Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»: Διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και απουσία κοινής λογικής

By on 29/05/2020

Η ανακοίνωση-απάντηση της «Ενότητας» αναφορικά με τις επιλογές της Διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης το τελευταίο διάστημα δυστυχώς δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα απ΄ όσα αποσαφήνισε.

Δεν θα σταθούμε στο γεγονός ότι τον ρόλο του εκπροσώπου της Δημοτικής Αρχής και της Διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ, δύο θεσμικών φορέων του Δήμου Κοζάνης, έχει αναλάβει πλέον η δημοτική παράταξη «Ενότητα για τον Δήμο Κοζάνης», άλλωστε ποτέ δεν ήταν σαφές για το πώς διοικείται και με βάση ποιες προγραμματικές δεσμεύσεις ο Δήμος Κοζάνης από τον Σεπτέμβριο του 2019. 

Επίσης δεν θα σταθούμε στο ότι βασικό επιχείρημα στήριξης των πράξεων της νυν διοίκησης αποτελεί το τι έπραξαν και το τι αμέλησαν οι προηγούμενες διοικήσεις, γιατί αν το κάναμε θα έπρεπε να ανατρέξουμε σε όλες τις ομόφωνες αποφάσεις που λήφθηκαν κατά την προηγούμενη θητεία αλλά και να δοθούν εξηγήσεις από την «Ενότητα» για το τι παραλήφθηκε ως απολογισμός στο ΔΗΠΕΘΕ το 2014. Κάτι τέτοιο όμως θεωρούμε ότι είναι στείρο και ανούσιο και δεν πρόκειται να ολισθήσουμε σε αυτή την τακτική αποπροσανατολισμού και μετάθεσης ευθυνών.

Δεν χρειάζεται επίσης να τοποθετηθούμε εκ νέου ούτε να καταφύγουμε σε «χρησμούς» σχετικά με το θέμα της απουσίας καλλιτεχνικού διευθυντή από το ΔΗΠΕΘΕ τους τελευταίους έξι μήνες, μπορούμε απλά να κάνουμε μία απλή παράθεση γεγονότων αφού η ανακοίνωση της «Ενότητας» επιβεβαιώνει πλήρως τα λεγόμενά μας. Η σύμβαση λοιπόν του κου Γιοβανίδη έληξε τον Δεκέμβριο του 2019, ο κος Κέφαλος δήλωνε στα ΜΜΕ ότι θα έχουμε νέο καλλιτεχνικό διευθυντή στο ΔΗΠΕΘΕ τον Ιανουάριο του 2020, η πράξη του υπουργικού συμβουλίου υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2020 (προ κορονοϊού), η Υπουργική απόφαση στις 22 Μαΐου 2020 και καλλιτεχνικός διευθυντής θα προσληφθεί στην καλύτερη περίπτωση περί τα τέλη Ιουνίου. Για όσους γνωρίζουν από διαδικασίες είναι φανερό ότι η καθυστέρηση λόγω κορονοϊού είναι μικρή και δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα για την συνολική καθυστέρηση, όμως η θέση του Προέδρου σε ένα δημόσιο οργανισμό δεν είναι διακοσμητική, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού η άγνοια ενός θέματος μπορεί να βάλει σε περιπέτειες τον φορέα και να εκθέσει ανεπανόρθωτα πρόσωπα και καταστάσεις. Εκτός βέβαια εάν η απουσία καλλιτεχνικού διευθυντή εξυπηρετούσε τις σκοπιμότητες της Διοίκησης του ΔΗΠΕΘΕ και κατ΄ επέκταση της Δημοτικής Αρχής.

 

Η μεγάλη όμως πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα προκύπτει από την άποψη ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό, ηθικά και τυπικά, στο να αναθέτει ο Πρόεδρος του ΔΣ ενός δημόσιου φορέα  αμειβόμενη εργασία στον εαυτό του, εν΄ αγνοία μάλιστα των μελών του ΔΣ!!! Το επιχείρημα ότι «η θέση του προέδρου του ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι επάγγελμα» μόνο  ως χιουμοριστική μπορεί να εκληφθεί. Η Προεδρία του ΔΣ ενός δημόσιου επιδοτούμενου φορέα σίγουρα δεν είναι επάγγελμα όμως περιλαμβάνει, και ορθώς, μηνιαία αποζημίωση και δεν εμποδίζει τον εκάστοτε Πρόεδρο να ασκεί κανονικά το επάγγελμά του με την απαραίτητη φυσικά διάκριση εξουσιών και αρμοδιοτήτων γιατί πέρα από την νομική διάσταση του θέματος αποτελεί απλή κοινή λογική ότι ειδικά σε δημόσιο φορέα δεν νοείται να είναι κάποιος συγχρόνως ελέγχων και ελεγχόμενος.

 

Τέλος θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι από το κείμενο-απάντηση της «Ενότητας» απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά στο γεγονός ότι η επίσημη απόφαση του ΔΣ σχετικά με την έγκριση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού ήταν διαφορετική από αυτή που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ (απουσίαζαν τα ονόματα των συντελεστών και επομένως και του κου Κέφαλου), νέοι καιροί νέα ήθη ή εσκεμμένη παραπλάνηση;

 

Δυστυχώς το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης σε στιγμές πολύ δύσκολες για τον τόπο διοικείται από ανθρώπους που δεν έχουν συναίσθηση ούτε του ρόλου τους, ούτε των ευθυνών που απορρέουν από τη θέση που κατέχουν. Ο σεβασμός του δημόσιου χρήματος ανεξαρτήτως ποσού, της αξιοκρατίας και της νομιμότητας δεν είναι στοιχεία διαπραγματεύσιμα, είναι υποχρεώσεις και καθήκοντα κάθε δημόσιου λειτουργού. Ηθική φθορά στο ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης κύριοι της «Ενότητας» μπορεί να προκληθεί από τέτοιες συμπεριφορές και σίγουρα όχι από την κριτική της αντιπολίτευσης που επιτελεί απλά τον θεσμικό της ρόλο όπως είναι υποχρεωμένη να πράττει.

 

Για την Δημοτική Κίνηση

«Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

Σχολιάστε αυτό το άρθρο!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: