα φύλλα περιέχουν έναν πολυσακχαρίτη και τριτερπένια, τα οποία βοηθούν το σώμα να παράγει την ινσουλίνη, ιδιότητα η οποία χρησιμοποιείται στον σακχαρώδη διαβήτη.
– Διούρηση -βήχας -κολικοί
Τα λουλούδια της, χρησιμοποιούνται ως αφέψημα ή έγχυμα, για τον καθαρισμό του οργανισμού, σαν διουρητικά, στην αντιμετώπιση κολικών και του βήχα.
–Νεφρά
Εξαλείφει τη δυσλειτουργία των νεφρών
– Αντιοξειδωτικό
Τα σούρβα έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν,εμπειρικά, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, ως αντιοξειδωτικός παράγοντας σε ποτά και στην παραδοσιακή ιατρική, ως υπογλυκαιμικό και προληπτικό των δευτερογενών συμπτωμάτων του διαβήτη.
Τα τελευταία χρόνια μελετάται η χημική σύσταση σε συνδυασμό με τις φαρμακολογικές ιδιότητες του καρπού της μουσμουλιάς –Αντικαρκινική δράση
Εξαιτίας της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε πολυφαινόλες, αλλά και στην παρουσία αμυγδαλίνης, τους έχει αποδοθεί αντικαρκινική δράση.
Λεϊσμανίασης του δέρματος.
Πολλοί κάνουν λόγο και για την αποτελεσματικότητα της χρήσης βάμματος στην αντιμετώπιση της λεϊσμανίασης του δέρματος.
– Βελτιώνει την όραση
Βελτιώνει την όραση, λόγω της μεγάλης ποσότητας καροτενίου και βήτα-καροτενίου, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός για την παραγωγή βιταμίνης Α.
– Ενισχύει τα έντερα και βελτιώνει την πέψη σας
. – Καρδιά
Το κάλιο, που βρίσκεται στα φρούτα, σταθεροποιεί την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, για μια πιο υγιή κυκλοφορία. Αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού σε λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Εκτός από τα φρούτα της, η λαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί, επίσης, τα λουλούδια, τα φύλλα, τους σπόρους της.
–Αιμοστατικό Ένα αφέψημα μεσαίου φύλλου θεωρείται αιμοστατικό. Οι σπόροι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για τους κόκκους καφέ
– Χρήση των φύλλων
Δεν είναι τυχαίο πως στην αρχαιότητα, Έλληνες και Ρωμαίοι κάνουν συχνές αναφορές στην πολύτιμη χρήση της μεσπιλιάς ως θεραπευτικό βότανο. Οι ιδιότητες που παρουσιάζουν τα φύλλα της είναι πολλαπλές.– Στην βιβλιογραφία αναφέρονται μια σειρά ασθενειών που τα σούρβα συμβάλουν στην αποθεραπεία τους όπως :
Αιματοποιητική Θεραπεία λοίμωξης του παχέος εντέρου .
Θεραπεία διάρροιας
.Εσωτερική θεραπεία αιμορραγίας.
Ενδυνάμωση δέρματος.
Απομάκρυνση του αποστήματος του λαιμού κ.α.
– Χρήση καρπών
Θεραπεία διάρροιας,
θεραπεία εσωτερικής αιμορραγίας
Θεραπεία εντερική φλεγμονή ,
ενίσχυση των νεύρων.
Εξάλειψη του φουσκώματος του στομάχου .
Θεραπεία δυσμηνόρροιας
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ (Αντενδείξεις και παρενέργειες )
– Οι έχοντες πεπτικό έλκος
Τα φρέσκα μούσμουλα αντενδείκνυται για πεπτικό έλκος, έλκους δωδεκαδακτύλου
–Οι έχοντες γαστρίτιδα & παθήσεις παγκρέατος
Τα φρέσκα μουσμούλα αντενδείκνυται και για γαστρίτιδα με υψηλή οξύτητα και παθήσεις του παγκρέατος (ειδικά για άγουρα φρούτα). καθώς τα οργανικά οξέα που περιέχουν μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
– Προσοχή στα παιδιά
Τα παιδιά χορηγούνται μούσμουλα πολύ προσεκτικά, ξεκινώντας με μικρές δόσεις για να αποκλειστούν οι αλλεργίες.
– Θηλάζουσες μητέρες
Τα μούσμουλα εισάγονται στη διατροφή μιας θηλάζουσας γυναίκας με προσοχή, καθώς αυτό το φρούτο μπορεί να προκαλέσει αλλεργικά εξανθήματα στο παιδί .
– Οι δυσκοίλιοι
Άγουρα φρούτα δεν πρέπει να καταναλώνονται εάν είστε επιρρεπείς στη δυσκοιλιότητα
ΠΡΟΣΟΧΗ
Η παρουσίαση των βοτάνων σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί ιατρική συνταγή και έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα
Σε περιπτώσεις, διαπίστωσης παρενερ γειών η καλύτερη λύση είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: