Κυκλοφόρησε το βιβλίο «Εικόνες της Δυτικής Μακεδονίας» της Δήμητρας Καραγιάννη από τις Εκδόσεις Παρέμβαση

By on 23/01/2021

Φωτογραφίες: Σάκης Αναστασόπουλος, Θανάσης Γαύρος, Γρηγόρης Δάλλης, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξης Κασνάκης, Χρήστος Λαμπριανίδης, Κώστας Παπαϊωάννου, Αντώνης Σβολιαντόπουλος, Δημήτρης Στραβού

    Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Παρέμβαση το βιβλίο «Εικόνες της Δυτικής Μακεδονίας» της Δήμητρας Καραγιάννη σε φωτογραφίες Σάκη Αναστασόπουλου, Θανάση Γαύρου, Γρηγόρη Δάλλη, Γιάννη Ιωαννίδη, Αλέξη Κασνάκη, Χρήστου Λαμπριανίδη, Κώστα Παπαϊωάννου, Αντώνη Σβολιαντόπουλου, Δημήτρη Στραβού.

    Ένα ξεχωριστό βιβλίο, ένα λεύκωμα, μια πολυσυλλεκτική έκδοση, που περιλαμβάνει κείμενα για ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία, χρονολογίες σταθμούς στην ιστορία του τόπου, εντυπωσιακές εικόνες της ευρύτερης περιοχής και αποσπάσματα έργων λογοτεχνών της κάθε πόλης. Εννιά εξαιρετικοί φωτογράφοι πλαισιώνουν με φωτογραφίες τους το βιβλίο,  προσεγγίζοντας την περιοχή ο καθένας με την ξεχωριστή ματιά του.

     Τα ιστορικά, λαογραφικά, πολιτιστικά και κοινωνικά στοιχεία που αποτυπώνονται στα κείμενα, περιγράφουν τον ξεχωριστό και αινιγματικό αυτόν τόπο της Βόρειας Ελλάδας που συνδυάζει αρώματα, χρώματα, εικόνες κι εποχές. Το βιβλίο περιγράφει όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν την ταυτότητα της Δυτικής Μακεδονίας, σε μια συμπυκνωμένη αποτύπωσή τους. Η έκδοση είναι δίγλωσση, στα ελληνικά και στα αγγλικά.

     Με μοναδική δύναμη και αισθαντική λιτότητα, οι φωτογραφίες έρχονται να φωτίσουν το σήμερα, να σκιαγραφήσουν τη γοητεία του τοπίου, να μεταδώσουν την σπάνια «ενέργεια» της περιοχής και να αναδείξουν την ομορφιά της. Η Δυτική Μακεδονία, η ωραία άγνωστη της Βόρειας Ελλάδας, μας συστήνεται απ’ την αρχή. 

     Η μετάφραση στα αγγλικά είναι της Άννας Κουστινούδη. 

    Το κείμενο επιμελήθηκε ο Κώστας Θ. Ριζάκης. Τη γραφιστική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Βεργουλιάδης.

 

Εικόνες της Δυτικής Μακεδονίας: Ένα βίντεο με αφορμή το βιβλίο

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: