Καύση απορριμμάτων – Επικίνδυνα επιχειρηματικά σχέδια με την υγεία και την ζωή του λαού της Δυτικής Μακεδονίας

By on 22/09/2020

Στη Δυτική Μακεδονία ήδη εδώ και χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων γίνεται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Το τελευταίο διάστημα επιταχύνονται τα σχέδια και για καύση απορριμμάτων στην περιοχή.

Η κυβέρνηση επιταχύνει την υλοποίηση έργων «ηλεκτροπαραγωγής από το παραγόμενο βιοαέριο από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων». Πρόκειται για υποκρισία καθώς κλείνουν τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με λιγνίτη στην περιοχή μας με το πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος και από την άλλη μας φέρνουν την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων.

Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και η επικίνδυνη, καρκινογόνος καύση απορριμμάτων αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης της ΝΔ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που θα θησαυρίζουν εις βάρος των λαϊκών αναγκών.

Μια τέτοια εξέλιξη θα έρθει να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Μακεδονίας από την ανεξέλεγκτη λειτουργία όλα αυτά τα χρόνια της ΔΕΗ Α.Ε, και θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον καρκίνο στις πόλεις και τα χωριά της, αφού η καύση των RDF/SRF έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και την εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων μεγάλης τοξικότητας, τις διοξίνες και τα φουράνια, όπως και άλλων βλαπτικών ρύπων.

Τώρα είναι η ώρα για μαζικούς και μαχητικούς αγώνες. Τώρα ο αγώνας δυναμώνει! Είμαστε κατά της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων. Ο κάθε σύλλογος, ο κάθε φορέας και σωματείο να πάρει την υπόθεση στα χέρια του.

Συντονιστικό Εργατικών Σωματείων και Φορέων Δυτικής Μακεδονίας ενάντια στης απολιγνιτοποίηση.

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: