Λάζαρος Μαλούτας: «Η περιοχή απαιτεί το κυβερνητικό ενδιαφέρον»

By on 12/04/2021

Είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες, ότι την ευθύνη διαχείρισης της πανδημίας του κορονοϊού στην πατρίδα μας έχει η Κυβέρνηση δια των αρμοδίων οργάνων της. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας, ο ΕΟΔΥ, η Επιτροπή λοιμοξιολόγων, η Εθνική Επιτροπή  Εμβολιασμού, η Πολιτική προστασία, καθώς και τα κατά περίπτωση αρμόδια Υπουργεία. Μοναδική αρμοδιότητα της Αυτοδιοίκησης είναι αυτή του ελέγχου εφαρμογής των μέτρων, δια της Δημοτικής Αστυνομίας, όπου και με όποιες δυνάμεις αυτή υπάρχει. 

 

Από την άλλη πλευρά μάλιστα, έχει ασκηθεί κριτική στην κυβέρνηση ότι θα έπρεπε να εμπλακεί στην διαχείριση της πανδημίας και η Τοπική αυτοδιοίκηση. Όσες μάλιστα φορές Υπουργοί επισκέφθηκαν την περιοχή και είχαν συναντήσεις με φορείς, αυτό έγινε μόνο και μόνο για συζήτηση, ενώ οι αποφάσεις ήταν ήδη ειλημμένες.

 

Είναι γεγονός, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ούτε την ενημέρωση, ούτε την ειδική γνώση, ούτε τους ειδικούς επιστήμονες προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση. Εξάλλου τα ελάχιστα στοιχεία που μας χορηγούνται, έχουν ποιοτικό και μόνο χαρακτήρα, ενώ τα ποσοτικά τα μαθαίνουμε ταυτόχρονα με όλους τους πολίτες. 

 

Η οικονομία της περιοχής, οι επιχειρήσεις, το εμπόριο έχουν πληγεί σκληρά από την περίοδο των μνημονίων, τη συνεχιζόμενη απολιγνιτοποίηση και τα επανειλημμένα lock down. Όλο το διάστημα της πανδημίας οι επιχειρήσεις της περιοχής, που είναι μικρές οικογενειακές, τηρούσαν σχολαστικά τα μέτρα προστασίας.

 

Ακόμη, το Μαμάτσειο Νοσοκομείο είναι σε τραγική κατάσταση. Παρά τη συνεχή αύξηση των διατιθέμενων κλινών για COVID-19, τη μίσθωση κλινών σε ιδιωτική κλινική στην Κοζάνη, ακόμη και σήμερα αδυνατεί να περιθάλψει όλα τα προσερχόμενα περιστατικά, με συνέπεια αυτά να διακομίζονται σε άλλα Νοσοκομεία. 

 

Πάντα σεβόμαστε τους ειδικούς επιστήμονες και όσους λαμβάνουν αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο, ενώ η περιοχή βρίσκεται στη δίνη μιας υγειονομικής κρίσης. Όμως για άλλη μία φορά γεννώνται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται. Χρειαζόμαστε πλέον σαφείς απαντήσεις.

 

Καλούμε την Πολιτεία, τον ΕΟΔΥ την Επιτροπή Λοιμοξιολόγων να δείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση της πανδημίας στην Π.Ε. Κοζανης χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα υγειονομικά μέσα (στοχευμένα rapid test, ιχνηλατίσεις, περισσότερους εμβολιασμούς).

Καλούμε επίσης την Πολιτεία να σταθεί και να στηρίξει έμπρακτα τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις τους, καθώς οι οικονομικές συνέπειες με τη μετάβαση στην απολιγνιτοποίηση αλλά και το παρατεταμένο lockdown, έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση. Η περιοχή πρέπει να επιβιώσει και η Πολιτεία οφείλει να βοηθήσει. 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: