Η κεντρική πολιτική ομιλία του Λευτέρη Ιωαννίδη

By on 01/06/2019

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΛΕΥΤΕΡΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ

Φίλες και φίλοι,

Εμείς τολμάμε σε όλες τις συνθήκες. Βγαίνουμε στην πλατεία και απευθυνόμαστε σε όλους, σε όλη την Κοζάνη!

Η Δημοτική Κίνηση είναι εδώ στην καρδιά του Δήμου όπου γεννήθηκε και θα είναι εδώ για πολύ καιρό ακόμα. Ζητώ την δική σας εμπιστοσύνη.

Η Κοζάνη δεν πρέπει να γυρίσει πίσω! Η Κοζάνη πρέπει να κερδίσει. Να κερδίσει το δίκαιο αύριο και να συνεχίζει με την ψήφο σας αυτό που ξεκινήσαμε μαζί το 2014.

Η προεκλογική περίοδος τελειώνει απόψε και από την Κυριακή πρέπει να αφήσουμε το χθες και να προχωρήσουμε μπροστά! Απευθύνομαι σε όλους και σε όλες, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς κομματικές ταμπέλες, χωρίς ιδεοληψίες.  

Μας ενώνει η Κοζάνη, μας ενώνει το αύριο. Το Δίκαιο αύριο!

Θέλω, φίλες και φίλοι, να σας ευχαριστήσω όλους, έναν προς έναν για την παρουσία σας εδώ απόψε. Είμαστε εδώ γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι την κρισιμότητα των εκλογών της Κυριακής, γιατί καταλαβαίνουμε ποια ακριβώς είναι η σημασία τους. Την Κυριακή θα επιλέξουμε όχι μόνο τον τρόπο διοίκησης του Δήμου Κοζάνης αλλά και την πολιτική ουσία της επόμενης περιόδου. Την Κυριακή καλείστε να επιλέξετε ανάμεσα στην δίκαιη μετάβαση και την «βίαιη» μετάβαση, όπως την ανέφερε ο αντίπαλός μου κ. Μαλούτας, ανάμεσα στην επιστροφή σε όλο αυτό που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ένα δίκαιο μέλλον. Ανάμεσα στην πολιτική των συνεργασιών και των συνεννοήσεων και την πολιτική της αρχής του ενός ανδρός. Ανάμεσα στο οριστικό τέλος μιας καθεστωτικής νοοτροπίας και την αρχή μιας νέας εποχής.  Αυτές τις επιλογές ξέρει η Κοζάνη να τις κάνει. Το 2014 έδωσε το μήνυμά της. Την Κυριακή θα το ξαναδώσει.

Ανάλυση αποτελέσματος πρώτης Κυριακής

Για να διαβάζουμε τα μηνύματα σωστά: και την προηγούμενη Κυριακή η Κοζάνη έδωσε ένα μήνυμα. Οι εκλογές της προηγούμενης Κυριακής δείχνουν δύο πράγματα:

την διαμόρφωση ενός νέου αυτοδιοικητικού τοπίου στον Δήμο Κοζάνης. Η παράταξη του κ. Μαλούτα χάνει το 1/3 της δύναμής της.  

Η προηγούμενη Κυριακή επίσης δείχνει την ανάγκη για συναινέσεις. Το Δημοτικό Συμβούλιο αποτελείται πλέον από 7 παρατάξεις και έτσι οι προγραμματικές συμφωνίες για την σωστή διοίκηση του Δήμου είναι προϋπόθεση. Αυτό για εμένα αποτελεί καλή ευκαιρία. Για κάποιους άλλους είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Λένε πολλοί πως όταν διοικείς 5 χρόνια έχεις το πλεονέκτημα. Τι εννοούν και τι υπαινίσσονται; Ότι έχεις το αβαντάζ να κατασκευάσεις πελατολόγιο; Αυτά μακριά από εμάς. Μακριά από εμάς οι πελατειακές σχέσεις. Εμείς ξέρουμε ποιοι μας ψήφισαν και τί ψηφοφόρους έχει η Κοζάνη. Οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων σε φίλους και ανθρώπους εμπιστοσύνης την πρώτη Κυριακή είναι θεμιτές. Δεν θα μετατραπούν ως δια μαγείας σε πελατειακή ψήφο. Η Κοζάνη ψηφίζει και με καρδιά και με μυαλό και θα ψηφίσει ανεξάρτητη και χωρίς υποχρεώσεις σε 2 μέρες.

Ολοκληρώνοντας την αποτίμηση του αποτελέσματος της προηγούμενης Κυριακής, αυτό που αναδεικνύεται είναι πως χωρίς κομματικά δεκανίκια ή παραπολιτικούς μηχανισμούς, παρά μόνο με την ελεύθερη βούληση της κοινωνίας βρισκόμαστε και πάλι στον δεύτερο γύρο των εκλογών.  Βέβαια ο αντίπαλός μου θεωρεί όλη αυτή την υπόθεση «πείραμα ανικάνων» και τους ψηφοφόρους μας προφανώς αφελείς. Αλλά εμείς τέτοιους χαρακτηρισμούς δεν κάναμε ποτέ, γιατί απλά δεν έχουμε το ίδιο πολιτικό ύφος.

Φίλες και φίλοι,

Δημότες και δημότισσες της Κοζάνης,

Σήμερα θα σας μιλήσω με μόνο γνώμονα δύο πράγματα: την αλήθεια και το μέλλον. Για αυτά πιστεύω πως πρέπει να σας μιλήσω σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή για τον τόπο μας. Αυτά οφείλω να σας πω, πέρα από τις τακτικές και τις στρατηγικές. Αφήνουμε τους παραγοντισμούς κατά μέρους. Ούτε προεστοί είμαστε, ούτε κοτζαμπάσηδες στην αυτοδιοίκηση. Είμαστε στην υπηρεσία των δημοτών, από εσάς παίρνουμε εντολή και θα λέμε πάντα την αλήθεια.

Ξέρετε, συχνά παρασυρόμαστε όλοι όσοι είμαστε στα κοινά και αρχίζουμε και πιστεύουμε ότι τις ψήφους των δημοτών μπορείς να τις προϋπολογίσεις, να τις μετακινήσεις, να τις επηρεάσεις με την επικοινωνία και τους τακτικισμούς. Σήμερα, 2 μέρες πριν την εκλογή Δημάρχου υπενθυμίζω και σε σας, και στον αντίπαλό μου και σε εμένα τον ίδιο ακόμη ότι:

μόνος κριτής της ιστορίας της Κοζάνης είναι ο λαός της. Είμαι πεπεισμένος πως θα πράξει το δίκαιο, το σωστό και είμαι εδώ για να ζητήσω την ψήφο σας.

Με κατηγορεί ο κ. Μαλούτας πως δήθεν διχάζω την Κοζάνη, επειδή λέω – και θα συνεχίσω να το λέω όσο ισχύει – πως εκείνος εκφράζει το πισωγύρισμα και εγώ το μπροστά. Ξεχνάει πως είναι 30 χρόνια στην αυτοδιοίκηση και πως ταυτίζεται ιστορικά πλέον με μια κατάσταση η οποία έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αυτήν θέλει να επιβάλλει και πάλι στον τόπο μας και την ώρα που πρέπει να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός, εκείνος νοσταλγεί τις προσωπικές του εμπειρίες. Κι αν ποτέ απλώς ανοίξω το στόμα μου και τολμήσω να πω πως αυτό είναι οπισθοδρόμηση, κατηγορούμαι για διχασμό. Να πω λοιπόν πως είμαστε ίδιοι; Να πω πως δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές; Μήπως να του παραδώσω άνευ αντιλόγου την εκλογή της Κυριακής; Όχι, φίλες και φίλοι, η Κυριακή έχει δύο επιλογές, δεν είναι διχασμός αυτό, διαλέγουμε ανάμεσα στο χθες και το αύριο. Αν ο κ. Μαλούτας θέλει να βρίσκεται στον προηγούμενο αιώνα με όσα προτείνει τότε του ανήκει δικαιωματικά το χθες και μόνο το χθες.

Με κατηγορεί ο κ. Μαλούτας πως δεν καταλαβαίνω το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής, όταν ξέρει πολύ καλά πως η παράταξή του έχασε το 1/3 της δύναμής της σε σχέση με το 2014 και πως η πρότασή του για την διοίκηση του Δήμου είναι αδύνατον να πετύχει. Μια πρόταση που αντί να μπορεί να συνθέτει δυνάμεις θα επιδιώκει να τις απορροφήσει, που αντί να βασίζεται στις συνεργασίες θα επιδιώκει να τις εκβιάζει, που αντί να σκέφτεται πολυπαραγοντικά και συλλογικά θα επιμένει στην ενός ανδρός αρχή του παρελθόντος που είναι η μόνη γνώριμη πρακτική για τον ίδιο. Τί θα φέρει αυτό; Τους βυζαντινισμούς και το χάος. Τον ετεροχρονισμό. Την οπισθοδρόμηση.

Με κατηγορεί ο κ. Μαλούτας για «παραπλανητική προπαγάνδα». Επί λέξει σε πρόσφατο δελτίο τύπου.  Ο ίδιος άνθρωπος που πριν λίγες μέρες είπε δημοσίως ότι είχε κάνει ο ίδιος επαφή για την επένδυση της Egnatia Aviation – της εταιρείας εκπαίδευσης πιλότων που επένδυσε στην Κοζάνη – κάτι το οποίο διαψεύδεται από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης. Ο ίδιος ο κ. Μαλούτας, ο οποίος όταν πρόκειται για κάποιο έργο ΕΣΠΑ του 2004 το θεωρεί όλο δικό του, αλλά όταν πρόκειται για κάποιο χρέος ή οικονομική ατασθαλία της ίδιας περιόδου δεν έχει την παραμικρή ιδέα περί τίνος πρόκειται και μόλις ήρθε αναβαπτισμένος στην αυτοδιοίκηση. Πάσχει φαίνεται από επιλεκτική αμνησία. Ο ίδιος ο «ικανός» κ. Μαλούτας, ο οποίος έχει την έμπειρη, όπως λέει, άποψη για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, αλλά ο οποίος έρχεται στο δημοτικό συμβούλιο και φεύγει από το δημοτικό συμβούλιο μαζί με τις κάμερες, ο οποίος δεν παρίσταται παρά σπανίως στην οικονομική επιτροπή εδώ και 5 χρόνια, ο οποίος ανελλιπώς μετέβη στα συνέδρια και τα διοικητικά συμβούλια της ΚΕΔΕ, αλλά σπανίως έδειξε συνέπεια στους θεσμικούς ρόλους που ανέλαβε εδώ.

Με κατηγορεί ο κ. Μαλούτας – εμμέσως πλην σαφώς εδώ και καιρό – για θέματα πατριωτισμού και αντίληψης της τοπικής ιστορίας, για κομματική ταυτότητα. Το επαναλαμβάνω: ο κ. Μαλούτας μας κατηγορεί ως συνδυασμό για κομματική ταυτότητα. Εδώ δεν σχολιάζω, απλώς υπενθυμίζω ότι εμείς στην Δημοτική Κίνηση είμαστε ανεξάρτητοι κομμάτων, συνδικάτων και κέντρων πίεσης και ότι αναγνωρίζουμε μόνο μία εντολή: την εντολή του λαού της Κοζάνης. Όσο για τον πατριωτισμό εγώ ξέρω ένα: πατριώτες είναι όσοι είναι στις επάλξεις την ώρα που χρειάζεται, όχι όσοι παριστάνουν τους οργισμένους εκ του ασφαλούς. Όσοι κρατάνε την πατρίδα όρθια και όχι όσοι την βλέπουν να καταρρέει και σφυρίζουν αδιάφορα.

Για να κλείνω όμως με την απάντηση στην κριτική του κ. Μαλούτα. Παρά τις παρεκτροπές του, τον σέβομαι σαν άνθρωπο, αλλά θα του ασκώ πολιτική κριτική, όπως κάνει και εκείνος σε εμένα. Αυτός είναι ο κανόνας της Δημοκρατίας. Οι κρίσεις θα γίνονται και από τις δύο μεριές. Μετά από 30 χρόνια στην αυτοδιοίκηση καιρός να το συνηθίσει.

Ζήτησα  την Τρίτη, όπως και ο δημοσιογραφικός κόσμος της περιοχής και η ΕΡΤ, έναν δημόσιο τηλεοπτικό διάλογο, μια συζήτηση για να μπορεί τελικά να κρίνει ο λαός της Κοζάνης τί επιλέγει, λίγες ώρες πριν αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί στον Δήμο. Ο κ. Μαλούτας βρέθηκε ξαφνικά απασχολημένος με το διαδίκτυο. Έφτασε στο ανεξήγητο σημείο να αναρτά τα εσωτερικά email της παράταξής μας.  Έπρεπε να μονολογήσει και να κρυφτεί αυτήν την εβδομάδα, για να μην ταράζονται τα ακράδαντα επιχειρήματά του από τον αντίλογο: ότι είμαστε «άπραγοι», «ανίκανοι» και «διχαστικοί». Ότι ανήκουμε σε κόμμα. Ότι δεν έχουμε πατρίδα. Χωρίς απαντήσεις όλα αυτά. Ο κ. Μαλούτας φόρεσε την τήβεννο του λαϊκού δικαστή και προχώρησε στις καταδίκες μόνος του. Ελάτε κ. Μαλούτα, ελάτε σε μία ώρα από τώρα σε όποιο κανάλι επιλέξετε, με όποιον δημοσιογράφο θέλετε, για όποια θέματα θέλετε. Ελάτε να συζητήσουμε ενώπιον των Δημοτών. Τί φοβάστε; Μην φοβάστε την δημοκρατική δημόσια αντιπαράθεση.

Αυτή η περιφρόνηση του διαλόγου αποτελεί για εμένα, για εσάς, για όλους την απόλυτη προσβολή. Προσβολή σε όλους τους ψηφοφόρους της πρώτης Κυριακής και ανοιχτή πρόσκληση στην αποχή από την εκλογική διαδικασία της δεύτερης Κυριακής. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, να συλλάβω καν πώς μπορεί κάποιος να είναι υποψήφιος Δήμαρχος και να μην δέχεται να συνομιλήσει ανοιχτά με τον αντίπαλό του το 2019. Πρόκειται για σαφές δείγμα, για πρόγευση της διοίκησης που προτείνει να ασκήσει την επόμενη ημέρα, «διοίκηση κουφού μονολόγου» και απόλυτης σιωπής. Διοίκηση φοβισμένη και μουγκή. Διοίκηση χωρίς αντίλογο, την στιγμή που χρειάζεται περισσότερος διάλογος. Διοίκηση χωρίς ενημέρωση των δημοτών. Διοίκηση κεκλεισμένων των θυρών και τετελεσμένων αποφάσεων. Διοίκηση που δεν πάει απλά στο χθες, αλλά στο προχθές και το παραπροχθές.

Γι’ αυτό δεν πρέπει η Κοζάνη να γυρίσει πίσω. Γι’ αυτό η Κοζάνη πρέπει να κερδίσει την Κυριακή. Και γι’ αυτό σας καλώ να απορρίψετε την επιστροφή στο παρελθόν και να συνεχίσουμε μαζί ακόμη καλύτερα, με περισσότερο διάλογο, με περισσότερη συναπόφαση, περισσότερη δημοκρατία.

Πολύ φοβάμαι πως ο κ. Μαλούτας δεν έδειξε τέτοιους Δημοκρατικούς τρόπους τις τελευταίες μέρες και πολύ φοβάμαι ότι θέλει να επανέλθει για μια τετραετία λιγότερης Δημοκρατίας στον Δήμο Κοζάνης. Για την επιστροφή σε μονοκρατορίες και μονοδρόμους που η Κοζάνη την έχει ήδη απορρίψει την πρώτη Κυριακή και για κάθε Κυριακή από εδώ και μπρος. Είμαι σίγουρος, όσες και όποιες και αν είναι οι Κασσάνδρες, η Κοζάνη θα προχωρήσει μπροστά.

 

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Οφείλω εδώ να κάνω μερικές διευκρινίσεις, οι οποίες θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο, ώστε να μην επικρατεί η παραπλάνηση.

Ο ρόλος ενός Δημάρχου και ενός αυτοδιοικητικού είναι η εκπροσώπηση όλων των Δημοτών.

Στην Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις» ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα, ξέρουμε παραδειγματικά για την χώρα, να αφήνουμε τις κομματικές μας ταυτότητες έξω από την πόρτα. Κατά την διάρκεια της θητείας μας τα τελευταία χρόνια, συνομιλήσαμε θεσμικά με όλους τους πολιτικούς χώρους και με όλες τις κρατικές βαθμίδες σε κάθε ευκαιρία και με μόνο πρόταγμα το καλό του Δήμου και όχι το στενό, κομματικό συμφέρον οποιουδήποτε χώρου.

Δεν αρνηθήκαμε ποτέ καμία δημοκρατική στήριξη από κανέναν. Όμως δεν ζητήσαμε ποτέ και καμία στήριξη. Η μόνη στήριξη που χρειαζόμαστε και αποζητούμε σε κάθε ευκαιρία είναι αυτή των Δημοτών που υπηρετούμε. Αυτή η ανεξαρτησία ενοχλεί. Δεν συμφέρει την πολιτική σκοπιμότητα ή αιωνιότητα κάποιων, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ δεν είμαι άλλωστε εδώ για πάντα, είμαι εδώ για δύο θητείες. Αυτά ξενίζουν και ενοχλούν. Εμείς τα πρεσβεύουμε όμως. Η Δημοτική Κίνηση είναι φτιαγμένη ελεύθερα, πολιτεύεται ελεύθερα, και κινείται ελεύθερα. Και ο επικεφαλής που προτείνει δεν επιλέγει κόμματα και παρατάξεις. Μπορεί μόνο να ηγείται όλων των υγιών δυνάμεων του τόπου. Σας λέω μόνο αυτό: αυτή την στιγμή ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, οι δύο χωρικοί Αντιδήμαρχοι όλοι οι πρόεδροι των Νομικών προσώπων και οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, άλλων ανεξάρτητων πολιτικών χώρων. Αυτό είναι το δήθεν Δημαρχείο του ΣΥΡΙΖΑ που φαντασιώνεται ο αντίπαλός μας. Εγώ ο ίδιος ανήκω στον οικολογικό χώρο.

Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ την Κοζάνη σε κάθε κατεύθυνση για το συμφέρον της. Όποιος θέλει ιδεολογικές μονοκαλλιέργειες και κομματικά στεγανά, κάνει μεγάλο λάθος το 2019. Το κρυφτό όλο δικό του.

Και όποιος εξετάσει το πρόγραμμά μας και το ψηφοδέλτιο που καταρτίσαμε, αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέξαμε, θα καταλάβει. Όποιος προσπαθήσει να εντοπίσει οποιαδήποτε έντονη κομματική απόχρωση θα αποτύχει και θα διακρίνει του λόγου το αληθές. Είμαστε 10 χρόνια τώρα ανεξάρτητος πολιτικός φορέας, ο μόνος συνδυασμός που απέμεινε για την εκλογή της ερχόμενης Κυριακής που ταυτίζει το πολιτικό του πρόταγμα απόλυτα με τις αυτοδιοικητικές ανάγκες και τις ανάγκες της κοινωνίας.

Η πρότασή μας για τον Δήμο λέει: όλοι,

  • άνθρωποι με ιδεολογική ταυτότητα,
  • άνθρωποι με κομματική ταυτότητα,
  • άνθρωποι με πολιτική θέση,
  • άνθρωποι με μικρότερη εμπλοκή στα κοινά,
  • άνθρωποι χωρίς εμπλοκή στην πολιτική,

όλοι συνιστούμε ένα ισότιμο σώμα το οποίο καλούμαστε να υπηρετήσουμε σε κάθε βήμα μας.

Η Δημοτική κίνηση ήταν και παραμένει μια ανοιχτή, ελεύθερη παράταξη χωρίς παρωπίδες και για αυτό σας καλώ την Κυριακή να δώσετε την δεύτερη ευκαιρία να διοικήσουμε τον Δήμο με τον ίδιο, ελεύθερο τρόπο. Η Κοζάνη χρειάζεται όσους ξέρουν να συνεργάζονται. Δεν μας περισσεύουν πια οι συναινέσεις.

 

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ

Αρκετά με το παρελθόν. Στο μέλλον.

Σήμερα και αύριο ο Δήμος Κοζάνης έχει συγκεκριμένα θέματα να αντιμετωπίσει. Την ανεργία, την δίκαιη μετάβαση σε ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, την καθημερινότητα των δημοτών.   

Τί θα ολοκληρώσω λοιπόν στην δεύτερη θητεία μου. Και είμαι επιγραμματικός και σαφής, επιλεκτικός σε πέντε μεγάλα θέματα:

  1. Την ολοκλήρωση όλου του σχεδιασμού για την δίκαιη μετάβαση ώστε η Κοζάνη να μην πάει στα τυφλά στο μέλλον της, ώστε να μην μιλάμε ποτέ πια για υψηλή ανεργία στον Δήμο Κοζάνης. Γιατί οι δημότες έχουν απόλυτο δικαίωμα στην εργασία.  

 

  1. Την απόκτηση του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων και την κατάρτιση ενός ΣΒΑΚ, όπως το θέλει η κοινωνία, με διαρκή διαβούλευση με τον εμπορικό κόσμο της πόλης. Γιατί τελικά θα το κάνουμε το ΣΒΑΚ και θα το κάνουμε όπως το θέλουν οι Δημότες. Ταυτόχρονα την αξιοποίηση του Σιδηροδρομικού Σταθμού που θα αλλάξει την μορφή της πόλης.

 

  1. Την συνέχιση της πολιτικής που θέλει κάθε δημότη, σε όλο το εύρος του Δήμου, ισότιμο πολίτη αυτού του τόπου με βελτιωμένη την καθημερινότητά του. Και την μέριμνα βέβαια για την τοπική ανάπτυξη με πλήθος παρεμβάσεων για την καινοτομία, τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα. Γιατί αυτά είναι υποχρέωσή μας και ήδη τα ξεκινήσαμε.

 

  1. Την περαιτέρω εξυγίανση των οικονομικών, ώστε σε λίγα χρόνια να είμαστε πρότυπος Δήμος στα οικονομικά για όλη την χώρα. Γιατί αυτά κινούν τη μηχανή μας.

 

  1. Την αξιοποίηση των ανθρώπων μας, στην δημιουργία και τον πολιτισμό. Γιατί αυτοί θα κάνουν τα παραπάνω σημαντικά για όλους.

Για τους πέντε αυτούς άξονες, ζητώ την ψήφο σας για την δεύτερη θητεία μου, ώστε να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα.

Να δώσω εδώ λοιπόν τρία παραδείγματα που δείχνουν τί έχουμε ξεκινήσει για τον Δήμο και πώς θα το ολοκληρώσουμε. Και πώς είναι απαραίτητο να είμαι εδώ για να ολοκληρώσω αυτό που ξεκίνησα.

Το πρώτο μου παράδειγμα αφορά στα οικονομικά. Όποιος θέλει να καταλάβει και να δει ξέρει ότι έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα. Ο Δήμος μας χρωστούσε. Ο Δήμος μας είχε έλλειμμα. Ο Δήμος μας λειτουργούσε με λειψές διαδικασίες στα οικονομικά. Ο Δήμος μας βρίσκεται στα δικαστήρια με την ΔΕΗ για χρέη. Ο Δήμος μας δανειζόταν χωρίς να πληρώσει. Ο Δήμος μας δανειζόταν για να πληρώνουν τα παιδιά μας.

Σήμερα αυτά έχουν τελειώσει. Σήμερα ο Δήμος είναι τακτοποιημένος και έχει πάρει τον δρόμο του για να είναι σύννομος σε όλες τις διαδικασίες, να έχει κλείσει χρέη, να αποπληρώνει τους προμηθευτές του μέσα σε 50 μέρες και να είναι φερέγγυος σε κάθε κατεύθυνση. Όμως δεν έχουμε ολοκληρώσει.

Στην επόμενη περίοδο προτεραιότητά μας είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου. Ο Δήμος πρέπει να αυξήσει τα έσοδά του και να μην βασίζεται μόνο στις συγχρηματοδοτήσεις και την συνδρομή των Δημοτών, αλλά και στην εκμετάλλευση των περιουσιακών του στοιχείων που θα σημάνει παράλληλα με την αύξηση εσόδων και την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Ένα δεύτερο παράδειγμα είναι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της πόλης. Ο για δεκαετίες υπό εγκατάλειψη Σταθμός.  Οι σταθμοί δεν είναι για να σταθμεύουμε, είναι για να κινούμαστε. Είναι σημεία αναφοράς. Εμείς ήδη τον διεκδικήσαμε και τον πήραμε τον Σταθμό του ΟΣΕ. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια εκεί θα κατασκευαστεί στεγασμένη λαϊκή αγορά, αναβαθμίζοντας και την περιοχή αλλά και την ίδια την λαϊκή αγορά, ενώ η κατασκευή πάρκου και η διασύνδεση με το κέντρο της πόλης θα φτιάξει έναν σύγχρονο εμπορικό διάδρομο που θα ζωντανέψει την ζωή της. Κι αυτό είναι μόνο μέρος της υλοποίησης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής στην πόλη υποστηρίζοντας και τις επιχειρήσεις και για το οποίο εξασφαλίσαμε 8 εκ. από το ΕΣΠΑ.  

 

Έτσι θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του ΣΒΑΚ, το οποίο για να ξεδιαλύνω και τις όποιες φήμες, ακόμη διαμορφώνεται σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο, όπως συνέβη και με το ανοιχτό εμπορικό κέντρο, το Open Mall. Παρεμβάσεις 2 εκ. Ευρώ για το κέντρο της πόλης, για την εμπορική κληρονομιά και την εμπορική ζωή του ιστορικού κέντρου.  Το ΣΒΑΚ σήμερα, όπως όλα τα μεγάλα, είναι πεδίο διαμάχης αλλά στο μέλλον θα είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα που ξεκίνησε αυτή η Δημοτική Αρχή. Όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε το 2016. Σταδιακά θα υλοποιείται, οι χρόνοι μπροστά μας είναι λογικοί, αλλά πρέπει να υπάρξει για αυτό πολιτική συνέχεια.

Θα γίνει το ΣΒΑΚ. Μαζί θα το αποφασίσουμε, μαζί θα το κάνουμε πράξη, σύμφωνα με τις ανάγκες των πολιτών και του εμπορικού κόσμου της Κοζάνης.

 

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης βέβαια είναι μια ολόκληρη πολιτική από μόνο του, δεν είναι ένα απλό παράδειγμα. Και είναι απόδειξη αλλά και κεκτημένο από εμάς του πολιτικού μας στόχου για ένα δίκαιο μέλλον για όλους. Όταν αναλάβαμε τον Δήμο Κοζάνης, το κεντρικό νόημα της πολιτικής του Δήμου ήταν ότι ο λιγνίτης θα υπάρχει για πάντα. Ήταν ένα κεντρικό νόημα παράλυσης και παραίτησης. Και ένα λάθος κεντρικό νόημα.

Προσωπικά μπήκα στον πολιτικό στίβο ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Δεν θα είχα ασχοληθεί ποτέ με τα κοινά, αν δεν είχα πειστεί πολύ νωρίς, πριν το 2010, πως η πορεία του τόπου που ζω, του τόπου που αγαπάω, οδηγούνταν σε αδιέξοδο. Και αυτό δεν μπορούσα να το δεχθώ. Ξεκινήσαμε στην Κίνηση το 2010 και βάλαμε στοίχημα να μην παραιτηθεί μια ολόκληρη περιοχή, μοιρολατρικά στην παρακμή και την εγκατάλειψη.

Τότε βέβαια, κάθε ανησυχία ήταν «ρομαντισμός». Έτσι μου έλεγαν: «είσαι ρομαντικός»! Ήταν ανεδαφικό αυτό που πρότεινα για πολλούς. Να όμως που 10 χρόνια μετά βρισκόμαστε εδώ και έχουμε ήδη αλλάξει την πολιτική κατεύθυνση του Δήμου, ο οποίος ήδη συνεργάζεται και συνομιλεί με τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς φορείς για να σώσει την παρτίδα. Αλλά είμαστε ακόμα στην αρχή και χρειάζεται σίγουρα μια δεύτερη περίοδος για να ολοκληρώσουμε, να θεμελιώσουμε τις βάσεις πάνω στις οποίες θα χτιστεί το νέο βιώσιμο οικονομικό περιβάλλον για την περιοχή της Κοζάνης.

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι το πρώτο σημαντικό πολιτικό σύμβολο, σε μια σειρά από εθνικές ενέργειες που θα ξοφλήσουν το εθνικός χρέος προς τους κατοίκους της Κοζάνης και όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Και δεν είναι λίγο: 30 εκ. Ευρώ ετησίως. Αλλά δεν είναι και αρκετό. Το ξαναείπαμε: δώσαμε τη γη μας, μισό αιώνα ζωής και τον μόχθο των ανθρώπων μας για να στηρίξουμε την Ελλάδα. Τώρα είναι ώρα να αποκατασταθούν οι ζωές και η οικονομία της περιοχής. Η διεκδίκηση λοιπόν για την επόμενη δεκαετία ξεκίνησε και θα συνεχιστεί. Είναι βασική πολιτική φιλοδοξία μου να συμβάλλω αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση αυτής της υπόθεσης. Ξέρω να το κάνω, ,μπορώ να το κάνω και γι’ αυτό ζητών την ψήφο σας.

 

ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ – ΣΥΝΔΙΟΙΚΗΣΗ

Για όλα αυτά θα χρειαστούν όμως και συναινέσεις. Θα απαιτηθούν προγραμματικές συμφωνίες με τις άλλες παρατάξεις.

Η παράταξή μας λειτούργησε στο πλαίσιο της αυτοδιοίκησης ακριβώς όπως περιγράφει ο Κλεισθένης εδώ και 5 χρόνια. Συνδιοίκηση, ανοιχτά δημοτικά συμβούλια, ανοιχτές επιτροπές και άμεση δημοκρατία. Σχεδόν προφητικά λειτουργήσαμε έτσι από το 2014.

Ήδη από την προηγούμενη Τρίτη κατέθεσα στο δημόσιο διάλογο το πλαίσιο συνδιοίκησης του Δήμου.

Επιγραμματικά προτείνω:  

Κοινές συνεδριάσεις των συνεργαζόμενων δημοτικών ομάδων πριν τα Δημοτικά Συμβούλια.

  1. Σύσταση Κοινής Επιτροπής Δίκαιης Μετάβασης που θα απαρτίζεται τουλάχιστον από τους επικεφαλής των συνδυασμών και θα συνεργάζεται με το υπό σύσταση Γραφείο Δίκαιης Μετάβασης του Δήμου.
  2. Λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής σε διευρυμένη μορφή, με την πρόσκληση στις συνεδριάσεις των συμβούλων των συνεργαζόμενων δημοτικών ομάδων, με δικαίωμα λόγου.
  3. Αξιοποίηση προσώπων κοινής αποδοχής στα Δ.Σ. των δημοτικών Νομικών Προσώπων, ώστε να έχουν την εμπιστοσύνη και οικουμενική αποδοχή του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τα πρότεινα αυτά γιατί η συνδιοίκηση χρειάζεται πολιτικό πλαίσιο. Η συνδιοίκηση στην σύγχρονη αυτοδιοίκηση δεν είναι μοιρασιά. Δεν μπαίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μοιράσουμε τα λάφυρα της εξουσίας. Εμείς είμαστε έτοιμοι από καιρό κι εγώ είμαι έτοιμος και

  • να συνδυάσω,
  • να συνθέσω,
  • να ακούσω διαφορετικές απόψεις και
  • να τις συγκεράσω σε μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση.

Ίσως εδώ να είναι το πιο κεντρικό δίλημμα της Κυριακής: ο Δήμαρχος Κοζάνης θα μένει προσκολημμένος στην πρακτική των συναλλαγών ή θα προτείνει οργανωμένη συνδιοίκηση; Ξέρετε την απάντηση, έχω πίστη πως θα δώσετε την απάντηση που πρέπει την Κυριακή.

 

Συμπολίτες,

Τα τελευταία πέντε χρόνια είχα την πραγματικά τεράστια τιμή να είμαι ο Δήμαρχος της Κοζάνης. Όπου βρέθηκα, από τις Βρυξέλλες μέχρι τα Ιωάννινα, από τα Υπουργικά γραφεία μέχρι το λεωφορείο των προσφύγων στην Εγνατία οδό, πάντοτε είχα μία και μόνο μέριμνα. Να σταθώ άξιος στον ρόλο αυτό, να εκπροσωπήσω τους Δημότες θεσμικά.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για αυτό. Αλλά υπάρχει και κάτι που με προβληματίζει. Ποτέ δεν κατάλαβα την αντίληψη του αντιπάλου μου σε θέματα γενικότερης στάσης.

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί την ημέρα των εγκαινίων της Βιβλιοθήκης της Κοζάνης, της δεύτερης Εθνικής βιβλιοθήκης όπως την χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν όλη η Ελλάδα έβλεπε εδώ, αποφάσισε πριν καλά-καλά τελειώσουν τα εγκαίνια να εκφράσει δημοσίως την απογοήτευσή του και την απαξίωση προς «τους διαχειριστές» της καθημερινότητας.

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί όταν κερδίσαμε την σύσταση του Εθνικού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, έσπευσε σε κάθε ευκαιρία να απαξιώσει την δυνατότητα αυτή για το μέλλον.

Γιατί δεν μπόρεσε να μας συγχαρεί για την επένδυση της Egnatia Aviation ούτε μία φορά. Γιατί αυτό που εκείνος πράγματι προσπάθησε, την παραχώρηση της ΒΙ.ΠΕ. και που εμείς τελικά καταφέραμε πρόσφατα το συνεχίσαμε και το επικροτήσαμε.

Γιατί σε κάθε νίκη, μικρή ή μεγάλη του Δήμου επί των ημερών μας, δεν μπόρεσε μία φορά να συγχαρεί την προσπάθειά μας και πάντοτε επέλεγε να την μειώσει, να απαξιώσει την κάθε επιτυχία, να συγκρίνει ανόμοια πράγματα, να πει εν ολίγοις πως η επιτυχία μπορεί να έρθει στον Δήμο μόνο με εκείνον Δήμαρχο.  

Οι αφορμές που μου δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για να μπω σε διαδικασία πολιτικού κανιβαλισμού, να εκμεταλλευτώ αποτυχίες της προηγούμενης διοίκησης, να συγκρίνω τα δικά μας αποτελέσματα με τα αποτελέσματα της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν άφθονες. Ποτέ δεν το έκανα. Κάθε αποτυχία του Δήμου είναι ένα στενόχωρο γεγονός και κάθε επιτυχία του επιτυχία όλων. Ελπίζω πραγματικά στο μέλλον ο κ. Μαλούτας να αλλάξει αυτήν του την ιδιοτροπία.   

 

ΕΝΤΙΜΑ ΔΙΚΑΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Φίλες και φίλοι,

η προεκλογική διαδικασία του 2019 για το Δήμο Κοζάνης ολοκληρώνεται σε μερικές ημέρες. Δώσαμε έναν έντιμο αγώνα. Δώσαμε όλοι μαζί έναν δίκαιο αγώνα για να πάει η Κοζάνη μπροστά. Θέλω να κρατήσετε τρία πράγματα για την ερχόμενη Κυριακή. Πραγματικά με το χέρι στην καρδιά σας ζητάω να τα σκεφτείτε και να ψηφίσετε για τον επόμενο Δήμαρχο Κοζάνης.

  1. Δεν σπατάλησα και δεν δανείστηκα ούτε ένα ευρώ από τα παιδιά μας, από τις μελλοντικές γενιές.
  2. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι κάποιοι από εμάς έχουν περισσότερα δικαιώματα από κάποιους άλλους, ότι υπάρχουν πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
  3. Δεν σταμάτησα ούτε μία στιγμή να αγωνιώ για το μέλλον του τόπου και των ανθρώπων του. Για τη δικαίωση όλων όσων αγαπούν αυτόν τον τόπο και προσφέρουν σε αυτόν.

ΕΝΤΙΜΑ – ΔΙΚΑΙΑ – ΜΠΡΟΣΤΑ

Έτσι θα ηγηθώ με την ψήφο σας για το Δήμο Κοζάνης

 

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ

Τώρα μένει η Κυριακή για την ετυμηγορία σας. Το διακύβευμα είναι ένα και ξεκάθαρο: μπροστά ή πίσω.

Θα επιλέξει η Κοζάνη να γυρίσει πίσω τη στιγμή που όλος ο κόσμος προχωράει με ραγδαίες ταχύτητες; Όχι, η Κοζάνη θα προχωρήσει.

Θα επιλέξει η Κοζάνη να εμπιστευτεί τις τύχες της σε αυτούς που θεωρούν τον Δήμο ιδιοκτησία τους;

Όχι, η Κοζάνη θα πάει μπροστά.

Θα επιλέξετε Δήμαρχο για την συναίνεση, την επόμενη μέρα και την ολοκλήρωση της μετάβασης στο δίκαιο αύριο;

Σας έχω εμπιστοσύνη και προσδοκώ και στην δική σας εμπιστοσύνη για την δεύτερη θητεία και την ολοκλήρωση του έργου μας.

Θα έρθετε μαζί μας να δώσουμε οριστικό τέλος εποχής στην Κοζάνη, να φέρουμε την απελευθέρωσή της από το παρελθόν και να προχωρήσουμε; Σας έχω εμπιστοσύνη.

Θα δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία στο μέλλον ή μια έβδομη ευκαιρία στο παρελθόν; Το ερώτημα είναι ρητορικό.

Κοζανίτες και Κοζανίτισσες, Δημότες του Δήμου Κοζάνης


ΜΕΝΟΥΝ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΠΙΣΩ

Η ΚΟΖΑΝΗ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΩ ΤΟ ΧΤΕΣ

ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΚΟΖΑΝΗ ΘΥΜΑΤΑΙ. ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΚΟΖΑΝΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ

Η ΚΟΖΑΝΗ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ

ΝΙΚΑΕΙ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

ΝΙΚΑΕΙ ΤΟΝ ΛΑΙΚΙΣΜΟ. ΝΙΚΑΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΙΣΜΟ

Η ΝΙΚΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ. Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΨΗΦΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!

 

Λευτέρης Ιωαννίδης

Δήμαρχος Κοζάνης

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: