Θεατρική παράσταση: «Επέκεινα. Ο μύθος της Περσεφόνης» Το ταξίδι στην απέναντι όχθη

By on 01/10/2020

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σε συνεργασία με τον Σκηνοθέτη Ευθύμη Χρήστου διοργανώνουν και σας προσκαλούν στη θεατρική παράσταση:   

«Επέκεινα. Ο μύθος της Περσεφόνης»
Το ταξίδι στην απέναντι όχθη.

Πρόκειται για μία μόνο παράσταση η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή 4 Οκτωβρίου στον Αρχαιολογικό Χώρο Αιανής – Βασιλική Νεκρόπολη (στη θέση Λειβάδια), και ώρα 19:00.Σκηνοθεσία/ Συρραφή κειμένων/ Κίνηση: Ευθύμης Χρήστου

Μουσική σύνθεση: Θεόφιλος Πουζμπούρης ( Die Arkitekt) 

Ενδυνάμωση/ σωματική προετοιμασία ομάδας: Μιράντα Ζησιμοπούλου

Δημιουργία αφίσας/ Γραφιστικά: Δημήτρης Γκέλμπουρας ( forbidden designs)

Παίζουν: Μιράντα Ζησιμοπούλου, Όλγα Σκιαδαρέση , Αλεξία Αντωνιάδου, Ντόνα Βασιλοπούλου, Φωτεινή Γούλκα, Φώφη Ζαγορίτου, Βάια Λαμπροπούλου, Τάνια Πάκου, Χάρης Σισμανίδης, Βαγγέλης Ταχματζίδης, Λόλα Τσίτσαρη

Ο μύθος της αρπαγής της Περσεφόνης στη Βασιλική Νεκρόπολη της Αιανής: 

Για πρώτη φορά ένας από τους αρχαιότερους και πιο σημαντικούς μύθους, ο μύθος της Περσεφόνης, με τίτλο Επέκεινα, παρουσιάζεται, σε έναν ιδιαίτερο αρχαιολογικό χώρο, όπως αυτός της Αιανής, Δήμου Κοζάνης. 

Η παράσταση Επέκεινα / Ο μύθος της Περσεφόνης, δημιουργείται, ειδικά, για τον Αρχαιολογικό Χώρο της Αιανής, όπου έχει ανασκαφεί βασιλική νεκρόπολη και συστάδες τάφων και οργανωμένων νεκροταφείων, που χρονολογούνται από τα προϊστορικά μέχρι και τα υστεροελληνιστικά χρόνια.

Ο σκηνοθέτης Ευθύμης Χρήστου, συνεργάζεται με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής για να παρουσιάσουν έναν επιβλητικό μύθο όπως αυτός της Περσεφόνης.

Πρόκειται για το δεύτερο έργο , που ερευνά ο σκηνοθέτης, από μια τριλογία με θέμα το πέρασμα ζωντανών πέρα από τις πύλες του κάτω κόσμου, της απέναντι όχθης. 

Ο μύθος της Περσεφόνης έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλά έργα τέχνης (μουσική, πίνακες ζωγραφικής, αγάλματα κτλ.). Με αφορμή τον μύθο αυτόν, ξεκινά ένα ταξίδι ωδή στην απώλεια, το πένθος και την ανθρώπινη θνητότητα. Ένα ταξίδι αντίθετα και προς το φως.

Μέσα από μια κινητική διαδρομή, ένας εντεκαμελής θίασος, θα δημιουργεί εικόνες με φόντο τους αρχαίους τάφους της Βασιλικής Νεκρόπολης, με άξονα το μύθο όπως ερμηνεύεται από τους Οβίδιο, Βιργίλιο, Όμηρο, καθώς και στους ορφικούς ύμνους.

 

Είναι υποχρεωτική η προκράτηση θέσης στο: [email protected]

Σημειώνουμε ότι οι θεατές θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες και συστάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας για την ασφαλή προσέλευση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. Ισχύει ο κανόνας της απόστασης των 1,5 μέτρων κατ’ ελάχιστον για ανοικτούς χώρους και 2 μέτρων για κλειστούς χώρους. Για λόγους ασφαλείας και για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, μία ώρα πριν από την έναρξη της εκδήλωσης. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: