Θωμάς Γκατζόφλιας: Ανοιχτή Επιστολή Νο 8

By on 20/02/2019

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της αλληλογραφίας μας με Θεσμικούς Φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  και εν μέρει με Θεσμικούς Φορείς της Ελληνικής Επικράτειας, αλλά και τηs E.E. και των Χωρών της, σχετικά με τις εργασίας μας,  που δημοσιοποιούμε εδώ και 20 χρόνια.

 

Η πολύχρονη και δυσβάστακτη  οικονομική-κοινωνική-πολιτική κρίση στην χώρα μας και ειδικότερα η επερχόμενη άτακτη  μεταλιγνιτική εποχή στην Δυτική Μακεδονία, η οποία αφήνει τεράστιες και ποικίλες πληγές στην Περιφέρεια μας και στους κατοίκους των Περιοχών της,  μας ανάγκασε να χρησιμοποιήσουμε τον γραπτό λόγο για να καταθέσουμε, ως απλοί πολίτες, τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος, που έχει ήδη δημιουργηθεί και έτσι,   ως υπεύθυνα ενεργοί πολίτες, να συμβάλουμε με τεκμηριωμένες προτάσεις στο να βοηθήσουμε την παρούσα νέα γενεά, όπως έχουμε υποχρέωση, αλλά και τις επερχόμενες προσφέροντας ένα λιθαράκι σκέψης που έχει την δύναμη να οδηγήσει σε πράξη, εάν και εφόσον υπάρξει η βούληση από τους ιθύνοντες της εξουσίας..

Εδώ και δύο χρόνια, από Μάρτιο 2017, δημοσιοποιήσαμε στα Μ.Μ.Ε., μαζί με την παρούσα,    δεκαέξι (16) ανοιχτές επιστολές, και επισυνάψαμε άλλες εννέα (9) παλαιότερες και συγκεκριμένα από το έτος  1999,οι οποίες λόγω της σπουδαιότητας του περιεχομένου τους ακόμη και σήμερα είναι επίκαιρες.

Ο αριθμός των σελίδων μετά τις δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα μας «Η Πολιτεία της Ουτοπίας» ανέρχεται συνολικά  σε πάνω από τριακόσιες (300) με αποτέλεσμα να έχουμε θετικές και αρνητικές κριτικές για το μεγάλο πλήθος αυτών και μερικές φορές διάφορες αμφισβητήσεις,  ότι, δηλαδή, δεν είμαστε κατάλληλοι και δεν έχουμε ανώτατα γνωστικά επίπεδα ή εξειδικεύσεις για να τεκμηριώσουμε και να στηρίξουμε τις εργασίες μας και μάλιστα με τόσες ποικίλες και διαφορετικές μεταξύ τους θέσεις, απόψεις και αντικείμενα. Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την υποχρέωση και το δικαίωμα κάθε δημοκρατικού πολίτη να μη περιμένει «το μάνα εξ ουρανού», αλλά να συμβάλει στην αναγνώριση και επίλυση των προβλημάτων  με την παρατήρηση, την σύγκριση, την επισήμανση, τον θεωρητικό και πρακτικό σχεδιασμό, την κατάθεση τεκμηριωμένων και με επιχειρήματα θέσεων και απόψεων.

Επιγραμματικά προτείνουμε, υποστηρίζουμε και τεκμηριώνουμε τα παρακάτω :

Α .Ίδρυση Νομικού Προσώπου με μέλη Δ.Σ. : Εκπροσώπους της Κεντρικής Εξουσίας, του  1ου και 2ου της Αυτοδιοίκησης Δυτικής Μακεδονίας, της ΔΕΗ, του ΤΕΕ/Τ.Δ.Μ.,  Εκπρόσωπο ή Εκπροσώπους άλλων θεσμικών τοπικών φορέων της Δυτικής Μακεδονίας ανάλογα με το θεματολόγιο της ημερήσιας διάταξης (Επιμελητήρια, Εκκλησία, Δικαιοσύνη, Εργατικά κέντρα, Σύλλογοι Επιστημονικοί, Σύλλογοι Γεωργοκτηνοτροφικοί κ.ά.), (βλέπε επιστολές Νο 1,  2, 2 α, 3).

Β. Ίδρυση πολυεπιστημονικού Ινστιτούτου Ερευνών και Μελετών, ως κύριο σύμβουλο του παραπάνω Νομικού Προσώπου στην Δυτική Μακεδονία με έδρα τον Δήμο της Εορδαίας (βλέπε επιστολές 1, 2, 2α, 3), όπως την διακήρυξη  ίδρυσης ανήγγειλαν και όργανα του Ελληνικού Κράτους και της Ε.Ε., ξέχασαν όμως να τα υλοποιήσουν η Ευρωβουλή και η Βουλή των Ελλήνων (βλέπε επιστολή Νο 6α).

Τα παραπάνω  όργανα πρέπει να εξουσιοδοτηθούν από την κεντρική εξουσία του Ελληνικού Κράτους  με αρμοδιότητες :

α. Την αποκατάσταση, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πρώην ορυχείων της Δ.Μ.  (300.000 στρέμματα συμπεριλαμβανομένων και άλλων δημόσιων και κοινοτικών εκτάσεων), με στόχο κυρίως την  παραγωγή βιολογικών πρωτογενών προϊόντων (βλέπε επιστολές Νο 1, 1α, 1β, 1γ, 1δ,).

β. Την αξιοποίηση, εκμετάλλευση και βελτίωση των τεχνιτών λιμνών Πολυφύτου-Ιλαρίωνος και των γύρω περιοχών αυτών και όλου του φυσικού πλούτου της Δυτικής Μακεδονίας (βλέπε επιστολές 2, 2α).

γ. Την ίδρυση Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου στην Δυτική Μακεδονία και συγχρόνως κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας, κέντρο φιλοξενίας παιδιών που στερούνται μητρικής αγκαλιάς, κέντρο φιλοξενίας εργαζομένων, φοιτητών, συνοδών, Γηροκομείο (βλέπε επιστολή Νο 3).

δ. Την βολιδοσκόπηση-έρευνα Οργανισμών και Φορέων  του Εσωτερικού-Εξωτερικού (Ε.Ε., ΟΗΕ, Παγκόσμια Τράπεζα) για την εξεύρεση χρημάτων, για μελέτες και υποδομές (βλέπε τις παραπάνω επιστολές).

ε. Την εξεύρεση επενδυτών-χορηγών-δωρητών (βλέπε τις παραπάνω επιστολές).

στ. Τη διαχείριση των χρημάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, που θα εγκρίνονται για τα παραπάνω έργα (βλέπε τις παραπάνω επιστολές).

ζ. Τη διαχείριση του Πόρου, που υποχρεούται να καταβάλει η ΔΕΗ στις τοπικές κοινωνίες της Δ.Μ. για την αποκατάσταση του Περιβάλλοντος (βλέπε παραπάνω επιστολές).

Οι παραπάνω προτάσεις στοχεύουν αποκλειστικά στην αναβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας  και κατά προέκταση της χώρας σ όλους τους τομείς και ειδικά :

Στο περιβάλλον, στην υγεία , στην ανάπτυξη, στην μείωση της ανεργίας, στην παιδεία, στον τουρισμό από το  Εσωτερικό και το Εξωτερικό, στην αξιοπρεπή διαβίωση των κατοίκων, ειδικά των νέων και ειδικότερα των ατόμων με ειδικές ανάγκες κ. ά .

Επίσης προτείνουμε:

-Τρόπους  επικοινωνίας  με τους μετανάστες Έλληνες σ όλο τον κόσμο (βλέπε επιστολή Νο 4α).

-Τρόπους αναδιοργάνωσης του Ελληνικού Κράτους ( βλέπε επιστολή Νο 4).

-Συγκρίσεις σε διάφορους τομείς του Ελληνικού Κράτους με αντίστοιχούς της Ε.Ε. ή άλλων    Κρατών (βλέπε επιστολή Νο 1γ).

-Πρόβλεψη, ανάλυση, τεκμηρίωση, δημοσιοποίηση της σημερινής κοινωνικής και οικονομικής κρίσης  από το έτος 2000 (βλέπε επιστολή Νο 1γ).

-Διατήρηση στην συνεχή πρωταγωνιστική θέση παγκοσμίως του Ελληνικού Πολιτισμού (βλέπε επιστολή Νο 5).

-Πρόταση για μία ιδιότυπη συνεργασία της Περιοχής μας (Δυτική Μακεδονία)  με την Δημοκρατία της Γερμανίας (βλέπε επιστολή Νο 5α).

-Προτάσεις και αναλυτικές τεκμηριώσεις προς τους τοπικούς Θεσμικούς Φορείς της Δυτικής Μακεδονίας για να συμμετέχουν συλλογικά στις παραπάνω εφαρμογές (βλέπε επιστολή Νο 6).

-Αναφορές και προτάσεις στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου για μία σειρά παραλείψεων των Ευρωπαϊκών Οργάνων, του Ευρωκοινοβουλίου και της Ελληνικής Βουλής, οι οποίες και θεωρούνται και είναι   από τις σοβαρότατες ελλείψεις και που διαπιστώνονται και τεκμηριώνονται επιστημονικά . Αυτές για τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών ιδιαίτερα στις Περιοχές των Ορυχείων στον μικροχώρο, αλλά και στον μεγαχώρο αυτών. Καθώς επίσης για την πλημμελή εκπροσώπηση των Περιφερειών της Ε.Ε. στο Ευρωκοινοβούλιο κ.ά. (Βλέπε επιστολή Νο 7).

Τέλος καταγγέλλουμε, απόλυτα και τεκμηριωμένα, τις διαχρονικές πολιτικές πράξεις διάλυσης του μεγαλύτερου Φορέα της Χώρας την ΔΕΗ, που έγιναν με ατελή, αίολα και αδικαιολόγητα νομοθετήματα (όποιος έχει διαφορετική άποψη πολίτης ή Θεσμικός Φορέας, είμαστε στην διάθεση του για δημόσια συζήτηση, αλλά επώνυμα) και καταλήγουν σε βάρος των πολιτών και των εργαζομένων και γενικά του κοινωνικού συνόλου και κατά προέκταση της ίδιας της Χώρας μας (βλέπε επιστολή Νο 1δ).

Τα αποτελέσματα θετικά ή αρνητικά εκτός  από τους χιλιάδες-χιλιάδες αναγνώστες των εργασιών μας, θα φανούν  και από την ανταπόκριση που θα έχουν στην αλληλογραφία μας οι πάνω από 100 Θεσμικοί Φορείς που έγιναν αποδέκτες των θέσεων και των προτάσεών μας.

Οι παρακάτω Θεσμικοί  Φορείς είναι και αυτοί πλέον αποδέκτες, όπως και κάποιοι άλλοι, που θα γίνουν στο μέλλον  :

-Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

-12 Δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας.

-Επιμελητήρια : Εμποροβιομηχανικό, Οικονομικό, Τεχνικό,  Γεωτεχνικό Δυτικής Μακεδονίας.

-Σύλλογοι : Ιατρικοί, Φαρμακευτικοί, Οδοντιατρικοί, Δικηγορικοί Δυτικής Μακεδονίας.

-Εργατικά Κέντρα Δυτικής Μακεδονίας.

-Γεωργοκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Δυτικής Μακεδονίας.

-Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Νομού Κοζάνης.

-Υπουργείο Εσωτερικών.

-Άλλοι δύο Κρατικοί Φορείς.

-Φορείς (7) της Ε.Ε.

-Πανεπιστήμια Ελληνικά  είκοσι επτά (27) και ένα (1) Γερμανικό.

-Ευρωκοινοβούλιο και Βουλή των Ελλήνων (στους Θεσμικούς αυτούς Φορείς η αλληλογραφία με τις εργασίες μας θα ολοκληρωθεί μετά τις Ευρωεκλογές, για τεχνικούς λόγους).

-Κόμματα στη Βουλή των Ελλήνων.

-Γερμανίδα Καγκελάριο κα Άνγκελα Μέρκελ, μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας των Αθηνών.

Προσπαθώντας να κρατήσουμε τα προβλήματα της Περιοχής μας ανοιχτά εν όψει  και των επικείμενων εκλογών (Αυτοδιοίκησης, Ευρωβουλής και Εθνικών) θα δημοσιεύσουμε, σε πρώτη φάση,  στο επόμενο χρονικό διάστημα την  ανοιχτή επιστολή μας Νο 8α με τον τίτλο: «Προς την Γερμανική Πρεσβεία Αθηνών» με συνημμένη την επιστολή μας Νο 5α, που έχει τον τίτλο «Αυτοκριτική –Δανειστές- Ομάδες  πίεσης (Λόμπυ) -Προτάσεις-θέσεις και διαχρονικές σχέσεις με το Γερμανικό Κράτος», που εστάλη με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψης της Καγκελαρίου κας Άνγκελας  Μέρκελ.

Επειδή έχουμε πολλά μηνύματα αναγνωστών μας, εάν ανταποκρίνονται ή ανταποκρίθηκαν οι Θεσμικοί Φορείς που έγιναν αποδέκτες των εργασιών μας, θα ακολουθήσουν επ’ αυτού και άλλες ανοικτές επιστολές την κατάλληλη ώρα και στιγμή. Η ενημέρωση θα συνεχίζεται να γίνεται πρώτα από τα Μ.Μ.Ε., που μας έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη      στιγμή και μετά θα συνεχίζουμε να τις τοποθετούμε στην ιστοσελίδα μας  thomasgkatzoflias.wordpress.com με τον προσωρινό τίτλο «Η Πολιτεία της Ουτοπίας».

Ο χρόνος επίλυσης των στόχων των εργασιών  μας έχει πάρει το δρόμο του. Ελάτε όλοι μαζί. Δεν περισσεύει  κανείς και ειδικά οι διαφωνούντες. Ελάτε να αλλάξουμε τον τίτλο της ιστοσελίδας μας από «Πολιτεία της Ουτοπίας» σε «Πολιτεία της Πραγματικότητας».  Αυτό δεν θα μας το χαρίσει κανείς. Και δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς την δική μας συλλογική προσπάθεια, η οποία πρέπει να επενδύεται με επιμονή, υπομονή και  τεκμηριωμένη αντίδραση.

Ιδιαίτερα, παίρνοντας υπόψη την παρούσα χρονική συγκυρία, και μια αναφορά ως προτροπή για τους Άρχοντες της Δ.Μ. : « Η αδράνεια είναι ενέργεια», αλλά στην περίπτωση μας κακή. Ελάτε όλοι μαζί να χρησιμοποιήσουμε την καλή ενέργεια που έχει και αποτυχίες και επιτυχίες. Να κρατήσουμε τις επιτυχίες και να χρησιμοποιήσουμε τις αποτυχίες για εμπειρία. Τέλος ευχόμαστε και ελπίζουμε να κάνετε την αρχή και να δημιουργήσετε υποδομές για συνέχεια είτε εσείς, εάν το θέλει ο λαός, είτε αυτοί που θα έρθουν μετά από εσάς. Η εξουσία στη Δημοκρατία έχει συνέχεια, αλλά πρέπει να αγωνιζόμαστε   και για συνέπεια.

Η χρονική συγκυρία, μέσα στο τρέχον έτος 2019,  των επικείμενων εκλογών (Αυτοδιοίκησης-Εθνικών-Ε.Ε.), δίνει το δικαίωμα σε κάθε πολίτη και σε κάθε πολιτευόμενο ή πολιτική ομάδα να εκφράσει δημόσια, αντίστοιχα, τις θέσεις καθώς και τις απαιτήσεις του, τεκμηριωμένα με συγκεκριμένες εκφράσεις και λέξεις (όχι αόριστα).

Η επόμενη Δεκαετία θα είναι καθοριστική για το μέλλον αυτής της Περιφέρειας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλώσει απών ή να ισχυριστεί ότι φταίνε οι άλλοι.

                                                                             ΚΟΖΑΝΗ 19-2-2019 Φεβρουαρίου 2019

 

Θωμάς Γκατζόφλιας   e-mail : [email protected]

Φωτεινή Χατζάρα   e-mail : [email protected]

 

Αποδέκτες

-Κόμματα στην Ελληνική Βουλή

-Γερμανική Πρεσβεία των Αθηνών

 

Κοινοποίηση

ΜΜΕ

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Παράκληση εάν κάποιος Θεσμικός Φορέας, που είναι αποδέκτης των εργασιών  μας δεν έλαβε την αλληλογραφία μας για τεχνικούς λόγους και τον ενδιαφέρουν οι εργασίες μας, να επικοινωνήσει  στα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία μας.

Όποιος Φορέας δεν είναι στους αποδέκτες ή απλός πολίτης και επιθυμεί να λάβει γνώσει των εργασιών μας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας, ή να αναζητήσει τις εργασίες μας στα ΜΜΕ, τα οποία πλέον έχουν δημιουργήσει ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥΣ ή στην ιστοσελίδα μας «Η Πολιτεία της Ουτοπίας».

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: