giapraki.com

Κοπή βασιλόπιτας και απολογισμός του έργου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης για το 2021

????????????????????????????????????

Το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης έκοψε χθες, 20-1-2022, την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα, στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, προχωρώντας παράλληλα και σε έναν σύντομο απολογισμό του έργου της Εφορείας κατά το 2021, τον οποίο και δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα.

Επιγραμματικά, αναφέρουμε τα εξής:

Κατά το 2021 η ΕΦΑ Κοζάνης χειρίστηκε δύο έργα ΕΣΠΑ (ΟΧΕ), συγκεκριμένα το έργο της ανάδειξης του οικισμού της αρχαίας Αιανής και το έργο της συντήρησης – αποκατάστασης του Δυτικού Πύργου του Βυζαντινού Κάστρου Σερβίων. Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη. 

Παράλληλα: Εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ του ΥΠΠΟΑ και βρίσκεται σε διαδικασία υλοποίησης το έργο «Τα χρώματα της Σιάτιστας». Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές, με δια ζώσης και ψηφιακές δράσεις, που αφορούν στα αρχοντικά Πούλκως και Μαλιόγκα στη Σιάτιστα. 

Έγινε επίσης πρόταση συμμετοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής, με πέντε επιγραφές, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Επιγραφικού Μουσείου.

Έγιναν προτάσεις έργων για ένταξη σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως και στο ταμείο Ανάκαμψης. Αφορούν σε συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη μνημείων και ολόκληρων περιοχών, καθώς και στην οργάνωση χώρων υλοποίησης εκδηλώσεων (μουσείο Αιανής, Αρχοντικά Γρ. Βούρκα και Πούλκως). 

Εκπονήθηκαν επίσης μνημόνια συνεργασίας για οκτώ έργα ΕΣΠΑ τρίτων, έργα δηλαδή με φορείς υλοποίησης τους Δήμους και την Περιφέρεια. Δύο από αυτά υλοποιήθηκαν ήδη.

Σημαντικό δυναμικό του μόνιμου προσωπικού, 12 άτομα, απασχολήθηκε και φέτος κατ’ αποκλειστικότητα σχεδόν με τα έργα ΑΠΕ – Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα. Περιλαμβάνουν αυτοψίες, διεκπεραιώσεις των υποθέσεων, εισαγωγή των θεμάτων στο Τοπικό Συμβούλιο ή στο ΚΑΣ, επιβλέψεις έργων και σωστικές ανασκαφές. Αξιοσημείωτη είναι η εν εξελίξει ανασκαφική έρευνα στη θέση Αλώνια Ποντοκώμης, όπου διερευνούνται οικιστικά κατάλοιπα προϊστορικών και ελληνιστικών χρόνων. Διεκπεραιώθηκαν περισσότερες από 1500 υποθέσεις, ελέγχθηκαν δε περισσότερα από 130.000 στρέμματα γης.

ΟΡΥΧΕΙΑ ΔΕΗ: Συνεχίστηκαν και το 2021 οι ανασκαφές στις περιοχές επέκτασης των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, συγκεκριμένα στο ορυχείο Μαυροπηγής, με πολύ σημαντικά ευρήματα, προερχόμενα κυρίως από νεκροταφεία που χρονολογούνται από την πρώιμη εποχή σιδήρου (1100 π.Χ.) έως και τα βυζαντινά χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο φετινό ΑΕΜΘ, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι διαδικτυακά. Εκτός των ανασκαφών έγιναν εργασίες καταγραφής, συντήρησης, σχεδίασης, οργάνωσης του ψηφιακού αρχείου, ψηφιοποίηση ημερολογίων, φωτογραφιών και σχεδίων. 

ΛΙΜΝΗ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ: Συνεχίστηκαν οι ανασκαφές στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου. Ανασκάφηκε μέρος αγροικίας των ελληνιστικών χρόνων στη θέση Πλατάνια Γουλών καθώς και ρωμαϊκός τάφος με πλούσια κτερίσματα. 

 

Όλα τα παραπάνω, που συνιστούν από μόνα τους έναν τεράστιο φόρτο εργασίας, υλοποιήθηκαν και το 2021 υπό τη σκιά της πανδημίας του covid-19, ως εκ τούτου με πολλές, ιδιαίτερες και πρωτόγνωρες δυσκολίες που μας έχουν κουράσει όλους. Ελπίζουμε και ευχόμαστε γρήγορα να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση που ζούμε. 

Με αυτή τη βασική ευχή, ευχόμαστε το 2022 να είναι μια καλή και δημιουργική χρονιά για τον καθένα μας ξεχωριστά και για την Εφορεία μας, με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. 

Ευχαριστούμε θερμά την Εταιρεία Αφοί Ξανθόπουλοι Ο.Ε. για την χορηγία της βασιλόπιτας και το βιβλιοπωλείο Πάπυρος για το βιβλίο που προσφέρθηκε ως δώρο στην τυχερή της φετινής χρονιάς.

 

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ!!!

 

Για την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης

Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη

Προϊσταμένη ΕΦΑ Κοζάνης

Exit mobile version