Η καλή όραση ξεκινάει από το πιάτο

By on 27/01/2018

Από την μεγάλη λίστα των τροφών που έχουν ευεργετική επίδραση στην όραση, αυτές είναι οι πέντε πιο σημαντικές τροφές που θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας για μάτια υγιή.

Αυγά
Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει λουτεΐνη, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των ματιών. Η πρόσληψη λουτεΐνης μέσω της διατροφής βοηθά να μειώσουμε τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η οποία είναι η πιο συχνή αιτία σοβαρής απώλειας όρασης στον δυτικό κόσμο.  Κάνουμε έρευνα σχετικά με τον τύπο των αυγών που αγοράζουμε, καθώς μερικά αυγά περιέχουν περισσότερη λουτεΐνη από άλλα.

Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα περιέχουν υψηλό επίπεδο βιταμίνης Ε, η οποία, όπως και η λουτεΐνη, επιβραδύνει την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε συνιστάται για πολλούς λόγους υγείας, μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση της καλής υγείας των ματιών. Τα αμύγδαλα είναι επίσης πλούσια σε πολλά  ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Λάχανο
Το λάχανο είναι μια άριστη πηγή Β-καροτίνης, καθώς επίσης και λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Η Β-καροτίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά την καλή όραση. Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία αποδεδειγμένα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Από σαλάτες μέχρι ροφήματα, υπάρχουν αμέτρητες συνταγές τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε  προσθέτοντας  λάχανο στη διατροφή μας.

Πορτοκάλια
Η βιταμίνη C είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την υγεία των ματιών, και τα πορτοκάλια (καθώς και άλλα εσπεριδοειδή) είναι πλούσια  σε αυτή τη βιταμίνη. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στη σωστή λειτουργία των ματιών, καθώς επίσης και στην αναγέννηση άλλων αντιοξειδωτικών που χρειάζονται τα μάτια. Άλλα εσπεριδοειδή που περιέχουν υψηλά επίπεδα της βιταμίνης C είναι τα μανταρίνια και τα γκρέιπφρουτ.

Σολομός
Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (περιέχοντας DHA), τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν σημαντικά στη μείωση  του κινδύνου ωχροπάθειας. Επίσης, τα ω-3 λιπαρά βοηθούν στα συμπτώματα μιας επώδυνης κατάστασης, της ξηροφθαλμίας λόγω βλεφαρίτιδος. Χαμηλά επίπεδα DHA στον αμφιβληστροειδή έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση ξηροφθαλμίας.

 

 

Δρ Κωνσταντίνος Καραμπάτσας
Χειρουργός Οφθαλμίατρος, FEBOphth, MRCOphth (London), FRCS(Ed)Ophth, Επ. Καθηγητής Οφθαλμολογίας, Διδάκτωρ (PhD) & Lecturer Ιατρικής Πανεπ. Bristol Αγγλίας
www.karabatsas.gr

iatrikanews

 

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: