Η ΕΤΕπ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς εγκαινιάζουν νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα στον αγροτικό τομέα

By on 14/02/2020

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα συνεργαστεί με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, για τον μετασχηματισμό των επενδύσεων στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να στηρίξει νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ πραγματοποιούμενες από αγρότες και επιχειρήσεις στον γεωργικό και αγροδιατροφικό τομέα και στον τομέα της βιοοικονομίας σε όλη τη χώρα.

Ο γεωργικός και ο αγροδιατροφικός τομέας είναι καίριας σημασίας για την ελληνική οικονομία και βασική πηγή απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και τις επαρχιακές πόλεις. Η νέα χρηματοδοτική πρωτοβουλία για αγροτικές επενδύσεις αναμένεται να επιταχύνει τη χρήση νέων τεχνολογιών, να συμβάλει στη βελτίωση των αγροτικών προϊόντων και να βοηθήσει τον ελληνικό γεωργικό και αγροδιατροφικό τομέα να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες της εγχώριας και των διεθνών αγορών.

Αντιμετωπίζοντας την πρόκληση της γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού

Το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απειλείται από τη γήρανση του εργατικού δυναμικού και την έλλειψη επιθυμίας εκ μέρους των νέων να εργαστούν στον τομέα αυτόν. Στην Ελλάδα περισσότερο από το 30% των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα είναι ηλικίας άνω των 64 ετών και μόνο το 5% είναι κάτω των 35 ετών.

Για τη συμβολή στην αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, ένα μέρος του νέου χρηματοδοτικού προγράμματος θα διατεθεί για τη στήριξη νέων αγροτών ηλικίας κάτω των 41 ετών.

Η νέα πρωτοβουλία συμφωνήθηκε επίσημα σήμερα στην Αθήνα και τις σχετικές χρηματοδοτικές συμβάσεις υπέγραψαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Werner Hoyer, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Παύλος Μυλωνάς, και ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκρέκα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους ΕΙΒ ΑΓΡΟΤΙΚΌΣ ΤΟΜΕΑΣΣυνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χορηγήσει συνολικά 200 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς για την ενίσχυση της χρηματοδότησης προς αγρότες και επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα και της βιοοικονομίας. Η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία και με δικά τους κεφάλαια, ενώ συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής από τους τελικούς αποδέκτες, αναμένεται να στηριχθούν νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 560 εκατ. ευρώ.

Μέσω του προγράμματος αυτού, οι δύο τράπεζες-εταίροι θα μπορέσουν να αυξήσουν τις χρηματοδοτήσεις τους στον αγροτικό τομέα και να προσφέρουν νέα χρηματοδοτικά προϊόντα, καλύτερα προσαρμοσμένα στις επενδυτικές ανάγκες του τομέα.

Αποτέλεσμα εικόνας για ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους ΕΙΒ ΑΓΡΟΤΙΚΌΣ ΤΟΜΕΑΣΜέσα στην τελευταία πενταετία η ΕΤΕπ έχει χορηγήσει σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες πάνω από 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νέων πιστωτικών γραμμών που χορήγησε πέρυσι ειδικά για την ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που στηρίζουν την απασχόληση των νέων και την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στις επιχειρήσεις.

Επισυνάπτεται το επίσημο Δελτίο Τύπου

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: