Καλή εβδομάδα, δι’ ευχών (και) της ‘’Οσίας μητρός ημών Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης της εκ Σερβίων Μακεδονίας’’.

By on 06/07/2021

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

Επιτελέσαμε (4-7-2021, Κυριακή Β’ Ματθαίου) σύναξη ‘’εν Σερβίοις (Κοζάνης)’’ (Δίπτυχα της Εκκλησίας της Ελλάδος 2021) της ‘’Οσίας μητρός ημών Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης της εκ Σερβίων Μακεδονίας’’ (Ακολουθίαι της Οσίας υπό του [μακαριστού] Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης Διονυσίου. Εν Αθήναις 1965). 

Χαίροις των Σερβίων κόρη σεμνή, // αρετών δοχείον ευωδία χριστιανοίς, // ζάλης εν τω βίω δεινώς ημάς νεκρούσης, // λύτρωσαι,  Θεοδώρα, Χριστώ πρεσβεύουσα. (Μεγαλυνάριον).

Γιορτάζουμε σήμερα, Δευτέρα, 5-7-2021, τη μνήμη των Οσίων, Αθανασίου του εν Άθω και Λαμπαδού του θαυματουργού. 

Περιβαλλόμαστε από Οσίους της Εκκλησίας. Από ευωδιάζοντα πρότυπα αγάπης, ειρήνης και ενότητάς μας με το Θεό και τους συνανθρώπους μας, πρότυπα συγχωρητικότητας. Πρότυπα που τα βιώματά τους μπορεί η Παιδεία να τα βάλει θεμέλιο και υφαντικό ιστό για να βγάλει στην επιφάνεια το ανθρώπινο πρόσωπο από την αδρανοποίησή του και τη σκλήρυνσή του μέσα στo περιχαρακωμένο ατομικό κέλυφος.  

 

Δι’ ευχών τους, καλημέρα! και καλή (με υγεία και χαρά – δωρεές του Θεού) εβδομάδα!

 

Η αναφορά της Ακολουθίας στην Αγία Θεοδώρα με τη φράση ‘’της εκ Σερβίων Μακεδονίας’’ ακουμπά την ψυχή μας κι έρχεται να σχετιστεί με τη διακήρυξη στο Βελβεντό (12-1-2020, εκδήλωση για την επανασύσταση του Δήμου Βελβεντού) από τον (τότε) Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, όπως είχα γράψει σε άρθρο μου:  

 

‘’Αναφερόμενος στο Βελβεντό και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, είπε: ‘’Η περιοχή ήταν μέρος του Μακεδονικού βασιλείου, ενεργό μέρος του μακεδονικού βασιλείου, ιδίως τη μεγάλη εποχή, την ένδοξη εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου’’.  Και αμέσως μετά πρόσθεσε: ‘’Ξέρουμε τη συμμετοχή στον Μακεδονικό Αγώνα – τι οφείλει ο Μακεδονικός Αγώνας σ’ αυτήν εδώ την περιοχή για την υπεράσπιση της Μακεδονίας μας. Κι όλοι γνωρίζουμε, και αυτό ουδείς μπορεί σήμερα να το αμφισβητήσει ότι η αυθεντική Μακεδονία, η Μακεδονία του Αλεξάνδρου και του Φιλίππου είναι μία και είναι Ελληνική’’. (απομαγνητοφώνηση από τα βίντεο των ΜΜΕ).  

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

5-7-2021

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: