Ημερίδα με τίτλο «Άφιξη και ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή»

By on 17/12/2021

Η Παρέμβαση πρόκειται να πραγματοποιήσει Ημερίδα με τίτλο: «Άφιξη και ενσωμάτωση ελληνικών πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή», το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, στο Κοβεντάρειο.  Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της δράσης «Μικρασία: Ένας πολιτισμός μετακομίζει», με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη των ελληνικών πληθυσμών στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του 1922. 

Η δράση τίθεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τον Δήμο Κοζάνης, την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τον Σύλλογο Μικρασιατών Π.Ε. Κοζάνης. Συμμετέχουν και στηρίζουν τη δράση οι φορείς: Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας, Σύνδεσμος Γραμμάτων & Τεχνών, Σύνδεσμος Φιλολόγων, Δήμος Εορδαίας, Μικρασιατικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας, Ονειρόδραμα.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή δια ζώσης, αλλά και με διαδικτυακή προβολή για όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν, στο ακόλουθο Link: https://www.facebook.com/dimitra.karayianni.1/

Πρόγραμμα Ημερίδας

Μέρος Α´

Συντονιστής: Φωτεινή Καμίτα, Δικηγόρος – Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης

9.30 Αντώνης Παπαβασιλείου, Συγγραφέας–Εκδότης «Χρονικών Δυτικής Μακεδονίας»: «O Οίκος του Χαρτιού: ξεφυλλίζοντας μνήμες σε περιοδικό της Σμύρνης»

9.45 Β. Π. Καραγιάννης, Εκδότης Περιοδικού Παρέμβαση – Συγγραφέας: «Δύο στρατιώται εκ Λευκοπηγής στη Μικρά Ασία»

 

10.00 Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος Δημοσίων σχέσεων  ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε.: «‘’O Μπάρμπας μου ο Παναγής”, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου-Ένα τραγούδι , μια περιγραφή , ένας πολιτισμός , μια ιστορία»

 

10.15 Αθανάσιος Καλλιανιώτης, Ιστορικός: «Η “Βενιζέλου Ανάβασις” στην Ηχώ της Μακεδονίας 1919-1922»

Διάλειμμα

Μέρος Β´ 

 

Συντονιστής: Δημήτρης Καμαριάδης, Πρώην προϊστάμενος Δημοσίων σχέσεων  ενεργειακού κέντρου Δυτ. Μακεδονίας της ΔΕΗ Α.Ε. 

10.40 Φωτεινή Καμίτα, Δικηγόρος (Απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ) – Πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Π.Ε. Κοζάνης: «Ο πλούσιος ελληνικός πολιτισμός της Μ. Ασίας και οι επιδράσεις του στην πολιτιστική ταυτότητα των ντόπιων, μετά το 1922»

 

11.00 Νίκος Κούκης, Πρόεδρος Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, Ιστορικός, «Η Μικρασιατική εκστρατεία και η καταστροφή. Ιστορικά συμπεράσματα»

 

11.20 Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Ιστορίας ΑΠΘ, «Η Μικρασιατική Καταστροφή ως η τελική πράξη του μετασχηματισμού της Εγγύς Ανατολής και της διαμόρφωσης του μετα-οθωμανικού κόσμου»

 

11.40 Ραϋμόνδος Αλβανός, Διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Δημόσιας Ιστορίας του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, «Από την πληθώρα των προσφυγικών εθνοτικών ομάδων στην εθνική ομοιογένεια; Πολιτικές συμπεριφορές και συνιστώσες της ταυτότητας των προσφύγων κατά τον εικοστό αιώνα».

12.00  Δημοσθένης Παπαμάρκος, Συγγραφέας, Ιστορικός, «Γκιακ: Ένας λογοτεχνικός διάλογος με αφορμή τα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής»

 

Διάλειμμα

 

Μέρος Γ΄

Συντονιστής: Τάνια Ώττα, Δημοσιογράφος ΜΑ, Δημόσιες Σχέσεις «MyVoio»

12.30 Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Ποιήτρια-Δοκιμιογράφος, «Η Μικρασία και ο Σεφέρης»

12.45 Φωτεινή Πέκου, Φαρμακοποιός – Λαογράφος (Σύλλογος Μικρασιατών Εορδαίας): «Από τη γη της Μικρασίας στη γη της Εορδαίας»

 

13.00 Γιώργος Μικρούδης, Δ.Ν., MHist, «Η απόφαση για την εδαφική επέκταση στη Μικρά Ασία» (Χίμαιρα ή νομοτέλεια;)

 

13.15 Θωμάς Αλεξιάδης, Θεολόγος – Δρ Ιστορίας, «Το ιστορικό πλαίσιο της προσφυγιάς των Ελλήνων του Πόντου, ο βίαιος εκπατρισμός και η εγκατάστασή τους στην Ελλάδα»

 

13.30 Αντώνης Κάλφας, Φιλόλογος – Ποιητής, «Ιστορία, λογοτεχνία και κινηματογράφος. Η ταινία «1922» του Νίκου Κούνδουρου και «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, μια πρόταση διδακτικής αξιοποίησης [για την τρίτη λυκείου]»

«Μικρασία: Ένας πολιτισμός μετακομίζει»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: