Κάλεσμα στο 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης

By on 06/06/2019

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοζάνης αποτελεί ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων της πόλης, μια αφορμή για συζήτηση με ένα και μόνο στόχο: Μια δίκαιη και αλληλέγγυα κοινωνία.

Τα προηγούμενα χρόνια με την παρουσία του στην πόλη προσπάθησε να συμβάλει με ουσία στο διάλογο για θέματα ρατσισμού και διακρίσεων, να προκαλέσει και συνακόλουθα να διευρύνει τα όρια του σεβασμού της κοινότητας. Δεν έχει κομματικό χρωματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι βαθιά πολιτικό. Συμπορεύεται με συλλογικότητες και ομάδες σε έναν κοινό αγώνα.

Φέτος, ανάμεσα από εκλογικές αναμετρήσεις, σε ένα δυστοπικό πολιτικό τοπίο, το Φεστιβάλ προσπαθεί να ανακεφαλαιώσει ένα χρόνο δύσκολο, μουδιασμένο αλλά παράλληλα ωριμότητας και συνειδητοποίησης.

 

8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης  

Πως να αντισταθούμε σε αυτά, που αρνούμαστε πως υπάρχουν…

Σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους,

το να λες την αλήθεια είναι μια πράξη επαναστατική. (Τ. ‘Οργουελ)

Μια κοινωνία οφείλει να θέτει κάποια ερωτήματα στον εαυτό της. Είμαι μια δίκαια κοινωνία; Σέβομαι τα δικαιώματα των μελών μου; Προάγω την αλληλεγγύη μεταξύ τους; Σέβομαι τους φυσικούς πόρους; Δημιουργώ τις συνθήκες να ζήσουν ως ελεύθεροι και δημιουργικοί άνθρωποι; Εκπαιδεύω τα νέα μέλη για την υγιή συνέχειά μου; Μήπως είμαι μια ρατσιστική κοινωνία; Μήπως είμαι μια σεξιστική κοινωνία; Μήπως είμαι μια κοινωνία ανισοτήτων για λίγους;

Η κοινωνία δεν είναι δίκαιη, δεν σέβεται, εθελοτυφλεί, δεν εφαρμόζει. Αλλά η κοινωνία δεν έχει οντότητα. Τα μέλη της της δίνουμε οντότητα, και αυτά τα ερωτήματα στρέφονται σε μας.

Σπάνια όμως τα δεχόμαστε, αυτούσια, χωρίς φίλτρα. Αρνούμαστε την αλήθεια, την αλήθεια που πηγάζει πρώτα από τις πράξεις μας, και όχι από τη θεωρία. Αρνούμαστε πολλές φορές με τέτοια ένταση, ώστε καθιστούμε ένα ολόκληρο κομμάτι της πραγματικότητας μη ορατό σε μας, άρα μη υπαρκτό.

 

Και τέτοια χαρακτηριστικά δίνουμε στην κοινωνία μας. Και μια κοινωνία που δεν «βλέπει» δεν μπορεί να αλλάξει.

Μέσω του 8ου Φεστιβάλ θέλουμε να γυρίσουμε στα ουσιαστικά, στον άνθρωπο ως συνέχεια της κοινωνίας και την κοινωνία ως συνέχεια του ανθρώπου, στα μικρά εκείνα καθημερινά που ορίζουν τα μεγάλα. Στις πράξεις μας, στις μη-πράξεις μας, στις λέξεις μας, στις ανθρώπινες και απάνθρωπες σχέσεις μας.

 

Σας περιμένουμε για 8η χρονιά στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κοζάνης,  που θα πραγματοποιηθεί στην αυλή του Βαλταδώρειου Γυμνασίου Κοζάνης και σε άλλα σημεία της πόλης στις 28, 29 & 30 Ιουνίου.

https://www.facebook.com/events/386782502179418/

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: